Președintele italian l-a desemnat pe Mario Draghi să formeze noul guvern – Cronica Externă

Europa

1. Președintele italian Sergio Mattarella l-a desemnat pe Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, să formeze un nou guvern, după demisia premierului Giuseppe Conte, săptămâna trecută (WSJ). Decizia vine după ce partidul de guvernământ al Italiei a eșuat să respecte un termen limită pentru a agrea asupra unui nou guvern. (Link)

2. Sute de protestatari s-au adunat în fața Ministerului de Interne al Macedoniei de Nord cerând guvernului să acționeze împotriva grupurilor de mesagerie privată, unde se distribuie fotografii neautorizate, deseori explicite, și materiale video cu femei și fete. Demonstrațiile au urmat dezvăluirilor despre un grup de chat de pe Telegram, cu peste 7000 de membri, care distribuia astfel de materiale. Unii utilizatori au postat numele și adresele fetelor și femeilor expuse. (AP)

America de Nord

3. Senatul SUA a adoptat o rezoluție privind bugetul, cu un vot de 50-49, declanșând o regulă care poate permite democraților să aprobe planul de ajutor coronavirus al președintelui Joe Biden, în valoare de $1.9 trilioane, fără sprijinul republicanilor (NPR). Republicanii din Senat au propus un pachet de $618 miliarde, pe care Biden l-a respins ca fiind prea mic. (AP)

4. Guvernul canadian a desemnat grupul Proud Boys ca entitate teroristă, după rolul crucial jucat în insurecția asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie. (AP)

Orientul Mijlociu

5. Iran a anunțat că va elibera echipajul, dar nu și căpitanul, unui vas sud-coreean, pe care l-a confiscat acum o lună pentru presupusa violare a legilor de poluare maritime (NYTimes). Între timp, Coreea de Sud și SUA se află în discuțiile finale cu privire la plata datoriilor Iranului către Națiunile Unite, folosind bani înghețați în băncile sud-coreene, din cauza sancțiunilor SUA. Se crede că Iran a confiscat nava pentru a presa Coreea de Sud cu privire la aceste fonduri. (Link)

6. Forumul Dialogului Politic Libian a votat alegerea unui Consiliu Prezidențial format din trei membri, care va face parte dintr-un for executiv de tranziție până sunt organizate alegerile naționale. Niciun candidat nu a primit necesarul de 70% din voturi, forțând o nouă rundă de votare. (Link)

Asia

7. Poliția din Myanmar a acuzat-o pe Aung San Suu Kyi de importul ilegal al echipamentelor de comunicare, după ce armata a forțat-o să renunțe la putere luni (AlJazeera). Un purtător de cuvânt pentru partidul lui Suu Kyi a declarat că ea va ”rămâne în custodie” până pe 15 februarie. Consiliul de Securitate al ONU a eșuat să condamne lovitura de stat după întâlnirea de ieri. (Euronews)

8. Figuri publice internaționale, printre care cântăreața Rihanna, și-au exprimat sprijinul pentru zecile de mii de fermieri care protestează împotriva noilor legi ale agriculturii din India (Reuters). Guvernul indian a numit comentariile iresponsabile și a întărit securitatea în locurile de protest de lângă New Delhi (Link)

Africa

9. Liderii somalezi au început discuțiile pentru prevenirea unei crize constituționale, care ar putea apărea când expiră mandatul președintelui Mohamed Farmaaio, pe 8 februarie (Link). Disputele dintre guvernul central al Somaliei și statele sale au amânat alegerile de două ori, pentru alegerea parlamentarilor, care decid ulterior președintele, lăsându-l pe Farmaaio fără un successor. (DW)

America Latină

10. Oamenii de știință au declarat pentru Financial Times că o formă mult mai contagioasă a coronavirus a fost detectată în orașul amazonian Manaus, luna trecută, și că ar putea să devină tulpina dominantă în Brazilia. Variația coronavirus a devastat Manaus, care a rămas fără oxygen pentru tratarea pacienților COVID-19. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Pandemia coronavirus și măsurile de combatere a COVID-19 au generat un imens consum al plasticului – Cronica Externă
Secretarul de stat american Mike Pompeo: Abordarea tradițională din ultimii cincizeci de ani cu privire la China a eșuat – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău