Planul Național de Redresare și Reziliență, propus de guvern, va avea un buget de 30,444 miliarde euro – Cronica dimineții

1. Planul Național de Redresare și Reziliență, propus de guvern, va avea un buget propus de 30,444 miliarde euro, fonduri care vor reprezenta investiții în anumite direcții mari: Transport și Schimbări Climatice, Servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului, Competitivitate economică, Digitalizare și Reziliență. Printre obiectivele propuse a fi realizate prin aceste investiții se numără peste 250 kilometri de autostradă, peste 140 kilometri de cale ferată modernizată/electrificată, respectiv cel puțin 7 kilometri de magistrală nouă de metrou. Sunt prevăzute, de asemenea, fonduri pentru reabilitare energetică a blocurilor, sistemelor de termoficare, inclusiv programe pentru susținerea mediului de afaceri. (Profit.ro)

2. Ungaria şi Polonia au insistat, joi, că accesul la bugetul multianual al Uniunii Europene şi la fondul de redresare nu poate fi condiţionat de respectarea statului de drept, dacă nu este modificat tratatul UE, rămânând ferme pe poziţie în timp ce blocul comunitar încearcă să rezolve acest blocaj. Premierul ungar Viktor Orban a declarat că ţara sa va avea sprijinul Poloniei în această dispută care blochează fonduri în valoare de 1.800 de miliarde de euro, esenţiale pentru repornirea activităţilor economice în cele 27 de state membre. (News.ro)

3. Premierul Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat că dacă USR PLUS face vreo înţelegere cu PSD după alegerile parlamentare “se sinucide”, pentru că alegătorii lor sunt ”anti-PSD”. De asemenea, Orban este de părere că PSD ar trebui să stea departe de putere cel puţin 10 ani. Orban a declarat că cei de la USR PLUS au greşit când au făcut alianţe cu social – democraţii în consiliile locale. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Disney va renunța la 32,000 de angajați din parcurile turistice pe care le deține în SUA, ca urmare a faptului că numărul de vizitatori a scăzut dramatic pe fondul pandemiei. (Reuters)

4. Vaccinul contra maladiei Covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford necesită „un studiu suplimentar”, a indicat joi directorul general al grupului, după critici privind rezultatele anunţate. Rezultatele acestui nou studiu internaţional „ar putea fi mai rapid” de obţinut, „căci ştim că eficienţa este ridicată, aşa că vom avea nevoie de un număr mai mic de pacienţi”, a precizat el. (News.ro)

5. Guvernul a pregătit ordonanța de urgență pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic și HoReCa, în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Durata schemei de ajutor de stat este de la data adoptării până la 30 iunie 2021. (Profit.ro)

6. Premierul Ludovic Orban a declarat că este mulţumit de activitatea şefului DSU, Raed Arafat, dar şi a ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, despre care a spus că ”este prezent aproape peste tot”, încă de la primele ore ale dimineţii. Orban a subliniat că este mulţumit de toată echipa sa, formată din oameni harnici şi muncitori. (News.ro)

7. Guvernul Germaniei are în plan să împrumute anul viitor 180 miliarde de euro, adică aproximativ 6% din PIB. (Link)

8. Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat interdicția impusă de guvernatorul statului New York, care interzisese întâlnirile religioase din cauza pandemiei. Cinci dintre judecători au votat pentru, iar patru împotrivă. Votul decisiv a fost dat de Amy Coney Barrett, recent aleasă judecătoare a Curții Supreme, după ce a fost nominalizată de președintele Trump. (NYTimes)

Una din Cronica Sportivă: CFR Cluj a pierdut din nou cu AS Roma, de data aceasta acasă, cu 2-0. După o primă repriză destul de echilibrată, terminată fără goluri, Roma a înscris de două ori, fără să forțeze prea mult, prin autogolul lui Debeljuh (min. 49) şi prin penalty-ul acordat destul de ușor și transformat de Veretout (min. 67) (Video). 

9. Shanghai a detronat Londra, devenind cel mai conectat oraș al lumii în domeniul transportului aerian, după ce pandemia de coronavirus a afectat semnificativ călătoriile internaționale, arată un raport publicat de Asociația Internațională de Transportat Aerian (IATA). (Profit.ro)

10. Locuitorii satului austriac Fucking au decis, prin vot, schimbarea numelui, de la 1 ianuarie 2021. Noul nume al localității va fi Fugging, înlocuind actualul nume care ar data din secolul 11. Aflat la 350 km vest de Viena, satul a ajuns, în ultima vreme, din cauza numelui, ținta ironiilor, în special pe rețelele de socializare. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Pasageri americani purtând costume de protecție pe aeroportul Fort Lauderdale, Florida, după ce autoritățile au recomandat evitarea deplasărilor de Thanksgiving. Larry Marano/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Costurile de împrumut în lei ale guvernului au crescut și se apropie de pragurile de acum 8 ani – Cronica dimineții
Nicuşor Dan: Îmi doresc un nou mandat de primar al Capitalei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău