Ministerul Sănătății din Israel: Din 428,000 cetățeni care au primit a doua doză din vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, doar 63, adică 0.014%, au contractat virusul – Cronica Știrilor Pozitive

1. Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că din 428,000 cetățeni care au primit a doua doză din vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, doar 63, adică 0.014%, au contractat virusul. (NYTimes)

2. Doar două județe, Cluj și Timiș, mai sunt în „zona roșie, având o rată de infectare cu noul coronavirus mai mare de 3, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. (Hotnews)

3. Moderna a anunţat luni că vaccinul său împotriva covid-19 produce anticorpi care neutralizează noile variante ale noului coronavirus descoperite în Regatul Unit şi Africa de Sud. Vaccinarea cu două doze de vaccin Moderna ar proteja de noile tulpini de SARS-CoV-2 descoprite până în prezent, dă asigurări compania americană. Experţi se aşteaptă ca vaccinul ”să protejeze împotriva variantelor detectate la această dată”, a anunţat compania la finalul unor teste. (News.ro)

4. România va fi a treia țară europeană, după Marea Britanie și Malta, care va atinge ținta de a-și vaccina 70% din populația adultă dacă ritmul actual de vaccinare se menține constant în toate țările, arată o proiecție realizată de Politico pe baza datelor publice. România ar urma să atingă ținta în luna decembrie 2022, în timp ce Marea Britanie ar imuniza 70% din populație în august acest an, iar Malta – în luna mai 2022. (G4Media)

5. Medicii de la Montreal Heart Institute au anunțat că au găsit un medicament eficient împotriva Covid-19: colchicine, un antiinflamator care se ia pe cale orală. Conform rezultatelor studiului prezentat, folosirea acestui medicament a redus spitalizările cu 25%, necesitatea de a trece pacienții pe ventilatoare cu 50% și rata deceselor cu 44%. (Link)

6. Germania va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va folosi contra Covid-19 tratamentul experimental pe bază de anticorpi de sinteză administrat lui Donald Trump. (Hotnews)

7. În Statele Unite, numărul noilor cazuri de infectare a scăzut, săptămâna trecută, cu 21%, comparativ cu săptămâna precedentă. A scăzut, cu 7,5%, și numărul pacienților aflați internați în spitale, cu Covid-19. Numărul deceselor a înregistrat o scădere de 6,6%. (Reuters)

8. În Franța, pentru prima oară în ultimele două săptămâni, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, internate la Terapie Intensivă, a scăzut. (Reuters)

9. Un steroid ieftin care poate salva viețile pacienților împotriva Covid ar trebui să funcționeze și la pacienții infectați cu noua variantă mai infecțioasă a coronavirusului identificată în Marea Britanie, a spus luni un oficial medical din Anglia. Dexametazona, un medicament generic folosit din anii 1960 pentru a reduce inflamarea în boli precum artrita, reduce rata deceselor printre printre cei mai bolnavi pacienți internați în spital. (Hotnews)

10. Noutăți legat de eficiența vaccinului anti-Covid dezvoltat de compania Johnson & Johnson, care presupune administrarea unei singure doze, sunt așteptate în următoarele două săptămâni, a declarat expertul american Anthony Fauci. (Profit.ro)

11. Vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de producătorul indian Bharat Biotech este sigur și generează anticorpi, conform unui studiu publicat în The Lancet. (Reuters)

12. Europenii au consumat anul trecut, pentru prima oară, mai multă energie din surse regenerabile decât cea produsă de combustibilii fosili. Conform unui raport, 38% din energia consumată la nivelul Uniunii Europene a provenit din surse regenerabile, în timp ce 37% a fost din combustibili fosili. Comparativ cu 2015, energia solară și eoliană aproape s-a dublat. (CNN)

13. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), la care cotizează 7,6 milioane de români, au realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, pe fondul revenirii parțiale a piețelor financiare, dublată de managementul și strategia de investiții a administratorilor. Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 miliarde de lei (15,4 miliarde de euro) în numele a 7,6 milioane de participanți, iar fondurile au făcut deja plăți de 397 milioane de lei către 46.000 de beneficiari (participanți și moștenitori ai acestora). (Profit.ro)

14. Ponderea persoanelor care retrag numerar de la bancomat s-a redus cu 30% faţă de acum cinci ani. Doi din trei români (67%) utilizează produse şi servicii bancare de orice fel, precum conturi curente, carduri, credite, depozite şi efectuează plăţi, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandat de Asociaţia Română a Băncilor. (News.ro)

15. România a exportat energie electrică, în dimineața de luni, în pofida opririi controlate a reactorului 1 al centralei de la Cernavodă, deficitul creat pe partea de energie nucleară fiind compensat de parcurile eoliene, care au atins și un maxim de 2.703 MW. Parcurile eoliene conduc detașat în topul producției de energie la începutul acestei săptămâni. Luni, la ora 06:27, producția de energie eoliană a atins maximul zilei (2.703 MW), 40% din energia produsă în România (6.881 MW) fiind produsă de eoliene. (Profit.ro)

16. Femeile vor deține aproape jumătate din portofoliile noului guvern din Estonia. Guvernul va fi condus de o femeie, Kaja Kallar, pentru prima oară în istoria țării (Bloomberg)

17. La câteva luni după ce Israel și Emiratele Arabe Unite au anunțat normalizarea relațiilor dintre cele două țări, Israel a anunțat că va deschide o ambasadă în capitala Emiratelor, Abu Dhabi. Cabinetul Emiratelor Arabe Unite a aprobat stabilirea unei ambasade în Tel Aviv. (AlJazeera)

18. Un islandez care a fost operat, la începutul lunii, primind un transplant dublu de mâini și umeri, se recuperează bine după operație, iar medicii sunt optimiști în privința felului în care își va putea folosi noile mâini. Operația a fost o premieră la nivel mondial. (TheGuardian)

19. SpaceX a lansat duminică 143 de sateliți în spațiu, ceea ce reprezintă un nou record al numărului de sateliți lansați într-un singur zbor. A fost, totodată, prima misiune de tip rideshare, care a transportat încărcături de la mai mulți clienți, ce au împărțit între ei costurile. (News.ro)

20. NASA a dezvoltat un algoritm de AI pe care-l folosește pentru a descoperi cratere pe Marte, analizând imaginile și datele colectate de Mars Reconnaissance Orbiter. Experții cred că AI-ul poate deschide drumul unei noi metode de studiere a planetelor, acesta putând observa detalii care le scapă cercetătorilor. (Wired)

21. Cea mai rară specie de țestoase din lume ar putea supraviețui deși doar două exemplare mai sunt în viață. Veterinarii au anunțat că unul din cei doi supraviețuitori, o țestoasă din Vietnam al cărei sex nu era cunoscut, este femelă. Ultimul mascul al speciei trăiește în China. (NYTimes)

Din Cronica de Carte:

22. Campania #TimpulSaCitim, de la Curtea Veche Publishing, este prima campanie publicitară românească din industria editorială care obține un premiu Effie la nivel european, un Argint la categoria campaniilor care aduc schimbare pozitivă reală în Europa (Link)

23. Oak National Academy și The National Literacy Trust au format o bibliotecă virtuală pentru a oferi copiilor din Anglia acces gratuit la cărți electronice și cărți audio online, în perioada în care școlile sunt închise din cauza pandemiei. Din 4 ianuarie, Academia Națională Oak, fondată de Departamentul pentru Educație, a oferit 28 de milioane de lecții online gratuite și 4,1 milioane de elevi i-a accesat resursele (BBC)

24. Autoritățile italiene au fondat Premiul Andrea Camilleri, pentru a promova cititul și scrisul, dar și pentru a păstra memoria marelui scriitor, decedat pe 17 iulie 2019 și creator al celebrului personaj, Comisarul Montalbano (ActuaLitte)

25. Conform datelor publice, consumul de carte a crescut în Italia în timpul pandemiei, mai ales în privința cărților de ficțiune, iar această statistică se observă și din statistica celor mai citite cărți ale anului 2020: pe primele locuri se află ”Cambiare l’acqua ai fiori”, de Valérie Perrin, ”Riccardino”, de Andrea Camilleri și ”Il colibrì”, de Sandro Veronesi (ActuaLitte)

26. Și piața de carte din Australia a anunțat o creștere pentru anul 2020, cu o valoare de 7,8% comparativ cu 2019. Vânzările de cărți au ajuns la 1,25 miliarde de dolari în ultimele douăsprezece luni (ActuaLitte)

Ela Gubbiotti își îmbrățișează partenerul, Giancarlo Vannimartini, un anestezist care a stat într-un spital de lângă Roma, timp de 10 zile. Alessandra Tarantino/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Doctorii din Chicago au efectuat primul transplant de plămâni la o pacientă infectată cu noul virus – Cronica Știrilor Pozitive
Rata de infectare cu noul virus a copiilor și adolescenților este la jumătate comparativ cu cea a adulților – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău