Procentul de consumatori ocazionali de droguri în rândul românilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani a crescut de 9 ori în perioada 2008-2019 – Cronica dimineții

1. Deficitul bugetar a ajuns pentru prima jumătate a anului 2024 la 3,61% din PIB, după o creștere de numai 0,21 puncte procentuale în luna iunie. Nivelul înregistrat în primele șase luni nu este unul încurajator pentru ținta de deficit asumată pentru întreg anul 2024, de 5% din PIB (87, miliarde lei), însă un control mai bun pe perioada verii ar putea ajuta Guvernul să evite scenariile pesimiste. Cu un deficit de 0,21 pp, iunie este luna cu cea mai bună situație bugetară din 2024. (Profit.ro)

2. Indicatorul de sentiment economic (ESI) a crescut la 104,2 în iunie, de la 102,5 în mai, pe fondul încrederii în creștere al consumatorilor și al optimismului raportat de managerii din sectoarele de servicii și comerțul cu amănuntul. Consumul compensează, astfel, scăderea încrederii manifestată în industrie, în timp ce sentimentul în construcții s-a păstrat la același nivel – potrivit analiștilor de la Erste. (Cursdeguvernare)

3. Procentul de consumatori ocazionali de droguri în rândul românilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani a crescut de 9 ori în perioada 2008-2019, în timp ce autoritățile au alocat, cam în același interval de timp, sume irelevante de bani pentru programele de prevenire antidrog, arată președintele Federației Neguvernamentale Antidrog (FNA). (Libertatea)

4. În luna iunie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 17% comparativ cu luna iunie a anului trecut. La capitolul contactărilor, datele arată că în luna mai a acestui an au fost cu 47% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători comparativ cu luna iunie a anului trecut. (Profit.ro)

5. Proiectul Neptun Deep, care își propune să extragă gaze din Marea Neagră, este în grafic, iar dacă toate lucrurile merg aşa cum trebuie ne dorim să avem primele foraje până la finalul acestui an, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. (G4Media)

6. Apa potabilă va fi furnizată doar câteva ore pe zi în 16 localităţi din judeţul Iaşi, până la 31 august, societatea Apa Vital luând această decizie pe fondul secetei. (News.ro)

7. Deși nu s-au terminat consultările la Palatul Victoria, se conturează tot mai mult varianta ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în noiembrie-decembrie. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat că, de fapt, decizia de a avea alegerile în septembrie a fost a PNL, care între timp s-a răzgândit. (Digi24)

8. Curtea Supremă a Statelor Unite, majoritar conservatoare, a trimis instanţelor inferioare problema imunităţii penale a lui Donald Trump în calitate de fost preşedinte şi întârzie astfel ţinerea unui proces federal la Washington. Curtea a stabilit că ”preşedintele nu se bucură de nicio imunitate cu privire la actele sale neoficiale”, dar că ”are dreptul cel puţin la o prezumţie de imunitate în actele oficiale”. (News.ro)

9. Președintele francez Emmanuel Macron le-a cerut luni miniştrilor săi ca ”niciun vot” să nu ajungă la ”extrema dreaptă” în turul doi al alegerilor legislative anticipate, şi le-a amintit că stânga s-a mobilizat împotriva Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) în 2017 şi 2022, ajutându-l să ajungă președinte. (News.ro)

10. Traian Băsescu susține că Nicolae Ciucă nu are absolut nici o șansă să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, pe fondul lipsei de experiență politică al acestuia, care ar urma să își spună cuvântul odată ce începe campania electorală din toamnă. „Ciucă nu poate intra în turul doi, PNL-ul e prea slab și dânsul e prea slab. Politicienii nu se fac la apelul de seară.” (Adevarul)

Fotografia dimineții – Semafoane pentru turiștii care călătoresc pe cămile au fost introduse în zona unei populare destinații turistice din Dunhuang, China. Zhang Xiaoliang / VCG / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: 18% dintre români au declarat că au simțit ieftinirea produselor alimentare de bază – Cronica dimineții
600.000 de mașini noi și second-hand vândute în primele 6 luni – Cronica dimineții