Poluare la un nivel record înregistrată noaptea trecută în București. Explicațiile ministrului Mediului – Cronica serii

RIP Jack Welch.

1. Autoritățile au decis astăzi că cetățenii români care se întorc în țara din regiunea Emilia-Romagna/Italia, Coreea de Sud şi Iran să intre în auto-izolare la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile, ca măsură de protecție. (News.ro)

2. Datoria publică a României va exploda în următorii 10 ani și va ajunge de la circa 36% la peste 90% din PIB în 2030, estimează Comisia Europeană într-un raport. În scenariul de bază al Comisiei, în care guvernele nu schimbă situația finanțelor publice, în privința veniturilor sau a cheltuielilor, îndatorarea ar crește în acești 10 ani în 3 țări, România, Italia și Finlanda. (Profit.ro)

3. Miniştrii Cabinetului Cîţu vor fi audiaţi marţi, miercuri şi joi în comisiile parlamentare de specialitate, iar la începutul săptămânii viitoare va avea loc o nouă şedinţă a conducerii Camerelor în care va fi stabilită data plenului reunit pentru votul de învestitură. (News.ro)

4. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că poluarea record de azi noapte, din București, se datorează unui incendiu de vegetație pe o suprafață de 5.000 de metri la Crevedia, unui incendiu la Gara de nord, dar și faptului că oamenii au ars cauciucuri, în gospodăriile din jurul Capitalei. Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: iPhone XR și iPhone 11 au fost cele mai vândute smartphone-uri din 2019, cu Apple ocupând șase locuri din top 10. Samsung are trei telefoane, dar niciun flagship în top 10, iar singurul producător în afară de Apple și Samsung care mai apare este Oppo. Huawei nu are niciun model în top. (Profit.ro)

5. PNL înregistrează scădere în Barometrul Europa FM, realizat de IMAS, pentru prima dată din vara anului trecut. Din totalul celor care ar vota la alegerile parlamentare, 40,7% spun că ar opta pentru PNL. În schimb, PSD urcă la 25,8%, cel mai bun nivel de la alegerile europarlamentare din mai 2019. Următorul partid în topul politic, USR, creditat cu 10 la sută din opţiuni. PMP – 3,6 %, UDMR – 4,4%, ALDE – 4,3 %, Pro România – 4,6% și PLUS – 3,5%. (Link)

6. BNR a anunțat că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, 29 februarie 2020, de 35,830 miliarde euro, cu 325 milioane euro mai mari decât în 31 ianuarie. (Profit.ro)

7. Adeverință de venit va fi transmisă în format electronic instituțiilor din subordinea Ministerului Muncii. Anunțul a fost făcut pe Facebook de ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, care este și premier desemnat. (Profit.ro)

8. Rata șomajului la nivelul Capitalei s-a situat la finalul lunii ianuarie la 1,28%, cu 15.191 de șomeri înregistrați, dintre care 8.044 femei. (Profit.ro)

9. În România, căsătoria divortul nu se mai poate încheia prin mediere, au decis judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceștia au mai stabilit că statutul persoanei nu poate fi subiect de negociere. (Profit.ro)

10. Juriul European Car of the Year a acordat titlul Mașina Anului 2020 în Europa noii generații Peugeot 208. Modelul producătorului francez a învins modele precum Tesla Model 3 sau Porsche Taycan. (Automarket)

Bonus: Muzeul Luvru a fost închis și astăzi după ce angajații au refuzat să lucreze de teamă că ar putea fi afectați de coranavirus. (AP)

Fotografia serii – Migranți aflați în zona tampon de la granița dintre Grecia și Turcia. Bülent Kılıç/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Încrederea în economie a crescut puternic în aprilie și a recuperat aproape integral pierderile cauzate de pandemia – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis: Adoptare unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere ”ar fi o catastrofă”

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău