Peste 18,5 milioane români nu cumpără nicio carte anual – Cronica serii

1. România este cea mai mică piață de carte din UE. Peste 18,5 milioane români nu cumpără nici măcar o carte pe an. (Profit.ro)

2. China, a doua economie mondială, a înregistrat în trimestrul trei din 2019 cel mai redus ritm de creștere din ultimele aproape trei decenii, pe fondul intensificării războiului comercial cu SUA, care a afectat și cererea internă. (Reuters)

3. Dan Barna, a declarat, după discuțiile cu liberalii privind susținerea premierului desemnat, Ludovic Orban, că negocierile vor fi reluate marți după-amiază sau miercuri dimineață. Liderul USR a spus că Parlamentul ar trebui, luni sau marți, să voteze inițiativa Fără Penali în Funcții Publice și o lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. (Hotnews)

4. Nicio companie românească nu a fost anul acesta inclusă în clasamentul Technology Fast 50 Central Europe al Deloitte, care cuprinde jucătorii din domeniul tehnologiei cu cel mai rapid ritm de creștere din regiune. Polonia are 11 companii în acest top, Ungaria are 3, iar Bulgaria una. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Filmele Disney au atras vânzări de bilete în valoare de peste $8,1 miliarde la nivel global în primele nouă luni ale anului. (CNBC)

5. Liviu Dragnea a formulat o contestaţie în anulare la comdamnarea de 3 ani şi jumătate primită în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. (G4Media)

6. Separatişti catalani au intrat azi în ”grevă generală” şi au protestat în număr mare, după o a patra noapte pe baricade şi violenţe, la Barcelona. Manifestanții protestează împotriva condamnării liderilor separatişti de către justiţia spaniolă. (News.ro)

7. România a depus o contestație la Tribunalul Uniunii Europene cu privire la normele dure de poluare care vor intra în vigoare în industria auto. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Senzorul de amprente integrat în ecranului lui Galaxy S10 nu poate face distincția între amprente și permite accesul pentru orice deget, dacă înregistrarea amprentei se face cu o folie de protecție acoperită cu gel montată pe ecran. Samsung promite că lucrează la o soluție, după ce inițial trimisese utilizatorii să cumpere folia originală, care costă 30 de dolari. (Profit.ro)

8. LDV Bank a anunțat inaugurarea primei case de schimb valutar care cumpără și vinde Bitcoin în regim automatizat. (Profit.ro)

9. Românii au cumpărat peste 1.000 de mașini electrice în primele 9 luni ale anului, în creștere cu 140% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Renault a revenit pe prima poziție în topul mărcilor după ce a detronat liderul Nissan, în timp ce Volkswagen completează podiumul. (Automarket)

Una din Cronica de Divertisment: Premiera săptămânii la cinema este „Maleficent: Mistress of Evil” („Maleficent: Suverana Răului”), continuarea filmului “Maleficent” din 2014. Filmul va explora şi mai mult relaţia dintre purtătoarea înfricoșătoarelor coarne şi cea care urmează să devină în curând Regină, iar o serie de antagoniști noi apar în lupta care se duce pentru protecția regatului Moors și a creaturilor magice. (Trailer)

10. Sinuciderile în rândul tinerilor americani între 10 și 24 au crescut cu 56% din 2007 până în 2017. Este grupa de vârstă cu cea mai mare creștere în această perioadă. (Axios)

Fotografia serii – Coperta ultimului număr din The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – patru procurori s-au inscris pentru sefia DNA
Cronica serii – Biserica se implică în referendumul pentru definirea familiei

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău