PIB-ul României a fost, anul trecut, mai mare decât al Cehiei, Portugaliei sau Greciei – Cronica serii

1. Potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut al României a fost anul trecut de aproximativ 218 miliarde de euro la prețuri curente, față de 223 miliarde de euro în 2019. Comparativ, PIB-ul Cehiei a fost de 215 miliarde de euro, cel al Portugaliei de 200 miliarde de euro iar cel al Greciei de aproximativ 165 de miliarde de euro. Datele pentru România sunt provizorii. (Profit.ro)

2. Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 prevede că angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv. De certificat vor beneficia atât cei vaccinaţi, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect. (News.ro)

3. Marele câștigător al alocărilor de peste un miliard de lei aprobate de Guvern în decembrie este PSD, beneficiind de 57% (594 milioane de lei) din fondurile alocate, arătă o analiză realizată de Expert Forum (EFOR). În analiză se precizează că nu au existat criterii clare de alocare a acestor bani. (G4Media)

4. Deputatul PNL Cristian Băcanu a transmis că a fost extrem de dificil ca PNL să voteze alianţa stânga-dreapta cu PSD şi că ”o să fie şi mai greu să votăm bugetul dacă nu conţine şi cei 7% pentru investiţii”. Mesajul acestuia vine după ce liderul partidului, Florin Cîţu, a anunţat că PNL va analiza dacă va accepta şi acest compromis privind bugetul. (News.ro)

5. Comisia Europeană a anunțat marți că certificatele Covid emise în blocul comunitar vor fi valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin împotriva coronavirusului. Regula ar putea fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor statelor membre sau de o majoritate simplă în Parlamentul European însă oficialii de la Bruxelles sunt încrezători că măsura are o susținere solidă. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: China derulează o amplă campanie de propagandă online, care implică un mare număr de conturi false pe rețelele sociale, pentru a căror operare Beijingul apelează la firme private. Regimul comunist încearcă să formeze un curent favorabil de opinie și să “spele” acuzații precum încălcarea drepturilor omului, dar, în același timp, își identifică și localizează criticii. (NY Times)

6.  80% dintre români petrec Crăciunul în familie anul acesta, conform unui sondaj. Jumătate vor cheltui cel mult 500 lei pentru cadouri şi tot atât pentru petrecerea de Revelion. Doar 21% dintre cei chestionaţi se tem că s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19, în timp ce 46% nu se tem deloc. (News.ro)

7. Proiectul „Casa Verde” va fi lansat miercuri, la ora 10.00, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Pentru perioada decembrie 2021 – decembrie 2022 este alocat cel mai mare buget de când există Ministerul Mediului, a precizat Tanczos Barna. Este vorba de un miliard de lei. Banii vor fi folosiți pentru a susține populația să-și instaleze acasă panouri solare care să le scadă facturile la curent, dar și pentru a crește producția de energie regenerabilă pe plan național. (Digi24)

8. Peste 2.000 de oameni au protestat marți în fața Parlamentului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, față de introducerea certificatului COVID, manifestația fiind organizată de AUR. Manifestanții s-au împărțit în grupuri și au înconjurat clădirea Palatului Parlamentului, s-au urcat pe garduri, iar câteva sute au reușit să intre în curtea Senatului, unde accesul publicului nu este permis. SPP a blocat toate ușile, pentru a împiedica accesul protestatarilor. Circulația pe bulevardul Națiunile Unite a fost blocată. (Hotnews)

9. USR îi cere demisia ministrului de Interne Lucian Bode pentru modul în care forţele de ordine au fost surprinse astăzi de protestul organizat de AUR la Parlament. Protestatarii au reuşit să sară gardurile şi să vandalizeze maşini, fără ca jandarmii să intervină ca să îi oprească. Doi ambasadori au rămas astăzi blocaţi în Parlament din cauza protestului, iar miniştrii guvernului PSD – PNL nu a mai venit la audieri, ci au anunţat că se conectează online la audierile din comisii. (News.ro)

10. Administrația Biden le va distribui americanilor, gratuit, 500 milioane de teste pentru a fi folosite acasă, în vederea depistării infecției cu noul coronavirus. (WSJ)

Bonus: Conducătorul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, va trebui să-i plătească fostei sale soții $733 milioane, a hotărât Înalta Curte de la Londra. Decizia soluționează o luptă pentru custodia celor doi copii ai fostului cuplu. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
ANAF va declanșa până la finalul anului 150.000 de controale – Cronica de seara
Guvernul a împrumutat 11 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău