PNL, USR şi PLUS vor susţine candidaţi comuni în Capitală – Cronica dimineții

1. România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, a declarat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Acesta a făcut aluzie la recenta decizie a Casei Albe de a retrage trupe din Germania, urmând ca o parte a efectivelor armate să fie relocate în alte state europene membre NATO. (Profit.ro)

2. Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat sâmbătă că dreapta pro-europeană s-a reunit într-un proiect comun pentru Bucureşti, anunţând că PNL, USR şi PLUS vor susţine candidaţi comuni în Capitală, apreciind că bătaia de joc la adresa bucureştenilor trebuie să ia sfârşit. Protocolul semnat de liderii celor trei partide mai prevede că majorităţile constituite în urma alegerilor din acest an din Bucureşti vor susţine, pe baza principiului parităţii, pentru poziţiile de viceprimari, din partea partidelor semnatare, şapte viceprimari din partea PNL şi şapte viceprimari din partea Alianţei USR-PLUS. (News.ro)

3. Vârsta medie a celor infectați în ultima perioadă, în Italia, a scăzut la 40, de ani, conform autorităților medicale. Acești pacienți “prezintă un risc mai mic pe termen scurt al unei posibile supraîncărcări a serviciilor de sănătate „. (LaRepubblica)

4. Persoanele care au lucrat în regim de telemuncă pot primi 2.500 de lei de la Guvern pentru achiziţionarea de echipamente IT. Banii se vor acorda la cererea şi prin intermediul angajatorului. Totodată, Guvernul ar putea sprijini salariul celor cărora li s-a redus timpul de lucru plătit. (Hotnews)

5. Pe fondul crizei economice cauzată de pandemia de coronavirusul, termenul mediu de plată a facturilor în România a trecut de 120 de zile, faţă de 115 zile în 2019, dublu faţă de media europeană şi faţă de nivelul înregistrat în urmă cu 10 ani. Datele apar într-o analiză realizată de Frames & Hygienium, care atrage atenția că multe companii din România ignoră sau tratează superficial pericolul generat de coronavirusul Covid – 19. (News.ro)

Una din Cronica de Sănătate: SARS-CoV-2 nu este doar un virus respirator, cum s-a crezut inițial în ianuarie, din cauza simptomelor cu febră, tuse și probleme de respirație. Unii pacienți și-au pierdut simțul gustului și mirosului. Alții au avut amețeli și diaree. Alții au avut aritmie și chiar atacuri de cord. Unii au avut rinichii sau plămânii afectați. Alții au avut dureri de cap, cheaguri de sânge, umflături, usturimi sau infarcturi. Mulți nu au avut niciun simptom. Cercetătorii de la UC San Francisco și de pe glob au început să se uite mai atent la toată această paletă de simptome pentru a găsi cauzele principale ale bolii. (Link)

6. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre care propune limitarea programului teraselor, barurilor, cluburilor operatorilor de jocuri de noroc, în Bucureşti şi judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova şi Galaţi. Astfel, programul acestora nu poate începe înainte de ora 06.00 şi nu poate fi prelungit după ora 23.00. Măsura intră în vigoare duminică de la ora 12.00, duminică, este aplicată pe o perioadă de 14 zile şi poate fi prelungită prin hotărâre a CNSU. (News.ro)

7. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, şi-a anunţat aseară, candidatura la Primăria Constanţa ca independent. Murad a deschis oficial sâmbătă seara Complexul Amfiteatru – Belvedere – Panoramic, iar cu acest prilej a făcut şi anunţul legat de candidatura la Primăria Constanţa. (News.ro)

8. Emiratele Arabe Unite au anunțat începerea operațiunilor la centrala nucleară civilă de la Barakah, prima de acest tip din lumea arabă. (Profit.ro)

9. Poliţia berlineză a dispersat un miting de protest împotriva măsurilor impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului şi i-a obligat să coboare de pe o scenă pe organizatori. La eveniment au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Polițiștii și-au justificat acțiunea motivând că organizatorii nu au ținut seama de reglementările privind distanțarea socială. Majoritatea participanţilor la eveniment nu purtau măşti de protecţie şi nu respectau distanţarea socială. (G4Media)

10. Un parlamentar britanic al Partidului Conservator a fost arestat fiind acuzat de viol. O angajată a parlamentului l-a acuzat că a forțat-o să întrețină relații sexuale de 4 ori între iulie 2019 și ianuarie 2020. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Dan Barna, Nicușor Dan, Ludovic Orban și Dragos Tudorache la conferința de presă unde au anunțat candidaturi comune PNL, USR și PLUS pentru București. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Datele recensământului arată că 7,6 milioane de români au o ocupație în 2022, în timp ce 11,3 milioane de persoane sunt fie inactive, fie șomeri – Cronica dimineții
Franța a “naționalizat” stocul actual și viitor de măști de protecție – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău