Presa din Ucraina: România este una din principalele țări prin care ajung transporturile militare din SUA – Cronica serii

1. Aproape jumătate dintre români spun că nivelul lor de trai a scăzut din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. Mai puțin de o treime dintre cetățeni se declară pregătiți să facă față creșterii prețurilor la energie în contextul sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei. Media europeană se apropie de 60%. Datele apar în Eurobarometrul realizat între 19 aprilie – 16 mai. (EuropaFM)

2. România i-a sprijinit și ajutat pe ucraineni în toate felurile posibile, încă din primele zile ale războiului, țara noastră fiind una dintre principalele țări de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar venit sub formă de ajutor din Statele Unite. România este a treia cea mai mare țară de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar către Ucraina, scrie presa din Ucraina. (Digi24)

3. Europa trebuie să fie pregătită pentru situația în care Rusia va opri la iarnă toate exporturile de gaze în regiune, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie. Acesta a cerut guvernelor să aibă un plan pentru reducerea consumului și să nu închidă centralele nucleare. (TheGuardian)

Promo: L!NK este noua aplicație eCommerce lansată de MOCAPP, care ajută companiile să își identifice proprii ambasadori și să creeze o listă de clienți populari care cunosc deja brandul și produsele. Pentru dezvoltarea și poziționarea aplicației pe piața britanică, antreprenorul Florin Grozea și-a bugetat pentru 2022 investiții de aproximativ 500.000 EUR. Poți testa aplicația gratuit aici.

4. Premierul Nicolae Ciucă participă, miercuri, la şedinţa coaliţiei, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu miniştrii Energiei şi Finanţelor, pentru găsirea de soluţii privind preţurile majorate la carburanţi. Decizia Executivului urmează să fie anunţată până joi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului. (News.ro)

5. Valoarea nominală a unui tichet de masă va fi, începând cu semestrul al II-lea al acestui an, respectiv de la 1 iulie, de până la 30 de lei, față de cel mult 20 lei în prezent, conform proiectului promulgat acum de președintele Iohannis. (Profit.ro)

6. Actul normativ pentru modificarea legii privind acordarea biletelor de valoare, care prevede posibilitatea ca taberele pentru copii să poată fi plătite şi cu voucherele de vacanţă acordate părinţilor, a fost promulgat miercuri de către președintele Klaus Iohannis. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Balanța Băncii Centrale Europene a atins un nou nivel în condițiile în care BCE continua să printeze euro deși inflația a ajuns la niveluri foarte ridicate. Activele Băncii Centrale Europene au crescut cu €7 miliarde, până la €8827,9 miliarde. Balanța BCE este echivalentă cu 82,4% din PIB-ul țărilor UE din Zona Euro, spre deosebire de balanță FED, care este echivalentul a 36,6% din PIB-ul SUA. (Link)

7. Comisia Europeană a aprobat preluarea Ford România de către Ford Otosan din Turcia. Executivul UE a concluzionat că tranzacția nu ridică probleme de concurență, “având în vedere că nu există suprapuneri între activitățile companiilor și că acestea nu sunt active pe piețe conexe din Spațiul Economic European”. (Profit.ro)

8. Preşedintele chinez Xi Jinping denunţă miercuri ”extinderea alianţelor militare”, într-un discurs, înainte de începerea unui summit cu liderii Rusiei, Indiei, Braziliei şi Africii de Sud (BRICS), potrivit presei de stat chineze. ”Criza din Ucraina este alt semnal de alarmă pentru lume”, a subliniat Xi Jinping la un Forum Economic BRICS. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: China urmărește să-și extindă și mai mult sistemul masiv de supraveghere, arată o investigație în care au fost analizate peste 100.000 de documente guvernamentale. China vrea să colecteze și mai multe date digitale și biologice despre cetățenii săi, iar sistemul de supraveghere este compus din peste 500 de milioane de camere și numeroase instrumente de urmărire a telefoanelor. (NY Times)

9. Alţi doi parlamentari USR – un senator și un deputat – trec la REPER. Până acum, cinci parlamentari au demisionat din USR pentru a merge la partidul fondat de Dacian Cioloș. Este vorba despre Lorant Sas, deputat de Bistrița-Năsăud și Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița. (Hotnews)

10. Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a avut loc miercuri în Afganistan, în apropiere de granița cu Pakistan. Autoritățile au anunțat că cel puțin 1000 de persoane au murit, iar alte 600 sunt rănite. Este cutremurul cu cel mai mare număr de victime din 2002 până în prezent. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Muncii: Angajatorii trebuie să dispună munca la domiciliu sau în regim de telemuncă – Cronica serii
Cronica serii – Un fost maior de securitate implicat în înregistrarea la tribunal a partidului PLUS

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău