Premierul Ciucă: Legea care permite trimiterea de arme şi echipament Ucrainei este în analiză – Cronica dimineții

1. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, despre un proiect de lege aflat pe site-ul MApN, prin care se modifică legea, astfel încât să poată fi trimise arme şi echipament Ucrainei, că în acest moment, legea este în analiză, iar în momentul în care ea se va finaliza, va fi luată şi o decizie concretă în acest sens. (News.ro)

2. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege al USR prin care angajații din România vor avea acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL). Astfel, angajaţii vor putea vedea, oricând, informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. (Profit.ro)

3. Numărul firmelor care nu și-au îndeplinit obligațiile de plată la termenul scadent, reprezentând impozite cu reținere la sursă și contribuții sociale, era de 331.178 la finele lunii decembrie. Dintre acestea, aproape 41.000 beneficiau de facilități fiscale. (Profit.ro)

4. Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre alegerile prezidenţiale din 2024, că nu îşi doreşte să candideze pentru această funcţie. El a precizat că o provocare va fi în 2023 rocada la guvernare, iar propunerea cu care PSD a mers la consultările de la Cotroceni a fost preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, astfel că acesta va fi un foarte bun prim-ministru. De asemenea, Grindeanu a dat asigurări că în 2024 nu va exista un USL, la alegeri. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Folosind o arhitectură nouă de stivuire verticală, cercetătorii au creat un nou tip de viziune artificială, care oferă o recunoaștere mai bună a culorilor și scalabilitate la nivel micro. Tehnologia este considerată crucială pentru dezvoltarea ochilor electronici biomimetici și se speră că, într-o zi, aceasta va ajuta persoanele cu probleme de vedere. (TechXplore)

5. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat, miercuri, la Kiev, pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face „tot ce îi stă în puteri” pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa. (Digi24)

6. Producția industrială a crescut atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană, în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021. România este statul membru cu cel mai mic avans al producției industriale în ritm anual, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Analiștii JPMorgan estimează că prețul petrolului va crește la $185 per baril dacă Uniunea Europeană va interzice imediat importurile din Rusia. (Bloomberg)

7. CNAIR anunţă că Podul de la Cernavodă a fost miercuri redeschis complet traficului, cu o zi mai devreme decât era programat. Astfel, prima etapă din acest an a lucrărilor de reabilitare la Podul de la Cernavodă, situat pe Autostrada A2 (între km 155+415 – km 161+479), programată în intervalul 15.02.2022 – 21.04.2022, a fost realizată. (News.ro)

8. Rusia a anunțat că a testat miercuri racheta balistică intercontinentală Sarmat, cunoscută și sub denumirea de „Satan II”, o nouă completare a arsenalului său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da de gândit dușmanilor Moscovei. Putin a fost prezentat la televizor în timp ce era informat de către armată că racheta a fost lansată din Pleseţk, în nord-vestul țării, și că a lovit ținte din peninsula Kamchatka, în Extremul Orient rus. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a învins miercuri, în deplasare, reprezentativa Insulele Feroe, scor 31-21 (13-11), în penultima etapă din a doua grupa preliminară a Campionatului European din 2022.

9. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a trimis scrisori separate preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, prin care le-a cerut să îi accepte vizita pentru a discuta despre măsurile menite să aducă pacea după invazia Rusiei în Ucraina. (News.ro)

10. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a susţinut miercuri, la Sofia, că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru „agresiunea rusă şi exterminarea” ucrainenilor. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Un băiat de șapte azi cu o pușcă din lemn, fotografiat lângă Chernihov. Evgeniy Maloletka/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: Prelungirea stării de alertă după 15 iulie este iminentă. E posibilă carantinarea unor localități – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Studiu: 59% dintre adolescenții americani au fost agresați sau hărțuiți online

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău