Peste 3.500 de români sunt blocați la frontiera dintre Austria şi Ungaria – Cronica serii

Scurte: Leul s-a depreciat, atingând un nou minim istoric de 4,8448 unităţi/euro.  Blue Air suspendă zborurile regulate începând cu data de 21 martie.  Guvernul de la Roma a decis renaționalizarea companiei aeriene Alitalia, invocând epidemia de coronavirus. Angajații Ford Craiova vor fi trimiși în șomaj tehnic, între 19 martie și 5 aprilie, interval în care vor încasa 78% din salariu. Banca Transilvania anunță clienții persoane fizice că au posibilitatea să amâne până la 3 rate la credite.

1. Peste 3.500 de persoane – familii cu copii şi vârstnici, cea mai mare parte cetăţeni români – sunt blocate la frontiera dintre Austria şi Ungaria, după ce Ungaria a închis graniţele pentru transportul de persoane. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a cerut omologului ungar crearea unui coridor umanitar pentru a permite tranzitul neîntrerupt al acestora spre România. (News.ro)

2. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că Guvernul analizează eventuala amânare a plăţii impozitului pe venit pentru persoane fizice, pe fondul crizei coronavirusului, dar nu pentru toată lumea, ci doar acolo unde sunt probleme. (News.ro)

3. Autoritățile vor primi cereri de eliberare a pașapoartelor simple electronice, respectiv a pașapoartelor simple temporare numai de la persoanele care dovedesc cu documente că este absolut necesar să plece în afara țării în maximum 30 de zile de la depunerea cererii. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business:  Companiile aeriene au cerut de $50 miliarde în împrumuturi și granturi de la guvernul american pentru a supraviețui actualei crize. (Financial Times)

4. WSJ scrie că administrația Trump încearcă să convingă senatorii republicați să aprobe un pachet de stimulare a economiei în valoarea de $850 miliarde. (WSJ)

5. 2,2 milioane de americani ar putea deceda din cauza coronavirusului, conform unui raport furnizat administrației de la Casa Albă. Estimarea arată că, dacă nu se iau măsuri, 8-9% dintre cei peste 80 de ani ar fi afectați. (NYTimes)

6. Prețurile petrolului au scăzut ieri sub 30 de dolari pe baril, pe fondul agravării epidemiei de coronavirus. (Profit.ro)

7. Programul Rabla clasic s-a lansat azi şi are cel mai mare buget din întreaga sa existenţă: 405 milioane de lei. Se vor putea cumpăra şi motociclete, prima de casare fiind de 3.500 de lei. (News.ro)

8. Curtea Constituțională rusă și-a dat acordul reformei constituționale cerută de către președintele Vladimir Puțin, care îi acordă acestuia dreptul de a efectua încă două mandate după încheierea celui în curs, în 2024. (Profit.ro)

9. O librărie care conține peste 29.000 de articole și materiale științifice despre coronavirus este pusă gratuit la dispoziția cercetătorilor. Peste 13.000 dintre acestea sunt într-un format special, ce poate fi procesat de sistemele de învățare mecanică. (Profit.ro)

10. UEFA a decis azi amânarea Campionatului European pentru un an, ca urmare a pandemiei de Covid-19. Informaţia a fost anunţată de federaţia norvegiană de fotbal. Potrivit forului norvegian, turneul din 2021 va avea loc în perioada 11 iunie -11 iulie. (News.ro)

Fotografia serii – Coperta New York Post:

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia amenință România dacă avioanele F-16 ucrainene vor decola de pe teritoriul țării noastre – Cronica serii
Gheorghiţă: Vaccinarea cu a treia doză împotriva COVID-19 ar putea începe săptămâna viitoare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău