Un număr record de persoane au fost vaccinate marți anti-COVID: 76.590 – Cronica dimineții

1. Un număr record de persoane au fost vaccinate marți anti-COVID. 76.590 de doze au fost administrate, din care 58.050 Pfizer, 8.744 Moderna și 9.796 AstraZeneca, potrivit datelor furnizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. (G4Media)

2. Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial. Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie (News.ro). Ordinul semnat de secretarul de stat din ministerul Sănătății Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități, a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu, susțin surse guvernamentale. De altfel, noile criterii nu au fost aduse nici în atenția altor decidenți politici și este pe cale să genereze un adevărat scandal în coaliție. Premierul Florin Cîțu ar putea cere demiterea secretarului de stat, mai susțin sursele citate. (Digi24)

Una din Cronica de Business: Directorul General al companiei austriece OMV, Rainer Seele, a discutat cu reprezentanții fondului de investiții Mubadala din Abu Dhabi – al doilea mare acționar al OMV, despre o posibilă vânzare a Petrom, anunță ziarul austriac Kurier. (Profit.ro)

3. Prefectul Capitalei, Alin Soica, afirmă că nu se intră automat în carantină, în baza noilor criterii stabilite prin noul ordin, întrucât decizia nu se ia ”matematic şi mecanic”, fiind luate în calcul şi alte aspecte. Stoica susţine că municipiul Bucureşti nu va intra în carantină de sărbători şi precizează că şi după criteriile din vechiul ordin, Capitala ar fi putut intra în carantină, dar autorităţile sanitare nu au propus acest lucru. (News.ro)

4. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că a fost modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și introdusă o nouă obligație care îi revine angajatorului, și anume să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat. (Profit.ro)

5. Consumul final de energie electrică a scăzut cu 2,9% în perioada ianuarie-februarie 2021, la 9.262,7 milioane kWh, iar exportul de energie electrică a crescut cu 8,58%, la 1.096,4 milioane kWh, față de perioada similară din 2020, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În primele două luni din 2021 consumul populației a crescut cu 13,1%. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat, marți, în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European, că intenția este ca un proiect pilot pentru certificatul digital verde să fie implementat de la începutul lunii iunie și să devină funcțional în totalitate la finalul aceleiași luni. Reynders a mai spus că fiecare cetățean al UE va avea dreptul să primească un astfel de certificat de călătorie, iar cine nu vrea să se vaccineze, să se testeze sau nu a trecut prin boală trebuie să respecte restricțiile, inclusiv carantina, din țara în care vrea să ajungă, altfel va sta acasă. (G4Media)

6. Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor de la clienții persoane fizice și juridice, în perioada 1 ianuarie-15 martie 2021, potrivit datelor Asociației Române a Băncilor. Dintre acestea, circa 800 de cereri au venit de la companii. (Profit.ro)

7. Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, afirmă că în coaliţia aflată la guvernare sunt, de fapt, cinci componente, nu trei – referindu-se la USR şi PLUS, dar şi la ”nucleul PDL” din PNL. Kelemen Hunor a apreciat că în orice coaliţie discuţiile sunt normale, însă diferenţele de opinie nu se simt nici în actul de guvernare şi nici în şedinţele Executivului. Kelemen a vorbit şi despre premierul Florin Cîţu, despre care a afirmat că este empatic şi tolerant. (News.ro)

8. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susţine că formaţiunea ia în calcul greva parlamentară, urmând a boicota şedinţele de plen. Ciolacu reclamă ”abuzurile” pe care le-ar fi săvârşit coaliţia de Guvernare, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care nu a programat la vot moţiunea împotriva ministrului Vlad Voiculescu în termenul legal. Liderul PSD a precizat că va avea o discuţie în acest sens şi cu parlamentarii AUR: ”O să vorbim şi cu cei de la AUR, dacă tot nu contează Opoziţia”. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: Paris Saint-Germain și Chelsea Londra s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor. În această seară, se vor disputa și celelalte două meciuri retur contând pentru sferturile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal, respectiv: Borussia Dortmund – Manchester City (în tur, 1-2) și Liverpool – Real Madrid (în tur, 1-3). Ambele meciuri vor începe la ora 22.00.

9. Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan până la 1 mai, data fixată în acordul cu talibanii, dar se vor retrage „fără condiţii” până în 11 septembrie, când se vor împlini 20 de ani de la atentatele din 2001 în Statele Unite, a anunţat marţi un responsabil american. (News.ro)

10. 73 de incidente ale extremei dreapta s-au înregistrat anul trecut în SUA. Este vorba de amenințări, incendieri, atentate cu bomba etc. Este cel mai mare număr înregistrat în ultimii 25 de ani. Atacurile au fost atribuite extremiștilor care susțin supremația albă, sunt anti musulmani și anti guvernamentali. (WashingtonPost)

Fotografia dimineții – Musulmani care se roagă la începerea Ramadanului, păstrând distanțarea socială, în moscheea Tuanku Mizan Zainal Abidin din Putrajaya, Malaysia. Mohd Rasfan/AFP via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Şeful spionajului rus: “SUA lucrează la o ”revoluţie” în Republica Moldova după alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie” – Cronica dimineții
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău