Partidul cancelarului Angela Merkel își alege azi noul lider – Cronica Externă

Europa

1. Principalul partid de guvernare al Germaniei, Uniunea Creștin Democrată (CDU), va alege un nou lider dintre trei candidați sâmbătă. Persoana aleasă va avea șansa să îi succeadă Angelei Merkel ca viitor cancelar în cursul acestui an. (Politico)

2. Ministrul de Externe rus a anunțat că Rusia se va retrage din tratatul Open Skies, care permite semnatarilor pactului să zboare avioane neînarmate peste teritoriul altor țări pentru supraveghere. SUA s-au retras din tratat în luna noiembrie. (Reuters)

3. Premierul olandez Mark Rutte a anunțat demisia guvernului său vineri, asumându-și responsabilitatea pentru ani de prost management al alocațiilor pentru copii, care au determinat mii de familii să ajungă în ruină financiară. (Reuters)

SUA

4. Procurorii federali au oferit o nouă evaluare sumbră a asediului de săptămâna trecută asupra Capitoliului SUA al susținătorilor președintelui Donald Trump, spunând, într-o acțiune depusă în instanță, că răsculații intenționau ”să captureze și asasineze oficiali aleși”. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Garda Revoluționară a Iranului a lansat rachete balistice ”surface-to-surface” și a testat drone fabricate local, într-un exercițiu militar care a avut loc vineri, conform televiziunii de stat. Antrenamentul, supervizat de comandantul maior general Hossein Salami, vine după zile de tensiuni ridicate cu administrația președintelui Donald Trump. (Reuters)

Asia

6. Națiunile Unite au cerut Statelor Unite să revină asupra deciziei recente de a pune pe lista neagră rebelii Huti din Yemen, avertizând că desemnarea Hutilor ca organizație teroristă străine ar putea destabiliza furnizarea de alimente în Yemen și cauza o ”foamete pe scară largă”. (NYTimes)

7. Nord Coreea a dezvăluit un nou submarin cu lansare de rachetă, în timpul unei parade militare. Evenimentul a avut loc cu ocazia congresului partidului, unde Kim Jong-un a promis să extindă arsenalul nuclear al țării. (Link)

8. Cel puțin 42 de oameni au murit și alte câteva sute au fost răniți într-un cutremur de magnitudinea 6.2 care a lovit insula indoneziană Sulawesi ieri dimineață. Salvatorii caută supraviețuitori în dărâmăturile unui spital prăbușit și în alte clădiri. (Link)

Africa

9. Liderul Ugandei Yoweri Museveni are un avans în alegerile prezidențiale, conform rezultatelor preliminare de vineri, deși principalul său rival, Bobi Wine, spune că a existat fraudă răspândită și că suporterii săi au dreptul să protesteze. (Reuters)

America Latină

10. Autoritățile mexicane au anunțat că nu vor înainta acuzații împotriva fostului ministru al apărării Salvador Cienfuegos Zepeda, pe care autoritățile americane l-au arestat anul trecut pentru trafic de droguri și corupție. În urma indignării Mexicului, acuzațiile SUA au fost retrase și acesta a fost trimis acasă. Oficialii mexicani au promis să înceapă o investigație amănunțită. (NYTimes)

Global

Bonus: Hackerii care au furat date din Agenția Europeană de Medicamente, au manipulat emailurile, înainte de a le expune online, într-un efort de a incita neîncredere cu privire la procesul de aprobare a vaccinurilor COVID-19. EMA spune că s-a intrat în corespondența internă și ”a fost manipulată de hackeri înainte de publicare într-un mod care poate submina încrederea în vaccinuri”. (Politico)

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară din 1989, Uniunea Europeană a sancţionat patru oficiali chinezi cu privire la încălcarea drepturilor omului uigurilor în Xinjiang – Cronica Externă
Un sindicat al crimei organizat din România – ”Riviera Maya gang”- a furat peste $1 miliard din scheme de contrafacere a aparatelor de cash din locuri turistice în Mexic – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău