Pentru prima oară, un procuror al Curții Penale Internaționale este autorizat să ancheteze militari americani – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană dorește ca toate statele membre să achieseze la propunerea de acord verde (Green Deal) care prevede reducerea la zero a emisiilor de carbon până în 2050. Comisia Europeană își propune reducerea emisiilor de carbon cu 50-55% în următorii zece ani. Activista Greta Thunberg a criticat propunerea ca fiind ”complet insuficientă” și o renunțare la acordul de la Paris în privința schimbărilor climatice. (Euronews)

2. Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei, a demis întregul guvern, motivând că miniștrii nu au performat și că au permis numirea unor străini în conducerea companiilor ucrainene. (Link)

3. Ursula von der Leyen a declarat la conferința Business Europe că urmărește îmbunătățirea relației bilaterale cu SUA. Declarația vine în contextul impunerii de către SUA a unor tarife pe produse de export europene.  (Euractiv)

S.UA

4. Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege, care urmează să fie avizat de Senat, care prevede un fond de $8.3 miliarde pentru combaterea epidemiei de coronavirus și a impactului asupra economiei americane. (AlJazeera)

5. Senatorul american Chuck Schumer a amenințat doi judecători ai Curții Supreme, care au judecat un caz care privea dreptul la avort. Președintele american Donald Trump a reacționat pe twitter criticând declarațiile senatorului. (NYPost)

6. Un bărbat îmbrăcat ca personajul ficțional Joker a fost arestat de poliția din Missouri, după ce a postat mai multe înregistrări video în care făcea amenințări teroriste. (FoxNews)

Orientul Mijlociu

7. Vladimir Putin l-a primit astăzi în Moscova pe președintele turc Recep Tayyp Erdogan pentru o ultimă încercare de a închide ostilitățile în Idlib, Siria, între forțele regimului Assad, sprijinite de Rusia, și forțele armatei turce. Peste 3 milioane de oameni aparținând populației Sunni au fost obligate să se relocheze în Turcia, din cauza conflictului. Situația a escaladat între cele două puteri, ceea ce ridică riscul unui război direct între Rusia și Turcia. (AP)

8. Compania globală Amazon va începe să livreze comenzi și în teritoriile palestiniene, în mod gratuit. Până recent compania percepea taxe de livrare pentru clienții din teritoriile palestiniene, deși livra gratuit pentru coloniile evreiești din teritoriile ocupate de Israel. Compania a fost acuzată de discriminare când a solicitat clienților din teritorii să își listeze țara ca fiind Israel. (Link)

Bonus : ONU a publicat în februarie o listă cu companiile globale care beneficiază de comerț cu coloniile evreiești din teritoriile palestiniene, considerate ilegale, ceea ce ajută cauzei palestiniene. (Link)

9. Israel este acuzat că a atacat aerian miercuri noaptea centrul și sudul Siriei, în zona înălțimilor Golan, la est de râul Iordan. Israel nu a recunoscut atacurile aeriene ca fiind lansate de IDF, armata de apărare israeliană, care vin la o zi după ce aceasta a identificat un lunetist pe granița cu Siria . (JPost)

Asia

10. Curtea Penală Internațională a deschis o investigație privind crime de război comise în Afghanistan din 2003 până în prezent de către talibani, forțe armate afgane și forțe armate americane. (Link)  Este prima dată, în istoria Curții, când un procuror este autorizat să ancheteze militari americani. Procurorul șef al CPI Fatou Bensouda a declarat că are probe că forțele armate americane au comis acte de tortură, tratamente inumane, ofense aduse demnității umane, violuri și agresiuni sexuale. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: Germania este evaluată ca prima putere globală – Cronica Externă
Angela Merkel l-a criticat dur pe președintele Donald Trump – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău