Pensiile vor crește anul următor cu rata inflației, la care se adaugă „cel mult” 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut – Cronica dimineții

1. Pensiile vor fi majorate anul următor cu rata inflației, la care se va adăuga „cel mult” 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, prevede un proiect al Ministerului Finanțelor. Formularea „cel mult” din noul proiect este în contradicție cu declarațiile anterioare ale liderilor coaliției de guvernare, inclusiv premierul Florin Cîțu și șeful PNL Ludovic Orban, care au declarat recent că pensiile vor fi majorate pe viitor cu rata inflației, la care se va adăuga și 50% din creșterea salariului mediu brut. În 2021, pensiile sunt înghețate la nivelul din 2020. (Profit.ro)

2. Ministerul finanţelor a publicat, luni seară, proiectul OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Documentul prevede toate măsurile pe care le-a anunţat anterior premierul – neacordarea voucherelor de vacanţă, prorogarea termenului de aplicare a Legii pensiilor şi limitarea călătoriilor studenţilor. (News.ro)

3. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că nu susţine ”o abordare heirupistă” a sporurilor din sistemul public de salarizare, deoarece unele categorii de persoane muncesc foarte mult, iar plata în plus se justifică. Acolo unde, însă, vor fi descoperite ”sporuri anapoda”, Turcan crede că trebuie eliminate, dând exemplul sporului de calculator şi celui de confidenţialitate. (News.ro)

4. Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 1,22 miliarde de lei cu scadența în iunie 2026, pe o cerere ridicată din partea investitorilor. Investitorii, îndeosebi bănci, au depus oferte de aproape 1,5 miliarde de lei, față de un prospect de 600 de milioane de lei. Finanțele au profitat de cererea ridicată și au extins suma adjudecată până la 1,22 miliarde de lei. Randamentul mediu de 2,3% este în scădere față de o emisiune similară de la finele lunii ianuarie. (Profit.ro)

Promo: Uniunea Internațională a Avocaților (UIA), cu aproximativ 2 milioane de membri în peste 100 de țări, a reacționat dur urmare a condamnării la 5 ani de închisoare cu executare a avocatului Robert Roșu, „care a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt care este total inadmisibil și inacceptabil”. Într-o scrisoare adresată președintelui UNBR, Traian Briciu, UIA condamnă cu tărie această încarcerare și se alătură autorităților profesionale române în solicitarea privind eliberarea imediată a avocatului Robert Roșu. Mai mult, UIA comunică sprijinul oficial acordat lui Robert Roșu și întregii profesii din România care s-a ridicat împotriva condamnării sale, pe care o consideră ca fiind „total arbitrară”. Detalii aici.

5. Şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, cu participarea liderilor grupurilor parlamentare, are loc, marţi, pe ordinea de zi fiind cererea de revocare a Avocatului Poporului şi respingerea rapoartelor de activitate a Televiziunii Române şi Radioului Public. (News.ro)

6. Doar 165 de persoane afectate de gripă au fost internate în SUA, din octombrie până săptămână trecută. Comparativ în sezonul de iarnă 2019-2020 s-au înregistrat aproape 400.000 de spitalizări și aproximativ 22.000 decese cauzate de gripă. (NPR)

7. Președintele Biden a declarat starea de urgență în Texas, la cererea guvernatorului acestui stat, după ce vremea severă a blocat jumătate din instalațiile eolienelor care produc 23% din energia consumată în acest stat. Creșterea consumului, cauzată de vreme, precum și faptul că aproape 12000 megawatts pe oră, generați de eoliene, au fost blocați, au dus la apeluri ca populația și firmele să consume moderat energie (Reuters). Prețul per megawatt oră în Texas a crescut până la $9000 în condițiile în care cu o săptămână în urmă se vindea cu $20. (Link)

8. Din martie, fiecare cetăţean austriac va primi lunar cinci teste gratuite de COVID-19 pe care le va efectua acasă, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz. (G4Media)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep va juca în această dimineață, de la ora 10, în sferturile de finală ale Australian Open, împotriva Serenei Williams. Bilanțul întâlnirilor între cele două campioane este de 9-2 în favoarea jucătoarei din SUA, dar Simona Halep a câștigat cel mai recent meci dintre cele două, excepționala finală de Wimbledon 2019, care i-a adus Simonei al doilea titlu de Mare Șlem. (Treizecizero)

9. Pentru prima oară în ultimii aproape 10 ani, investițiile în startup-urile africane au scăzut anul trecut. $1,43 miliarde au atras acestea în 2020, cu 29% mai puțin decât în urmă cu un an. Doar două investiții au fost mai mari de $50 de milioane, față de 10 în 2019. (Bloomberg)

10. Pentru a opri pandemia și din cauza faptului că majoritatea restaurantelor sunt închise, guvernul francez a anunțat că angajații care mănâncă la locul de muncă nu mai încălcă legea. Franța interzice prin lege consumul alimentelor, în pauza de masă, la birou. (CNN)

Fotografia dimineții – Deputatul USR-PLUS Cătălin Teniță purtând, aseară, în Parlament, un mesaj în timpul dezbaterii moțiunii simple împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – România a ratat calificarea în finala FedCup
Autoritățile recomandă purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spațiile publice – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău