Peste 1 miliard de doze anti Covid-19 au fost administrate la nivel global – Cronica dimineții

1. Peste un miliard de doze de vaccinuri anti-Covid au fost administrate în întreaga lume, la mai puțin de cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare în masă în decembrie. Cel puțin 1.002.938.540 de doze au fost injectate în 207 de țări sau teritorii, conform acestei evaluări făcute din surse oficiale. Mai mult de jumătate din total (58%) a fost administrate în trei țări: Statele Unite (225,6 milioane), China (216,1 milioane) și India (138,4 milioane). (Hotnews)

2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în prima jumătate a lunii mai va avea loc în Bucureşti un maraton al vaccinării similar celui organizat zilele acestea la Timişoara. Până sâmbătă seară, la ora 20:00, fuseseră vaccinate aproape 3.200 de persoane, în cadrul maratonului de la Timişoara. (News.ro)

3. Creştinii serbează azi Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de măslin şi de finic. Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din an şi deschide perioada sărbătorilor de Paşte. Slujba de Florii va fi oficiată, duminică, la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale, iar toate ceremoniile religioase organizate cu ocazia acestei sărbători se vor desfăşura cu respectarea regulilor sanitare. (News.ro)

4. Benzina s-a scumpit cu peste 20% în ultimele 12 luni, iar motorina cu 15%. Dacă majorarea continuă, vom vedea efectele și la raft, prin scumpiri. Românii plătesc însă, în continuare, al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Mediu: Singapore se angajează într-un maraton cu obiectivul de a planta de milion de arbori pentru a-și proteja viitorul. Între 1953 și 2018, Singapore a pierdut aproape 90% din mangrovele sale (notă: arbust sau copac mic care crește în apă salină de coastă sau salmatică) din cauza expansiunii urbane și a altor activități umane. Singapore a lansat un nou parc natural care se întinde pe 400 de hectare, într-o zonă care servește drept loc de realimentare a păsărilor migratoare și găzduiește gârnacele orientale, vidrele și crocodilii. Inițiativa face parte dintr-un efort mai mare de plantare a 1 milion de copaci până în 2030. (news.mongabay.com)

5. Fără să fi aflat că trebuie să stea în carantină, după ce Germania a intrat pe lista țărilor galbene, mii de români au stat ore întregi în vama Nădlac pentru a trece de triajul epidemiologic. Mulți dintre ei au făcut cale întoarsă spre Germania. Acum trei zile Germania era în scenariul verde și niciunul dintre cei veniți nu s-a gândit că situația a luat o astfel de turnură. Mai mult, cei mai mulți dintre cei care au venit acum în România au concediu doar câteva zile, iar intrarea în carantină le-ar putea pune în pericol chiar pierderea locurilor de muncă. (G4Media)

6. Preşedintele american Joe Biden a recunoscut, sâmbătă, în mod oficial ca genocid masacrele din 1915 împotriva armenilor din Imperiul Otoman. Biden a devenit primul preşedinte american care face acest lucru. El riscă o potenţială ruptură cu Turcia, dar semnalează astfel implicarea în lupta pentru drepturile omului în lume. Preşedintele Turciei, ministrul de Externe şi directorul de comunicare al Preşedinţiei Turciei au reacţionat, afirmând că administraţia SUA arată greşit istoria, iar decizia este “una cu adevărat nefericită pentru relaţiile Turcia – SUA”. Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a reacţionat în social media după declaraţia lui Biden: “SUA şi-a demonstrat încă o dată angajamentul neclintit pentru protejarea drepturilor omului şi a valorilor universale”. (News.ro)

O știre din Cronica Spațială: Sonda New Horizons a devenit al cincilea dispozitiv construit de oameni care ajunge la o distanță de cel puțin 50 de unități astronomice depărtare de Pământ (o unitate astronomică este echivalentul distanței de 150 de milioane de kilometri dintre Pământ și Soare). Performanța a fost reușită în 17 aprilie 2021, la aproape 6 ani după ce sonda și-a încheiat misiunea principală de a analiza Pluto. Celelalte patru sonde care au depășit acest prag de distanță față de Pământ sunt Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 și Voyager 2. (EarthSky)

7. Recunoașterea facială ar trebui interzisă în Europa, din cauza „intruziunii sale profunde și nedemocratice” în viața privată a oamenilor, a declarat Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD). Comentariile vin la două zile după ce Comisia Europeană a propus o serie de proiecte de lege care permit ca recunoașterea facială să fie folosită pentru a căuta copii dispăruți sau criminali, precum și în cazuri de atacuri teroriste. Autoritatea de supraveghere a confidențialității a declarat că regretă decizia Comisiei de a nu ține seama de solicitarea sa anterioară, de a interzice recunoașterea facială în spațiile publice. (Digi24)

8. O cercetare a Ministerului Sănătății din Israel ridică îngrijorări cu privire la 62 de cazuri de miocardită descoperite la cinci milioane de vaccinuri anti-Covid Pfizer, cele mai multe după a doua doză. Au fost înregistrate două decese, dar nu s-a stabilit nicio legătură directă. Detaliile, dintr-un raport divulgat în presă al ministerului israelian al sănătății, despre efectele secundare ale vaccinului Pfizer-BioNtech, au ridicat îngrijorarea că ar putea exista o legătură între a doua doză și câteva zeci de cazuri de miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, în special la bărbații sub 30 de ani. (G4Media)

9. Ministrul Mediului japonez a răspuns, întrebat fiind cum s-a stabilit procentul de 46%, avansat pentru reducerea emisiilor de gaze până în 2030, că 46 i-a venit în minte, că o “siluetă”. (Link)

O știre din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea este prima jucătoare din România care se califică într-o finală WTA în proba de simplu în 2021, după victoria obținută în fața ucrainiencei Marta Kostyuk, 6-4, 6-4, la turneul de tenis de la Istanbul. Pentru al doilea titlu WTA al carierei, Sorana trebuie să treacă de Elise Mertens, favorita principală, astăzi de la ora 17.00. (Treizecizero)

10. Cu două săptămâni înaintea alegerilor locale din Anglia, aproape 40% dintre alegători consideră că premierul Boris Johnson și partidul Conservator sunt corupți. Datele apar intr-un sondaj care arată că 37% dintre votanți îl descriu pe Johnson că aproape sau complet corupt, în timp ce doar 31% îl consideră onest. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Călugării budiști din Bangkok au aprins 330.000 de lumânări, de ziua Pământului, pentru a intra Guinness World Record. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ponta crede că PNL și USRPLUS vor guverna până în 2024 – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Liviu Dragnea laudă performanțele guvernării, iar Darius Vâlcov amenință băncile cu Consiliul Concurenței