Procurorul general elvețian a făcut o plângere penală împotriva CIA – Cronica Externă

Europa

1. Procurorul general elvețian a făcut o plângere penală împotriva CIA – Agenția Centrală de Securitate a SUA – ca urmare a folosirii serviciilor de spionaj pentru comunicațiile secrete ale Elveției, prin intermediul unei companii de criptografiere. (Reuters)

2. Un refugiat sirian a murit în Ipsala, pe granița dintre Turcia și Grecia, ca urmare a intervenției forțelor de control al frontierelor. Un purtător de cuvânt al guvernului grec a declarat că în social media circulă știri false privind acest incident, cu scopul de a alimenta propaganda Turciei. Aproape 10.000 de refugiați au forțat granița cu Grecia, dinspre Turcia, după ce președintele Recep T. Erdogan a decis să deschidă granițele către Europa. (Reuters)

Orientul Mijlociu

3. Escaladarea conflictului din Idlib testează în continuare relația dintre Rusia și Turcia. Turcia a lansat ieri operațiunea Spring Shield împotriva forțelor armate ale regimului sirian. Ofensiva vine după ce pe 27 februarie au fost uciși 36 de soldați turci într-un atac aerian. Vladimir Putin a acceptat să se întâlnească cu liderul turc pe 5 martie pentru a discuta situația din Idlib. (Link)

4. Turcia amenință Europa cu milioane de noi refugiați, dacă nu primește mai mult ajutor în conflictul sirian. Oficiali europeni vor merge marți să evalueze situația de la granița Greciei cu Turcia, pentru a evita o criză similară celei din 2015. Angela Merkel a declarat că se așteaptă ca Turcia să respecte acordul încheiat cu UE. (Link)

5. Premierul irakian Mohammed Allawi a demisionat, după ce a eșuat să formeze guvernul. Președintele are la dispoziție 15 zile pentru a nominaliza un nou premier. (WSJ)

SUA

6. Retragerea din cursa prezidențială a candidatului Pete Buttigieg îl favorizează pe Joe Biden, arată o analiză CNN. (Link)

Rusia

7. Mii de protestatari s-au adunat ieri în Moscova pentru a protesta împotriva schimbărilor constituționale pe care le dorește Vladimir Putin, cu scopul de a-și putea prelungi mandatul dincolo de anul 2024. (FoxNews)

Asia

8. Coreea de Sud va acționa în judecată liderii unei biserici secrete, unde s-a declanșat epidemia de coronavirus, care s-a răspândit rapid, ajungând la 813 cazuri confirmate cu infecție produsă de virus. Pe glob au murit peste 3000 de oameni infectați cu coronavirus. (Reuters)

9. Rebelii Huti au preluat controlul orașului Hazm, din Yemen, considerat strategic, după săptămâni de lupte, ceea ce deschide posibilitatea capturării provinciei centrale Marib, controlată de guvern, generând un nou val de relocări ale populației. (AP)

Global

10. ONU a lansat un fond de $15 milioane pentru a ajuta țările cu un sistem de sănătate vulnerabil să lupte cu răspândirea COVID-19 (Link). Experții Think Global Health analizează cum se pot salva vieți în pandemia COVID-19 (Link). Nivelul de gravitate al Covid-19 a fost ridicat de la moderat la sever, după ce mai mult de 60 de țări sunt afectate de virus. (SkyNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Coronavirus a ajuns și în Antarctica – Cronica Externă
Israel se îndreaptă spre noi alegeri anticipate – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău