Președintele Vladimir Putin a propus ca Rusia și NATO să își inspecteze reciproc bazele militare – Cronica Externă

Europa

1. Câteva țări musulmane l-au acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron de o retorică islamofobă. După decapitarea profesorului francez care a expus caricaturile Profetului Mohammed în sala de clasă, ceea ce este interzis în Islam, Macron a declarat că Franța nu va ”renunța la caricaturile sale”. Anterior, în cursul acestei luni, Macron a spus că Islamul se află ”în criză”. (AlJazeera)

2. Law and Justice, puternicul partid de guvernare al Poloniei, le-a cerut suporterilor săi marți să apere bisericile țării, preponderent catolica, ceea ce generează ciocniri cu protestatarii revoltați de decizia Tribunalului Constituțional, care restricționează și mai mult avorturile. În Polonia au loc proteste masive, în pofida restricțiilor pandemice, care au intrat în a șasea zi și au inclus adunări violente și incantări obscene în fața bisericilor și chiar perturbarea ceremoniilor religioase. (AP)

Rusia

3. Președintele Vladimir Putin a propus ca Rusia și NATO să își inspecteze reciproc bazele militare pentru a instaura un moratoriu privind lansarea de noi rachete nucleare în Europa. Anul trecut, SUA și Rusia au denunțat un tratat care interzice astfel de arme, acuzându-se reciproc pentru violarea pactului. (AP)

SUA

4. Amy Coney Barrett a depus jurământul ca judecător al Curții Supreme după ce un Senat divizat a confirmat nominalizarea sa, consolidând o orientare conservatoare, cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidențiale. Votul de 52-48 a fost aproape integral pe linie de partid. Democrații i-au acuzat pe republicani de ipocrizie pentru forțarea nominalizării lui Barrett, după ce au refuzat să confirme o numire la Curtea Supremă în 2016, citând apropierea alegerilor din acel an. (WashingtonPost)

5. Manifestaţii şi confruntări cu poliţia au avut loc la Philadelphia, în Pennsylvania, unde zeci de agenţi de poliţie au fost răniţi, iar zeci de persoane au fost arestate după ce un bărbat de culoare a fost ucis de forţe de ordine. (News.ro)

Orientul Mijlociu

6. Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat noi sancțiuni asupra companiilor petroliere iraniene, motivate de sprijinul financiar al Forțelor Quds ale Iranului, o unitate de elită a Gărzii Revoluționare Islamice. Administrația Trump a intensificat presiunea economică asupra Iranului. (Link)

Asia

7. China a declarat că va sancționa trei contractori din domeniul apărării SUA pentru implicarea lor într-o vânzare de arme americane către Taiwan în valoare de $1.8 miliarde. Administrația Donald J. Trump a notificat Congresul SUA cu privire la o vânzare adițională în valoare de $2.37 miliarde. (WSJ)

8. India și SUA au semnat un acord pentru schimb de informații militare, în timpul dialogului anual ministerial doi-plus-doi. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat că State Unite și India trebuie să coopereze pentru a combate China. (Link)

Africa

9. Aproape 2000 de protestatari din Tunisia amenință să treacă ilegal marea în Italia pentru a protesta împotriva suspendării clubului local de fotbal din ligă și față de tăcerea autorităților. La începutul lunii, federația de fotbal tunisiană a interzis CS Chebba pentru un an pentru că a trimis aplicația de membru târziu și incompletă. (Link)

America Latină

10. Ambasada SUA în Bogota a avertizat oficialii columbieni împotriva implicării în alegerile prezidențiale americane, după ce mai mulți politicieni columbieni au fost acuzați că fac campanie pentru președintele Donald Trump în Florida. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Autoritatea de Sănătate Publică a Norvegiei: Nu există nicio legătură stabilită între vaccinul Pfizer/BioNTech și moartea unor persoane în vârstă – Cronica Externă
Analiza săptămânii 23-29 martie: China, SUA și UE: războiul comunicațional și schimbarea narațiunii globale – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău