Pentagon: Desfăşurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea – Cronica Externa

Europa

1. Liderul conservator Armin Laschet a fost ales de Uniunea Creştin Democrată (CDU) drept candidat la succesiunea Angelei Merkel şi drept conducător al unei bătălii legislative cu un rezultat mai incert ca niciodată, după o reuniune de şase ore a Comitetului Executiv, printr-un vot intern împotriva candidaturii popularului lider bavarez Markus Söder. După o săptămână de duel fratricid între cei doi şi în urma unei crize în cadrul unei formaţiuni altfel disciplinate, Söder a anunţat luni că se va supune deciziei instanţei conducătoare. (News.ro)

2. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că este necesar ca Johnson&Johnson să avertizeze cu privire la formarea unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu vaccinul împotriva covid-19 J&J, pe care le consideră ”efecte foarte rare ale vaccinului” laboratorului american. (News.ro)

3. Republica Cehă le cere partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat marţi ministrul ceh de externe Jan Hamacek. Premierul ceh Andrej Babis a anunţat sâmbătă că Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014. (Digi24)

4. Comisia Europeană a început discuțiile cu SUA pentru pentru a stabili condițiile în care certificatul european de vaccinare anti-COVID-19 să fie folosit și în America. ”Suntem în contact cu SUA privind certificatul verde digital, inclusiv chestiunea coerenţei şi compatibilităţii”, a declarat purtătorul de cuvânt comunitar Christian Wigand. Contactele pe acest subiect între Bruxelles şi Washington s-au desfăşurat deocamdată la nivel tehnic, iar miercuri vor discuta această problemă comisarul european pentru justiţie Didier Reynders şi secretarul de stat american pentru securitate naţională Alejandro Mayorkas. (Digi24)

SUA

5. Donald Trump se gândeşte serios să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale, prevăzute în 2024, declară el într-un interviu acordat Fox News. ”Mă gândesc foarte serios la acest lucru, dar din punct de vedere legal prefer să nu vobesc despre asta. Este încă prea devreme”, îi spune în acest interviu, jurnalistului Sean Hannity de la Fox News, fostul şef al statului. (News.ro)

6. Fostul președinte al SUA George W. Bush a anunțat că Partidul Republican din partea căruia a fost ales ca președinte al Statelor Unite a devenit „izolaționist, protecționist și, într-o oarecare măsură, nativist”, afirmând că este în special îngrijorat de retorica să anti-imigrație. (Hotnews)

Rusia

7. Desfăşurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, denunţă Pentagonul, care refuză să prezinte o estimare, însă cataloghează această desfăşurare ”foarte îngrijorătoare” şi denunţă o escaladare la Marea Neagră. Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell a evocat desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera ruso-ucrainană, însă serviciile acestuia au corectat – fără vreo explicaţie – această estimare la 100.000. Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării John Kirby s-a abţinut să prezinte vreo estimare. (News.ro)

8. Rusia a interzis zborurile deasupra peninsulei anexate Crimeea și deasupra Mării Negre, din cauza unor exerciții militare navale și aeriene care au loc această săptămână. Informația a fost publicată de agenția Interfax, pe baza unei alerte pentru piloți. Așa-numitul „aviz către aviatori” (NOTAM), emis pentru a avertiza piloții cu privire la potențiale pericole, se aplică apelor teritoriale de pe coasta de sud a Crimeei și unei părți a apelor internaționale din largul Mării Negre, în perioada 20-24 aprilie. „Zona a fost declarată temporar periculoasă pentru zborurile aeronavelor”, arată alerta, care precizează că restricțiile se aplică pentru o altitudine maximă de 19.000 de metri. Peste 20 de nave de război ale Flotei Mării Negre au efectuat exerciții comune cu avioane de atac Suhoi Su-25. (Digi24)

Orientul Mijlociu

9. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a pierdut un vot important cu privire la cine poate face parte dintr-o comisie parlamentară puternică, o înfrângere în contextul în care încearcă să formeze un nou guvern, în urma unor alegeri neconcludente. Benjamin Netanyahu mai are la dispoziţie două săptămâni pentru a forma o coaliţie guvernamentală. Înfrângerea suferită luni arată că nu dispune de o majoritate în Knesset, care numără 120 de mandate. (News.ro)

Africa

10. Franța era conștientă că se pregătea un genocid în Rwanda și guvernul francez a purtat o responsabilitate semnificativă pentru că a permis producerea lui, a anunțat guvernul rwandez după un raport publicat luni. În intervalul aprilie-iulie 1994, peste 800.000 de oameni au fost măcelăriți, majoritatea aparținând minorității etnice Tutsi, dar printre victime s-au aflat și Hutu moderați (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Coronavirus a ajuns și în Antarctica – Cronica Externă
Marea Britanie a suspendat astăzi acordul de extrădare cu Hong Kong – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău