Se deschide, cu un an mai devreme față de termen, primul tronson de autostradă din Moldova – Cronica Știrilor Pozitive

1. România a primit ieri 3 miliarde de euro imprumut de la Comisia Europeană. Banii vor fi folosiți în susținerea cheltuielilor publice necesare pentru menținerea locurilor de muncă.

2. Cei circa 16 km din autostrada A7 care au rolul și de centură a Bacăului pe partea de est vor fi dați în trafic azi, 2 decembrie, cu peste un an mai devreme față de termenul contractual. Momentul marchează existența primului tronson funcțional de autostradă din Moldova. (Hotnews)

3. DeepMind, divizia de Inteligența Artificială a celor de la Alphabet/Google, a reușit să rezolve o problemă științifică pe care cercetătorii încearcă să o descifreze de peste 50 de ani: felul în care proteinele se așează în forme 3D, un proces extraordinar de complex însă fundamental pentru înțelegerea biologiei vieții. Descoperirea va ajuta la înțelegerea mecanismelor din spatele unor boli și va deschide calea pentru anumite medicamente specializate, culturi mai hrănitoare și „enzime verzi” care să descompună plasticul. (BBC)

4. Moderna a cerut Agenției americane pentru Mâncare și Medicamente aprobarea vaccinului împotriva Covid-19. Compania a prezentat si a cerut analizarea studiilor care arată că vaccinul are o eficiență de 94.1% în prevenirea bolii și de 100% în prevenirea cazurilor grave de Covid-19. (CNN)

5. Raportul intermediar privind politicile climatice UE, adoptat de Comisia Europeană, arată că emisiile de gaze cu efect de seră din UE au avut în 2019 cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani. (Link)

6. Incepand de ieri. serviciile medicale paraclinice pot fi acordate oriunde in țară, în baza biletului de trimitere. (Profit.ro)

7. Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 10,91% în primele zece luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 4.606 insolvenţe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (Hotnews.ro)

8. Ministrul Finanţelor Publice a declarat că nu vor fi introduse noi taxe nici anul acesta, nici anul viitor, iar cele existente nu vor creşte. De asemenea, a precizat că programul de guvernare este bazat pe dezvoltare şi investiţii şi nu pe creşterea taxelor. (News.ro)

9. Acțiunile europene au încheiat luna noiembrie cu o creștere de peste 14%, cea mai bună evoluție de la începerea înregistrării datelor, în 1986. (Profit.ro)

10. Singapore devine prima țară din lume care aprobă comercializarea cărnii de pui dezvoltată în laborator. Compania americană Eat Just, care susține că acest timp de carne este produs fără a ucide vreo pasăre, a primit aprobarea autorităților pentru a începe vânzarea produsului. (FT)

11. Uzina Ford din Craiova este luată în calcul ca fabrica în care poate fi produs primul vehicul electric compact al gigantului auto american, alături de Köln și Saarlouis (Germania). (Profit.ro)

12. Unilever va încerca schema de lucru de patru zile pentru toți angajații din Noua Zeelanda. Cei 81 de angajați vor lucra patru zile pe săptămână însă vor fi plătiți pentru cinci. Compania a anunțat că, în cazul în care experimentul funcționează, va extinde măsura în toate țările unde operează. (Bloomberg)

13. Amazon a angajat în acest an peste 400.000 de persoane la nivel global, număr echivalent cu peste 1.000 de persoane pe zi. (News.ro)

14. Un nou telescop de mare capacitate, amplasat în sălbăticia australiană, a cartografiat zone vaste ale universului într-un timp record, reuşind să cartografieze aproximativ trei milioane de galaxii într-un interval de doar 300 de ore. (Hotnews)

15. Sonda spaţială Chang’e-5 a Chinei a aselenizat cu succes, marţi, în cadrul misiunii istorice de prelevare a unor mostre de pe suprafaţa Lunii. (Digi24)

16. Stadionul San Paolo va primi numele lui Diego Maradona de la următorul meci pe care echipa Napoli îl va disputa pe teren propriu, au anunţat autorităţile locale. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, măsurând 830 de metri, a afișat ieri tricolorul României, cu ocazia Zilei Naționale. Sursa: BoardingPass.ro:

Ți-ar mai putea plăcea
Încă două vaccinuri au anunțat rezultate bune în urma testelor clinice – Cronica Știrilor Pozitive
UNICEF a anunțat că va dona anul viitor aproape 2 miliarde doze de vaccin anti Covid-19 țărilor sărace – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău