Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a vaccinat împotriva Covid – Cronica serii

1. Joi, 2 decembrie, va fi prima zi în care testele pe bază de salivă de depistare a infecțiilor cu Covid-19 vor fi folosite în școli, a anunțat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, propus pentru un nou mandat. (Hotnews)

2. Ministrul propus la Sănătate, Alexandru Rafila, a declarat că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ. Rafila a spus că introducerea lui se va face după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei şi va putea fi eliminat când această scade. Ministrul propus a mai spus că în certificatul verde va fi introdusă şi testarea, nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea. (News.ro)

3. Alexandru Rafila a declarat, întrebat dacă ia în calcul demiterea lui Raed Arafat, că acesta şi-a făcut foarte bine treaba la DSU, fiind un foarte bun profesionist. Cu toate acestea, Rafila afirmă că va avea o discuţie la nivelul Guvernului, astfel încât Ministerul Sănătăţii să aibă un rol activ în gestionarea pandemiei şi să nu mai fie coordonate toate activităţile de către CNSU. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Austria a intrat într-un lockdown național ca urmare a creșterii numărului de cazuri de coronavirus. În urma acestei decizii, Austria nu mai primește turiști străini, indiferent de țara de proveniență și indiferent dacă aceștia sunt vaccinați sau nu. Măsura va rămâne în vigoare până cel târziu în 13 decembrie, însă data ar putea fi modificată în funcție de evoluția numărului de cazuri. (Austria.info)

4. Dan Vîlceanu, fostul ministru al Finantelor si propus ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a explicat că nu există nicio gaură în buget, aşa cum susţinea Raluca Turcan, şi că viitorul Guvern învestit, cu puteri depline, va aproba vineri rectificarea bugetară, iar astfel nu va exista o problemă în plata salariilor, pensiilor sau a altor drepturi pentru cetăţenii români. (News.ro)

5. O analiză a băncii japoneze de investiții Nomura relevă faptul că România, alături de Turcia, Egipt și Sri Lanka, este una dintre piețele emergente care riscă cel mai mult să se confrunte cu o criză valutară. Analiza a luat în calcul indicatori precum datoria externă ca procent în PIB, raportul dintre rezervele valutare și importuri și indicii bursieri. (Profit.ro)

6. Scutirea de impozitul pe venit pentru cei care lucrează în zona de cercetare, dezvoltare și digitalizare va rămâne în continuare, pentru a ține angajații în România și a-i ține în sectorul de cercetare pentru a nu migra în zona privată, a declarat miercuri Florin Roman, ministrul propus la Digitalizare la audierile din Parlament. Acesta a spus că impactul bugetar este de 900 milioane de lei, dar că plus valoarea adusă ăn economie este mai mare. (Hotnews)

7. Arderile deșeurilor medicale este noua activitate a unor interlopi protejați de politicieni și structuri ale statului, afirmă fostul șef al Gărzii de Mediu, Octav Berceanu. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au creat o nouă metodă pentru tratarea sângerărilor interne. Aceștia au modificat suprafața nanoparticulelor, pentru a grăbi transportul medicamentelor și a reduce efectele negative. Cercetarea va sta la baza unor teste preclinice care vor folosi nanocapsule pentru oprirea sângerării interne. (Phys)

8. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj săptămâna trecută a fost de 199.000, sub nivelul de dinaintea începerii pandemiei. (WSJ)

9. Dacia Spring a intrat pe lista mașinilor eligibile în concursul Car of The Year, dar concurența este una extrem de acerbă, fiind prezente o mulțime de automobile electrice. Prețul va fi principala calitate a modelului Dacia în concurs. (Profit.ro)

10. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a răspuns miercuri afirmativ când a fost întrebat de reporteri dacă s-a vaccinat împotriva Covid. El a făcut declarația la Parlament, la finalul ședinței solemne a legislativului cu ocazia Zilei Naționale. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Coaliția de guvernare a decis majorarea pensiilor cu 12,5% – Cronica serii
Creșterea economică a încetinit puternic în primul trimestru – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău