Vladimir Putin: Rusia va face exerciții militare cu Belarusul ”practic în fiecare lună”

Europa

1. Casa Comunelor a Marii Britanii a aprobat direct un controversat proiect de lege care încearcă să ignore părți ale acordului Brexit cu UE, inclusiv garanții pentru Irlanda de Nord, care ar viola dreptul internațional. (BBC)

2. Grecia a arestat cinci tineri migranți, vinovați de izbucnirea focurilor care au distrus tabăra de refugiați Moria, din insula Lesbos. – https://www.bbc.com/news/world-europe-54162812

Rusia

3. Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit recent cu un agent chimic interzis și se află într-un spital din Germania, a declarat că se întoarce în Rusia. Acesta a postat pe instagram o fotografie din spital, în care arată că e prima dată când respiră fără ventilator. Purtătoarea lui de cuvânt a scris pe Twitter că este surprinzător că se poate gândi cineva că Navalnîi nu se va întoarce în Rusia. (BBC)

4. Președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat că va acorda un împrumut de $ 1.5 miliarde Belarusului. De asemenea a spus că Rusia va face exerciții militare cu Belarusul ”practic în fiecare lună”. (FT)

SUA

5. SUA a interzis importurile de bunuri, inclusiv aparatele electronice, de la cinci entități chineze care sunt suspecte că au folosit munca forțată în regiunea Xinjiang (WashingtonPost). Un purtător de cuvânt al ministrului de externe chinez a acuzat SUA că ”sabotează lanțurile globale de aprovizionare”. (Link)

6. Incendiile devastatoare au continuat în California, Oregon și Washington făcand peste douăzeci de victime. Președintele Donald Trump a vizitat California, unde le-a spus oficialilor statului că sursa focurilor o constituie managementul slab al pădurilor, nu schimbările climatice. (FT)

Orientul Mijlociu

7. Israel va semna astăzi acorduri pentru normalizarea relațiilor diplomatice cu Bahrain și Emiratele Arabe Unite, într-o ceremonie care va avea loc la Casa Albă. (CNN)

Asia

8. Un om de știință de top din China a anunțat că un vaccin pentru noul coronavirus va fi gata în noiembrie, întrucât testele clinice au progresat fără probleme și se fac pregătiri pentru producția de masă. (Link)

Africa

9. Consiliul Constituțional din Coasta de Fildeș i-a permis președintelui Alassane Outtara să obțină un al treilea mandat, deși criticii spun căse încalcă în acest fel Constituția. Curtea a blocat de asemenea oponenți ai lui Outtara, inclusiv pe fostul președinte Laurent Gbango, să participe în alegerile prezidențiale din luna octombrie. Proteste violente au erupt în câteva orașe. (DW)

America Latină

10. Guvernul venezuelean pretinde că a destabilizat o conspirație menită să arunce în aer facilitățile de petrol și energie ale Venezuelei. Guvernul a declarat că a deținut opt presupuși participanți, inclusiv un cetățean american, pe care procurorul general l-a acuzat de spionaj. (WashingtonPost)

Global

Bonus: Umanitatea se află la o bifurcație de drumuri, arată un nou raport ONU. Mediul înconjurător și viața sălbatică sunt într-un ”declin accelerat”, iar mai multe specii sunt pe cale de dispariție. Există o legătură directă între distrugerea naturii și impactul asupra sănătății umane, întrucât noi boli afecteaza omenirea, cu potențial ridicat de a genera o pandemie similară celei actuale. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Autoritățile italiene au eliberat în arest la domiciliu peste 370 de prizonieri condamnați pentru infracțiuni ce țin de activitățile mafiei – Cronica Externă
Administrația Trump pregătește propuneri pentru a stimula companiile americane să își mute operațiunile în afara Chinei – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău