Peste 110.000 de locuri sunt disponibile pentru programarea la vaccinarea cu doze de la AstraZeneca – Cronica serii

1. Peste 110.000 de locuri sunt disponibile pentru programarea la vaccinarea cu doze de la AstraZeneca, în perioada 23 februarie – 14 martie, iar locuri noi pentru persoanele de peste 55 ani vor fi deschise la începutul lunii martie, a anunțat CNCAV. (G4Media)

2. Guvernul a împrumutat anul trecut de la populație circa 6,5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programelor Fidelis și Tezaur. Prin Fidelis, Ministerul Finanțelor vinde titluri de stat trimestrial, prin intermediul băncilor și al societăților de servicii și investiții financiare, titlurile fiind listate la Bursa de Valori București. Programul Tezaur presupune vânzarea de titluri de stat prin oficiile Poștei și unitățile Trezoreriei. (Profit.ro)

3. România este unul dintre cei mai mici producători de energie nucleară din UE conform datelor oficiale. În anul 2019, în 13 state membre ale Uniunii Europene funcționau un număr total de 106 reactoare nucleare, care în acel an au produs 765.337 GWh de energie electrică, adică aproximativ 26% din producția totală de energie electrică din UE. Cel mai mare producător de energie nucleară din UE este de departe Franța, cu 399.011 GWh sau 52,1% din totalul UE, urmată de Germania cu 75.071 GWh, Suedia (66.130 GWh) și Spania (58.349 GWh). La polul opus, cei mai mici producători de energie nucleară din UE sunt, în ordine: Olanda (3.909 Gigavați oră), Slovenia (5.821 GWh) și România (11.280 GWh). Comparativ, Ungaria a avut în 2019 o producție de energie nucleară de 16.288 GWh, iar Bulgaria una de 16.555 GWh. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: One United Properties, unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din România, anticipează că cererea pentru spații de birouri va scădea în următorii 3 ani comparativ cu 2019, când piața a atins un record. Astfel, rata de neocupare a spațiilor de birouri din București ar urma să crească de la 12.5% la sfârșitul anului 2020 la circa 14.5% în 2021. (Real Estate Magazine)

4. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă, vineri, că au fost depuse 12 oferte pentru proiectarea şi execuţia a 41 km din Autostrada Transilvania, inclusiv a Tunelului Meseş. Vor fi construite 65 de viaducte, poduri şi pasaje, valoarea contractului depăşind 3,9 miliarde de lei, fără TVA. (News.ro)

5. Laboratorul american Pfizer şi compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech cer agenţiei americane de reglementare FDA să autorizeze o depozitare pe o perioadă de două săptămâni a vaccinului lor împotriva covid-19, la temperaturi cuprinse între -15°C şi -25°C – temperatura congelatoarelor medicale obişnuite. (News.ro)

6. Guvernul francez a emis un decret cu normele de aplicare ale unei legi adoptate la finalul anului 2019, care autorizează demararea de către autoritatea fiscală și cea vamală din Hexagon a unui experiment cu durata de 3 ani, prin care acestea vor implementa un sistem de monitorizare și supraveghere automată a rețelelor de socializare online și de colectare de date de pe acestea, în scopul de a repera indicii privind posibile fraude fiscale sau neconcordanțe între veniturile și activele declarate oficial la Fisc de către contribuabilii francezi în scopul impozitării și situația reală a averii lor. (Profit.ro)

Una din Cronica Externa: Președintele american Joe Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după o amânare de patru săptămâni, pe care unii observatori au considerat-o insultătoare. Biroul lui Netanyahu a anunțat că liderii au discutat temele Iranului și ale recentelor acorduri de normalizare a relațiilor israeliano-arabe, în timp ce Casa Albă a anunțat că Biden a precizat că obiectivele sale sunt întărirea relațiilor bilaterale și avansarea păcii regionale. (TimesofIsrael)

7. Numărul instalărilor Clubhouse a crescut de la 3,5 milioane la 1 februarie, la 8,1 milioane la 16 februarie. Creșterea spectaculoasă a instalărilor este pusă pe seama participării la discuții a unor personalități precum Elon Musk și Mark Zuckerberg. (News.ro)

8. Oracle și-a oferit serviciile poliției și instituțiilor militare chineze, promovând o serie întreagă de funcții de supraveghere, de la recunoașterea facială, la bazele de date pentru ADN. În același timp, Oracle vânează contracte și cu armata americană. (The Intercept)

Una din Cronica de Tehnologie: Traficul total al site-urile de știri din Australia a scăzut cu 13%, după ce Facebook a blocat postarea știrilor, arată primele date. Aparent, utilizatorii nu s-au dus direct la sursă pentru a citi știrile, cum spunea una din teorii, care susținea că site-urile de știri și-ar putea crește traficul direct de pe urma blocării pe Facebook. (Reuters)

9. Noi observații ale primei găuri negre detectate vreodată i-au făcut pe astronomi să pună la îndoială ceea ce știu despre cele mai misterioase obiecte din Univers. Studiul publicat joi în revista Science arată că sistemul cunoscut sub numele de Cygnus X-1 conține cea mai masivă gaură neagră de masă stelară detectată vreodată fără utilizarea undelor gravitaționale. (Hotnews)

10. Poliţiştii vrânceni au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor pe numele primarului de la Păuleşti, Dănuţ Soare, după ce acesta şi-a servit colegii cu prăjituri şi suc în primărie, de ziua lui, şi ulterior a fost reclamat la poliţie. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Grupul Volkswagen ar fi falsificat datele emisiilor și la mașinile pe benzină
Cronica serii – Planeta e mai verde cu 5% comparativ cu începutul anilor 2000

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău