Președintele Iranului: Nu există ”niciun dubiu” că administrația Biden va reveni în acordul nuclear din 2015 – Cronica Externă

Europa

1. O instanță franceză a găsit vinovați paisprezece oameni care au acționat în complicitate cu militanții islamiști care au atacat revista Charlie Hebdo și un supermarket evreiesc în 2015. Trei dintre acuzați au fost judecați in absentia. Pedeapsa a fost stabilită la 30 de ani închisoare. (France24)

2. Regele Suediei Carl XVI Gustaf a descris anul 2020 ca fiind unul ”teribil” și a spus că strategia națională pentru coronavirus a eșuat. El a făcut aceste remarci în programul TV anual de rememorare a anului împreună cu familia regală. Suedia a înregistrat 350.000 de cazuri COVID-19 și peste 7800 de decese. (BBC)

SUA

3. Procurorii americani au acuzat un bărbat kenyan de planificarea deturnării unui avion și zdrobirii acestuia într-o clădire din Statele Unite. Procurorii spun că acesta a fost un membru al grupului terorist stabilit în Somalia al-Shabab și că a fost antrenat să devină pilot în Filipine. (NYTimes)

4. Congresul SUA se apropie de un acord asupra celor aproximativ $900 miliarde din pachetul economic de ajutor, până la finalul săptămânii. Acordul este așteptat să includă stimuli financiari, ajutor pentru micile afaceri și pentru oamenii rămași fără locuri de muncă, precum și finanțare pentru distribuirea vaccinului și școli. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. Deși Israel va începe vaccinările pentru COVID-19 săptămâna viitoare, milioane de oameni care trăiesc în teritoriile palestiniene vor trebui să aștepte pentru ca vaccinurile să fie distribuite de Autoritatea Palestiniană (AP). Oficiali din Gaza au avertizat că sistemul de sănătate se află sub riscul de a intra în colaps, din cauza creșterii rapide a pacienților cu COVID-19. (Haaretz)

6. Președintele Iranului Hassan Rouhani a declarat că nu există ”niciun dubiu” că administrația președintelui ales al SUA, Joe Biden, va reveni în acordul nuclear din 2015, din care administrația Trump a retras Statele Unite în 2018. Declarația sa vine după ce liderul suprem Ali Khamenei a părut că promovează reluarea angajamentelor Iranului din acord, dacă acest lucru ar duce la anularea sancțiunilor SUA asupra țării. (WashingtonPost)

Asia

7. Raportorul special al Națiunilor Unite pentru libertatea religiei sau credinței, Ahmed Shaheed, s-a alăturat criticilor din ce în ce mai multe împotriva politicii guvernului din Sri Lanka de a-i incinera pe cei care mor de COVID-19. Practica este interzisă în Islam. Shaheed și-a exprimat îngrijorările cu privire la un anunț că guvernul din Maldive ia în considerare înhumări pentru musulmanii din Sri Lanka, declarând că decizia ar putea marginaliza și mai mult acea comunitate. (AlJazeera)

Africa

8. Uniunea Europeană va amâna trimiterea a $109 milioane ajutor către Etiopia. Blocul dorește acces umanitarian complet în regiunea nordică Tigray, unde guvernul federal etiopian este implicat într-un conflict cu forțele regionale. (AP)

America Latină

9. Guvernul din Uruguay a anunțat că va închide granițele țării între 21 decembrie și 10 ianuarie, într-un efort de a încetini răspândirea COVID-19. De asemenea va restricționa numărul pasagerilor în cursele aeriene de lungă durată și va încuraja oamenii să își limiteze adunările la mai puțin de zece oameni. Țara se află în primul val al pandemiei. (Link)

Global

10. O echipă e Organizației Mondiale a Sănătății plănuiește o vizită în China, în luna ianuarie, pentru a investiga originea pandemiei coronavirus. SUA au criticat lipsa de transparență a Chinei în primele zile ale pandemiei, iar Washington și Beijing s-au întrecut în a împrăștia teorii despre originea virusului. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Boyko Borrisov, premierul Bulgariei, este investigat pentru spălare de bani și crimă organizată – Cronica Externă
Serviciile de informații americane au alertat Israel și NATO privind noul coronavirus încă din noiembrie 2019 – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău