Peste 10.000 de muncitori străini au cerut viză de muncă în România în primele 3 luni. Autoritățile nu fac față cererilor – Cronica de Business

1. Banca Mondială și-a redus previziunile privind expansiunea economică globală în acest an, pe fondul războiului din Ucraina. Instituția financiară și-a revizuit prognoza privind avansul economiei globale la 3,2%, de la o creștere de 4,1% estimată în luna ianuarie, a declarat președintele instituției, David Malpass. (Profit.ro)

2. Deși a înregistrat o creștere peste așteptări a PIB-ului pe trimestrul 1, China a raportat cea mai mare scădere a cheltuielilor consumatorilor și cea mai slabă rată a șomajului din ultimii doi ani, deoarece blocajele Covid au pus o presiune asupra celei de-a doua economii ca mărime din lume. Vânzările cu amănuntul s-au contractat în martie pentru prima dată din 2020, scăzând cu 3,5%, ritm anual. Rata șomajului a urcat la 5,8%, cea mai mare din mai 2020. (Bloomberg)

3. Peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă au fost depuse în primele trei luni ale acestui an de cetățeni străini, proveniți în cea mai mare parte din țări asiatice. Autoritățile nu mai fac față numărului ridicat și nu pot respecta termenele legale de emitere a vizelor, astfel că Guvernul a pregătit acum extinderea perioadei de solicitare a vizei de lungă ședere, pentru a nu expira actele depuse de solicitanți. (Profit.ro)

4. Prețurile gazelor naturale din SUA au crescut luni la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, pe fondul războiului din Ucraina și a temperaturilor scăzute, sub media normală. (CNBC)

Din Cronica diminetii: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că „toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural”, explicând că, după ce România va creşte capacităţile de extracţie a gazelor naturale, „vor mai fi nişte unităţi de cărbune în rezervă, pentru situaţii de criză de forţă majoră”. (News.ro)

5. Președintele Federal Reserve Bank St. Louis, James Bullard, a spus că banca centrală ar trebui să se miște rapid pentru a crește ratele dobânzilor la aproximativ 3,5% în acest an, cu mai multe creșteri de jumătate de punct. Bullard cred că Fed nu ar trebui să excludă creșteri ale rațelor cu 75 de puncte de bază. (Bloomberg)

6. Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie au fost tranzacţionate luni, pe piaţa americană, la peste 8 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2012. Producția din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de porumb din lume, va fi afectată serios anul acesta, din cauza invaziei ruse.  (Bloomberg)

7. Dolarul a urcat la un nou maxim al ultimilor doi ani, față de un coș de valute, în tranzacții slabe și agitate, în concordanță cu randamentele mai mari ale Trezoreriei americane. (Profit.ro)

8. Forge Global, un marketplace privat de valori mobiliare anunță că prețurile acțiunilor startup-urilor au scăzut cu 19,9% în februarie și martie, comparativ cu trimestrul 4 din 2021. (FT)

9. Apollo Global Management analizează participarea la o ofertă pentru cumpărarea Twitter, susținând propunerea de achiziție, în valoarea de $43 de miliarde făcută de Elon Musk sau o altă ofertă pentru companie, conform unor surse. (WSJ)

10. Aproximativ 200.000 de oameni riscă să își piardă locurile de muncă în Moscova drept consecință a suspendării activităților companiilor străine în Rusia, a declarat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
România a devenit a doua piaţă pentru Revolut – Cronica de Business
Activitatea comercială din zona euro a crescut cu cel mai slab ritm din ultimele cinci luni – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău