Pentru prima oară din 15 martie, Canada nu a raportat, vineri, niciun deces din cauza Covid-19 – Cronica Știrilor Pozitive

1. Studiile de laborator arată că veninul albinelor distruge două tipuri de celule care cauzează cancerul la sân. (Link)

2. Numărul pacienților declarați vindecați de Covid-19, la nivel global, a depășit 21 de milioane.

3. Într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine s-a avansat teoria că măștile de protecție ar putea conferi imunitate celor care le poartă, reducând intensitatea infecției. Aceasta ar fi o posibilă explicație de ce foarte multe cazuri sunt asimptomatice. (TheTelegraph)

4. Pentru prima oară din 15 martie, Canada nu a raportat, vineri, niciun deces din cauza Covid-19 pentru ultimele 24 de ore, au anunţat, vineri, autorităţile canadieneL (News.ro)

5. Numărul persoanelor cu Covid-19 spitalizate în Los Angeles a scăzut de la 2093, pe 12 iulie, la 877, pe 12 septembrie. (Link)

6. Victoria, al doilea cel mai populat stat din Australia, considerat epicentrul epidemiei de Covid-19, a raportat cea mai mică creștere a numărului de cazuri noi din ultimele aproape 3 luni. (Reuters)

7. AstraZeneca a anunțat că și-a reluat testele clinice pentru vaccinul anti Covid-19 în Marea Britanie după ce le-a oprit acum 6 zile din cauza unei reacții adverse apărute la unul din voluntari. (NYTimes)

8. Un vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de grupul american Pfizer ar putea fi distribuit americanilor înainte de sfârşitul acestui an, dacă se va dovedi că este sigur şi eficace, a declarat duminică directorul general al producătorului de medicamente, Albert Bourla. (News.ro)

9. România a urcat cinci poziții în clasamentul mondial al libertărții economice realizat de Fraser Institute, până pe locul 23, fiind depășită, la nivelul Europei Centrale și de Est, doar de statele baltice. (Profit.ro)

10. Reprezentanţii guvernului afgan şi ai insurgenţilor talibani s-au reunit sâmbătă pentru negocieri pentru pace istorice, menite să pună capăt războiului din ultimele două decenii în care au murit zeci de mii de combatanţi şi civili. Înaintea negocierilor faţă în faţă care vor avea loc în următoarele zile, diferite ţări şi organizaţii au cerut celor două părţi să cadă de acord asupra unui armistiţiu şi a unui acord pentru respectarea drepturilor femeilor. (News.ro)

11. În Anglia, pentru a se încerca o reducere a poluării, se va reduce viteza maximă admisă, de la 116 kmh la 96 kmh, pe porțiuni din 4 autostrăzi. (BBC)

12. Invenție braziliană pentru Africa subsahariană. Este greu să alimentezi frigiderele într-o regiune în care aproape 600 de milioane de oameni trăiesc fără electricitate. Un frigider off-grid de 100 l a fost conceput pentru a fi utilizat în afara rețelei electrice. Acesta consumă un sfert din energia unui frigider obișnuit. Asta înseamnă că poate fi alimentat de un panou solar mai mic și de o baterie mai mică, reducând costurile. Bateria poate menține frigiderul în funcțiune o zi și jumătate fără lumina soarelui. (CNN)

12. 48 de specii de animale și păsări au fost salvate de la dispariție, din 1993 până în prezent, datorită eforturilor activiștilor. (NYTimes)

13. Thailanda are în plan să închidă parcurile naturale câteva luni, în fiecare an, pentru a permite refacerea lor, afectate de aglomerația generată de turiști. (Link)

14. Angelina Jolie a donat o sumă care nu a fost dată publicității către doi copii britanici care încercau să strângă, vânzând limonada, bani pentru a ajuta copiii ce suferă de foame în Yemen. (CNN)

Din Cronica de Carte:

15. Lanțul Humanitas a lansat prima librărie mobilă, pentru a ajunge prioritar în localități ale țării care nu au librării. Alături de vânzare fizică, se va face și donații în cărți către biblioteca locală sau școlară din localitatea-gazdă (Hotnews);

16. Editura Arthur s-a alăturat proiectului internațional Ickabog la invitația autoarei J.K. Rowling și va publica întreaga poveste (despre care am mai scris aici) gratuit sub formă de foileton online în perioada 1 septembrie – 16 octombrie și apoi sub formă de carte. J.K. Rowling își va dona drepturile de autor rezultate din vânzarea Ickabog către proiecte de ajutorare a grupurilor afectate în mod special de pandemie (Link);

17. Din cele 2 miliarde de euro mobilizate pentru cultură de către Franța, o parte semnificativă va fi destinată patrimoniului, înaintea divertismentului. 53 de milioane de euro vor fi alocate direct industriei cărții (ActuaLitte);

18. Doi părinți au intrat într-o librărie pentru a căuta cărți pentru copilul lor de opt ani, care să aibă ca personaje copii de culoare. Nu au găsit, așa că au deschis propria librărie independentă, cu acest gen de cărți, sub sigla Liberation Station (Washington Post);

19. Alberto Manguel a donat întreaga sa bibliotecă, de aproximativ 40.000 de volume, orașului Lisabona (ActuaLitte);

20. Un profesor din Texas a construit o bibliotecă în propriul garaj, după ce și-a dat seama că elevii ei nu au acces direct la o bibliotecă publică, punându-le la dispoziție peste 1.500 de cărți (Good Morning America).

Fotografia dimineții – Cei doi băieți care au primit donația de la Angelina Jolie:

Ți-ar mai putea plăcea
În ultimele două zile, numărul pacienților vindecați în România a fost dublu comparativ cu numărul cazurilor noi raportate – Cronica Știrilor Pozitive
România va avea în premieră un sistem naţional de prognoză a calităţii aerului – Cronica Stirilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău