Pentru prima oară din mai 2020, exporturile din China au scăzut luna trecută – Cronica de Business

1. Companiile nord-americane vor trebui să plătească cel puțin $200 de miliarde în plus, anul acesta și anul viitor, pentru costul în creștere al dobânzilor, potrivit unei analize Wall Street Journal. Costurile împrumuților ar putea rămâne ridicate ani de zile dacă inflația ridicată persistă, împărțind companiile americane în două tabere: cele care pot susține costul crescut și rezistă din propriile câștiguri și cele care nu pot. (WSJ)

2. Pentru prima oară din mai 2020, exporturile din China au scăzut luna trecută. Raportate în dolari americani, volumul exporturilor chineze a scăzut cu 0.3% în octombrie, în ritm anual, în condițiile în care analiștii așteptau o creștere de 4,5%. (FT)

3. Europenii plătesc mai mult ca niciodată pentru electricitate și gaze naturale, chiar dacă guvernele cheltuiesc miliarde pentru a proteja consumatorii de criza energetică. Prețul mediu de vânzare cu amănuntul a gazului în Uniunea Europeană și Marea Britanie a fost de aproape 18 euro cenți pe kilowatt-oră în octombrie, dublu față de cel din aceeași lună a anului trecut. Costurile cu energie electrică casnică au crescut 67 % până la 36 de cenți de euro pe kilowatt-oră. (Bloomberg)

4. Aproximativ 5,.000 de salariaţi ai Dacia sunt aşteptaţi, joi, la un protest faţă de nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii. Acţiunea va avea loc la Mioveni. (News.ro)

5. Autoritatea de Supraveghere Financiară a autorizat Seedblink ca primă platformă de crowdfunding din România, respectiv în calitate de furnizor de servicii de finanțare participativă, la scurt timp după intrarea în vigoare, în luna august, a Legii 244/2022 care reglementează acest domeniu. Platforma românească de investiții pentru companii de tehnologie Seedblink este fondată de foștii bancheri Andrei Dudoiu și Ionuț Pătrăhău. (Profit.ro)

6. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,71 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2022, în creștere cu 2% față de nivelul înregistrat la 30 septembrie 2021, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). (Profit.ro)

7. Pensiile a peste 20 de milioane de pensionari din Germania ar putea fi majorate cu până la 4,2% din iulie 2023, sub rata aşteptată a inflaţiei, de 7%, arată o propunere a guvernului de la Berlin, văzută de Reuters. (News.ro)

8. Apple a anunțat că se așteaptă la livrări mai slabe ale celor mai noi iPhone-uri, după ce blocajele din China au afectat operațiunile la fabrica furnizorului Foxconn. Compania susține că înregistrează o cerere puternică pentru modelele iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, dar blocajele vor genera timpi mai mari de așteptare pentru clienți. (WSJ)

9. CAPEX-ul combinat al Alphabet/Google, Amazon, Apple, Meta/Facebook și Microsoft aa crescut cu 32% în 2021, la fel ca în 2020, la $140 miliarde, și cu 20% în primele nouă luni ale acestui an. (FT)

10. Cryptoexchange-ul FTX, deținut de Sam Bankman-Fried, a înregistrat o creștere a retragerilor după ce platforma rivala Binance a anunțat că va renunța la toate deținerile de tokenuri FTT, nativ FTX. Rezervele de monede stabile pe FTX au scăzut luni la $114 milioane, de la $394 de milioane cât erau vineri. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Tesco Bank și-a vândut divizia ipotecară – Cronica de Business
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău