Pentru prima oară SUA a furnizat mai mult gaz natural Europei decât Rusia – Cronica dimineții

1. Pentru prima oară, luna trecută SUA a furnizat mai mult gaz natural Europei decât Rusia, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie. (Bloomberg)

2. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în discursul său susţinut vineri la recepţia organizată de Ambasada SUA în România cu prilejul Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii, despre alianţa dintre România şi SUA şi a salutat decizia autorităţilor americane de a suplimenta prezenţa trupelor militare, în ţara noastră, cu încă 5.000 de militari. Ciucă s-a referit şi la investiţii, dar şi la independenţa energetică a României. Referitor la scutirea de vize pentru SUA, premierul a arătat că este un obiectiv comun al celor două ţări. (News.ro)

3. Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, David Muniz, a afirmat, vineri, că prieteniile şi alianţele superficiale se prăbuşesc când sunt supuse la teste de presiune, însă alianţele adevărate sunt doar călite şi consolidate de asemenea teste, subliniind că România şi Stalele Unite au o alianţă şi o prietenie adevărate. „Statele Unite se mândresc să numească România prietenă şi Aliată, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile naţiunii române”. (News.ro)

4. Proiectul introducerii în „taxonomia verde” a UE a gazului şi energiei nucleare a primit avizul tacit al statelor membre, dar eurodeputaţii vor încerca miercuri să-l blocheze în cadrul votului din plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Clasificarea ca “durabile” a investiţiilor în centrale nucleare sau pe gaz pentru producţia de electricitate ar facilita finanţarea acestor infrastructuri din fonduri UE. (Hotnews)

5. Noul premier interimar al Israelului, Yair Lapid, are origini românești, a anunțat Ambasada Israelului în România: ”Bunicii materni sunt originari din Cehu Silvaniei, Sălaj, urmași ai unei familii de rabini”. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Turul Franței a debutat în acest an în Danemarca, la Copenhaga, cu un contratimp individual. Belgianul Yves Lampaert (Quick-Step) a câştigat. Pe locul doi s-a clasat tot un belgian, Wout van Aert (Jumbo-Visma), iar pe trei a terminat slovenul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates).

6. SUA a anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari, constând în rachete, obuze și elemente de apărare antiaeriană, pentru a face față armatei ruse în sudul și estul țării devastate de război. (Hotnews)

7. CEO-ul TikTok a confirmat că anumiți angajați din China pot accesa datele utilizatorilor americani ai aplicației. Acesta a precizat că datele nu sunt partajate cu autoritățile chineze. (Bloomberg)

8. Leo Varadkar, vicepremierul Irlandei, a acuzat guvernul britanic că riscă destrămarea Regatului Unit și comite gafe „șocante” în ceea ce privește Irlanda de Nord. Varadkar a declarat că administrația lui Boris Johnson a fost nedemocratică, lipsită de respect și a acuzat-o în mod tacit că este necinstită și dezonorantă când a decis unilateral să nu respecte acordul Brexit în privința Irlandei de Nord. (TheGuardian)

9. Cei mai bogați 500 miliardari ai lumii au pierdut $1400 miliarde din averea lor în prima jumătate a acestui an. Averea lui Elon Musk a scăzut cu aproape $62 miliarde, a lui Jeff Bezos cu $63 miliarde, în timp ce Mark Zuckerberg a pierdut mai mult de jumătate din avere. (Bloomberg)

10. Președintele Joe Biden a declarat că este posibil ca autoritățile unor state americane să încerce să aresteze femeile care merg să facă avort în alt stat unde lucru acesta este permis, după ce Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la astfel de proceduri la nivel național. (Digi24)

Fotografia dimineții – În Elveția sunt permise, începând de vineri, căsătoriile între persoane de același sex. Ennio Leanza/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
În România s-au închis, după Revoluție, 7.000 de biblioteci – Cronica dimineții
România a căzut de pe locul 61, unde se afla anul trecut, pe locul 79 în indexul global al corupției – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău