Primii 46.500 de români înscriși pe listele de așteptare au fost programați pentru imunizare în etapa a treia a campaniei – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că de la sfârşitul lunii aprilie va începe vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie. El a precizat că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţe să facă liste cu medicii care vor să se implice în campania de vaccinare. Persoanele care se vor vaccina la medicul de familie nu vor trebui să se programeze în platforma de vaccinare. (News.ro)

2. Conform unui anunț oficial, primii 46.500 de români înscriși pe listele de așteptare au fost programați pentru imunizare în etapa a treia a campaniei. Aproape 800.000 de persoane sunt înscrise în acest moment pe listele de așteptare. (Link)

Una din Cronica de Business: Goldman Sachs estimează că piața de pariuri sportive online din Statele Unite va valora aproape $40 miliarde până în 2033. (CNBC)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine în continuare ideea ca şcolile să rămână deschise, cu excepţia acelor situaţii în care „situaţia epidemiologică o impune”. El precizează că părinţii care locuiesc în zone aflate în carantină, dar ai căror copii învaţă în şcoli din localităţi necarantinate pot să-şi însoţească la şcoală copiii. (News.ro)

4. Eligibilitatea cheltuielilor și verificarea legăturii acestora cu activitatea pentru care aplică vor fi eliminate dintre criteriile pentru obținerea ajutorului de stat destinat firmelor din HoReCa. Totodată, băncile comerciale vor putea fi selectate de autorități ca parteneri în program, în speranța că vor putea acorda, din surse proprii, credite suplimentare pentru beneficiarii schemei. Modificările au fost adoptate, prin vot, de Senat, iar acum vor fi transmise pentru dezbatere și vot final deputaților. (Profit.ro)

5. Producția de cărbune net a României a totalizat, în prima lună a acestui an, 235.800 de tone echivalent petrol, fiind cu 17,8% (51.100 tep), mai mică față de cea din perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de INS. În perioada menționată, România a importat 15.300 tep cărbune net, cu 25.100 tep (62,1%) mai puțin față de cantitatea importată în perioada similară a anului anterior. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Comisia Europeană a îndeamnat Turcia să revină în tratatul internațional care vizează combaterea violenței împotriva femeilor după ce Ankara a ieșit din pact. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a emis sâmbătă un decret prin care anulează ratificarea de către țara sa a Convenției de la Istanbul, împotriva violetei asupra femeilor. Decizia a declanșat proteste în mai multe orașe din Turcia. (Politico)

6. Astăzi, israelienii sunt chemați la vot pentru a patra oară în ultiimii doi ani. Premierul Benjamin Netanyahu spera să rămână la putere, după succesul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. Israel are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume. (Reuters)

7. Microsoft discută să cumpere Discord, un chat pentru cei care se joacă online, foarte folosit de tineri. Suma tranzacției ar depăși $10 miliarde. (Bloomberg)

Promo: Dan Fați, CEO Dacris, desemnat ”Professional of the Year” în cadrul European Office Products Awards. Dan Fați, CEO-ul companiei Dacris, a câștigat titlul de Professional of the Year, în cadrul Galei European Office Products Awards. „Mă simt onorat să primesc această distincție, în special într-un an în care știu că toții leaderii de business au făcut eforturi extraordinar de mari pentru a-și putea păstra companiile pe linia de plutire”, declară Dan Fați. Printre deciziile strategice care i-au adus distincția au fost investițiile în online, dezvoltarea categoriilor de tipar, papetărie, administrativ/curățenie, protecție Covid, protocol, mobilier, IT și relocarea depozitelor din Otopeni în Mogoșoaia, fapt care a crescut calitatea serviciilor oferite. Dacris este o companie specializată în importul, distribuția și comercializarea produselor pentru birou, prezentă pe piața românească încă din 1994. Află mai multe aici.

8. Pădurile reprezentau 38% din suprafața Uniunii Europene în 2020, iar în cinci state membre mai mult de jumătate din teritoriu era acoperit de păduri: Finlanda (66%), Suedia (63%), Slovenia (61%), Estonia (54%) și Letonia (53%), arată datele publicate de Eurostat. La polul opus, cea mai redusă suprafață împădurită din UE era în 2020 în Malta (sub 1%), Olanda (10%), Irlanda (11%), Danemarca (15%), Cipru (19%), Ungaria și Belgia (ambele cu 22%), Franța (27%) și România (29%). În România, suprafață împădurită a scăzut de la 7,048 milioane de hectare în 2016 la 6,929 milioane de hectare în 2020, conform estimărilor Eurostat. (Profit.ro)

9. Peste jumătate dintre cei 1000 de copii participanți la un sondaj au declarat că vor să devină youtuberi (34,2%) sau bloggeri/vloggeri (18,1%). Pe locurile următoare, ca preferințe în rândul copiilor, au fost cariere de muzicieni, actori sau realizatori de filme. (TheSun)

Una din Cronica Sportivă: S-a stabilit tabloul turneului de tenis feminin de la Miami: Simona Halep va fi a treia favorită de la Miami Open și va avea liber în turul 1, urmând să joace în turul doi cu Caroline Garcia (27 de ani, 51 WTA) sau o jucătoare venită din calificări; Irina Begu va juca în runda inaugurală cu rusoaica Anna Kalinskaya (22 de ani, 72 WTA); Sorana Cîrstea va evolua în primul meci contra americancei Katrina Scot (16 ani, 443 WTA). Meciurile din turul 1 încep astăzi. (Gsp.ro)

10. Un cunoscut scriitor și jurnalist polonez riscă 3 ani de închisoare, pentru insultă, după ce l-a făcut “idiot” pe președintele țării, Andrzej Duda. Jakub Zulczyk l-a acuzat pe Duda, într-o postare publicată pe facebook, în noiembrie anul trecut, că nu înțelege cum funcționează mecanismul alegerilor din SUA. Duda s-a abținut să-l felicite pe Joe Biden, deși media americană anunțase victoria acestuia în fața lui Donald Trump, felicitându-l în schimb pentru o campanie reușită și spunând că așteaptă nominalizarea acestuia de către colegiul electoral. (BBC)

Fotografia dimineții – Un elicopter zboară deasupra vulcanului Fagradalsfjall, din Islanda, care a erupt pentru prima oară în ultimii 6000 de ani. Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Primele doze de vaccin anti-COVID sunt aşteptate să ajungă în România spre sfârşitul lunii decembrie – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Apple cumpara o companie din domeniul AR

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău