Banca Națională a României a urcat estimarea de inflație de la 5,6% la 7,5% pentru finele acestui an – Cronica serii

1. Comisia Europeană a revizuit ușor în scădere prognoza privind evoluția economiei românești în acest an, de la 7,4% la 7%. Totodată, prognoza de inflație pentru 2021 a fost majorat de la 3,2% la 4%. În ceea ce privește evoluția economiei în 2022, estimarea de creștere a fost majorată de 4,9% la 5,1%. Comisia nu mai anticipează că România va avea cea mai mare creștere economică din UE în acest an, așa cum indicau estimările din vară. România ar urma să aibă a șasea creștere economică din UE, după state ca Ungaria (7,4%) sau Croația (8,1%). Cea mai mare creștere, de 14,6%, ar urma să fie înregistrată de Irlanda. (Profit.ro)

2. În a doua zi de discuții pe programul de guvernare, liberalii și social-democrații s-au înțeles rapid, anunțând că pensiile, salariile și alocațiile trebuie să crească. PSD vrea o majorare cu 11% a pensiilor, care s-ar potrivi cu calculele PNL care estima un procent între 6% și 12%. (Hotnews)

3. Banca Națională a României a urcat estimarea de inflație de la 5,6% la 7,5% pentru finele acestui an și de la 3,4% la 5,9% pentru decembrie 2022, pe fondul creșterii peste așteptări a prețurilor la energie. Rata inflației ar urma să revină în intervalul țintă al băncii centrale abia la mijlocul anului 2023, nu înainte însă de a ajunge la peste 8% în primăvara anului 2022. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Subaru a prezentat primul SUV electric al companiei, numit Solterra. Construit împreună cu Toyota, pe o platformă dezvoltată exclusiv pentru mașini electrice, acesta va intra pe piețele din SUA, Europa, China și Japonia la jumătatea anului viitor. (Bloomberg)

4. Testele covid pentru angajații din sistemul public care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală vor fi decontate de stat timp de 60 de zile, este propunerea făcută de PSD și agreată de PNL. (G4Media)

5. Câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.732 lei, în luna septembrie 2021, cu 44 lei (+0,8%) mai mare decât în luna august 2021. Câștigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.517 lei, în creștere față de luna precedentă cu 30 lei (+0,9%), a anunțat joi Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat două noi tratamente pe bază pe anticorpi monoclonali. Este vorba despre Ronapreve și Regkirona, identificate de Comisie ca fiind terapii promițătoare în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19. (Digi24)

7. În SUA, locuințele scoase la vânzare între iulie 2020 și iunie 2021 au rămas pe piață pentru o perioadă medie de doar o săptămână înainte de face obiectul unui contract, potrivit unor date publicate de Asociația Națională a Agenților Imobiliari. În urmă cu un an, timpul mediu era de trei săptămâni. Este cel mai scurt timp înregistrat din 1989 până în prezent. (WSJ)

Din Cronica de Business: Elon Musk a vândut aproximativ 4.5 milioane de acțiuni Tesla în această săptămână. Primele vânzări au avut loc luni. Valoarea acțiunilor vândute este de aproximativ $5 miliarde. (WSJ)

8. Guvernul României susține introducerea disciplinei școlare „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie în învățământul liceal și profesional, a anunțat deputatul Alexandru Muraru, reprezentant Special al Executivului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. (Digi24)

9. Olanda a înregistrat peste 16000 de cazuri în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul pandemiei până în prezent. Mai mulți specialiști în sănătate au cerut impunerea unui lockdown parțial. Ar fi prima oară în această toamnă când o țară din vestul Europei impune o astfel de măsură (TheGuadian).

10. Liderul chinez Xi Jinping și-a adăugat oficial numele alături de cele mai mari figuri din analele istoriei Partidului Comunist Chinez. Președintele chinez este prezentat ca un lider care a „promovat realizările istorice și schimbările istorice”. Decizia îl pune pe picior de egalitate cu patriarhul revoluționar Mao Zedong și cu reformatorul economic Deng Xiaoping, singurii alți lideri care au avut suficientă putere pentru a promova rezoluții privind istoria partidului. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a închis primele două luni din an cu un deficit foarte mare, de 1,67% din PIB, 29 miliarde de lei – Cronica serii
Președintele Ucrainei la București: „Ucraina este recunoscătoare României” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău