Președintele Klaus Iohannis reia azi discuțiile pe tema proiectului ”România educată” – Cronica dimineții

1. Președintele Klaus Iohannis reia azi discuțiile pe tema proiectului ”România educată”, un proiect de țară pe care l-a lansat în 2016. Luni, el se va întâlni la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR, potrivit agendelor oficiale ale președinției și guvernului. (G4Media)

2. Ludovic Orban a afirmat că liberalii au nişte parteneri de guvernare care “parcă nu s-a născut aici’, precizând că nu i-a văzut la Ziua Drapelului Naţional, nu i-a văzut jurând pe Bibile sau să îşi facă cruce. El a mai spus că PNL trebuie să fie un partid puternic legat de Biserică, care să promoveze morala creştină. (News.ro)

3. Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro. Potrivit datelor statistice, România a exportat, în perioada ianuarie – martie 2021, produse agroalimentare, în valoare de 1,74 de miliarde de euro, în timp ce pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele trei luni ale anului 2020 mai mult de 2,49 miliarde de euro. (Hotnews)

Din Cronica de Carte: Prințul Charles a ales cinci dintre cărțile sale favorite pentru a le împărtăși cu membrii clubului de carte ținut de soția sa, Ducesa de Cornwall, printre care se numără „Along The Enchanted Way: A Story of Love and Life in Romania”, de William Blacker și „Lustrum. Cicero: Pe culmile gloriei”, de Robert Harris (apărută la noi la Editura All). (BookSeller)

4. Legea care permite mamelor să alăpteze în orice spațiu public intră acum în vigoare. Cei care nu le vor permite mamelor să își hrănească bebelușii vor fi sancționați. Amenzile ajung până la 2.000 de lei. Mamele își vor putea alăpta copii de cel mult 2 ani în orice spațiu public, iar alăptarea nu va mai fi condiționată de existența camerelor speciale „mama și copilul”. (Profit.ro)

5. Premierul britanic Boris Johnson va anunța azi, cel mai probabil, ridicarea tuturor restricțiilor legate de pandemie din 19 iulie. 86% dintre adulții britanici sunt vaccinați cu cel puțin o doză. (TheGuardian)

6. William Schaffner, expert în boli infecţioase, este de părere că oamenii care nu se vaccinează sunt „laboratoare” de posibile noi variante ale virusului COVID-19. Acesta a transmis că virusul are mai multe şanse să se multiplice dacă oamenii refuză vaccinul. (CNN)

7. Israelul discuta cu mai multe țări pentru a schimba dozele de vaccin Pfizer, care expiră la finalul lunii, cu altele noi pe care să le primească ulterior. O astfel de tranzacție are nevoie de aprobarea Pfizer. (Reuters)

8. Procentul americanilor care au declarat, în cadrul unui sondaj, că cel mai probabil nu se vor vaccina a crescut de la 24%, cât era în aprilie, la 29%. 20% dintre aceștia au declarat că în mod sigur nu se vor vaccina. (WashingtonPost)

Promo: Chef Alex Petricean continua povestea românească de la Noua și la mare. Restaurantul Noua, Bucătărie Estivală, și-a deschis porțile la Casa de Mare din Olimp. Meniul are la baza ingrediente de calitate ale producătorilor și fermierilor locali și, pentru că este chiar pe malul mării, se concentrează pe fructe de mare și pește de Marea Neagră.

9. Două noi misiuni lansate de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) vor testa o metodă de deviere a asteroizilor care s-ar îndrepta spre Pământ. Misiunea DART a NASA (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată după 24 noiembrie anul acesta. O navă spațială va ajunge la sistemul de asteroizi Didymos, la 11 milioane de kilometri de Pământ, după aproximativ un an. Acolo va devia o mică lună a lui Didymos, o stâncă mai mică ce orbitează asteroidul. (Digi24)

10. Ex-primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, candidat AUR la alegerile parlamentare care se vor desfăşura în Republica Moldova pe 11 iunie, s-a aruncat în faţa liderilor comunişti Igor Dodon şi Vladimir Voronin, la un marş al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor organizat în centrul Chişinăului. (Publika)

Fotografia dimineții – Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, ținând steagul SUA pe o placă de surf electrică, de ziua Statelor Unite:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Trump amenință din nou China cu creșterea tarifelor
Anul trecut s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al nașterilor din 1930 până în prezent – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău