PSD vrea TVA de 16% de la 1 ianuarie – Cronica serii

1. Bugetul pe 2020 se bazează pe venituri estimate în creștere cu 10% la 360,1 miliarde lei, și cheltuieli în creștere cu 7,5%, la 400,7 miliarde de lei. Diferența reprezintă un deficit de 40,5 miliarde de lei sau 3,6% din PIB, în scădere cu 5,5 miliarde de lei față de cel prognozat pentru 2019. (Profit.ro)

2. Premierul Ludovic Orban a declarat că PNL nu susţine proiectul privind reducerea TVA, aflat în dezbatere parlamentară, și că nu îl va vota, chiar dacă a fost iniţiat de un liberal. (Hotnews). Taxa pe valoarea adăugată mai are doar un pas să fie redusă de la nivelul standard actual de 19% la o cotă de 16%. Deputații PSD din comisia de buget și finanțe au preluat un proiect de lege al PNL care prevede reducerea cotei standard de TVA la 16%, de la 1 ianuarie 2020, și au decis să îl trimită cu raport de adoptare plenului Camerei Deputaților. (Profit.ro)

3. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a cerut explicaţii Ankarei în urma ameninţărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că va închide, ”dacă este necesar”, două baze strategice NATO în Turcia. (News.ro)

4. Partidul Republican a câștigat 600.000 de noi donatori de la începutul campaniei de demitere a președintelui Trump. Săptămâna trecută partidul și campania de realegere a lui Trump au primit $10 milioane din donații, iar în primele 72 de ore de la anunțul cererii de demitere s-au încasat donații de $15 milioane. (Axios)

5. Televiziunea de stat din Rusia l-a numit, într-o emisiune, agent al Moscovei pe Donald Trump. Într-o altă emisiune invitații din studio au glumit spunând că Trump vă cere azil în Rusia după ce democrații vor prelua puterea. (Newsweek)

Una din Cronica de Tehnologie: Telefoanele noi vândute în Turcia nu vor mai include serviciile Google. Modificările făcute de Google, după ce în septembrie a fost penalizată pentru politici anticoncurențiale, sunt considerate insuficiente de autoritatea pentru concurență din această țară. (Reuters)

6. Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat că lucrările de modernizare a Aeroportuui Aurel Vlaicu vor fi gata până la mijlocul lunii mai 2020, când va fi preluat de UEFA pentru meciurile din cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal. La calea ferată care leagă Gara de Nord de Aeroportul Internaţional Henri Coandă lucrările se desfăşoară în ritm normal. (News.ro)

7. Aproape 20% dintre companiile prezente în topul Fortune 500 nu au plătit taxe federale pe profit anul trecut. Cele 91 de companii, printre care Amazon, Netflix sau Chevron aunavut, anul trecut, un profit însumat de $101 miliarde. (WashingtonPost)

8. Noiembrie 2019 a fost a doua cea mai caldă lună noiembrie înregistrată din 1880, după cea din noiembrie 2015, a anunțat Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei din SUA. (Profit.ro)

9. Fostul preşedinte pakistanez Pervez Mussaraf, acuzat de înaltă trădare şi încălcarea Constituţiei, a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, la Islamabad. Trei magistraţi l-au judecat într-un complet antiterorist cu privire la impunerea stării de urgenţă în 2007. Mussaraf se află în prezent la Dubai, unde urmează un tratament medical. (News.ro)

10. Biserica Mormonă din SUA ar fi strâns în conturi aproape $100 miliarde din donații pentru caritate. Banii nu au fost folosiți în proiecte caritabile, iar biserica ar trebui să plătească taxe pentru ei. (WashingtonPost)

Fotografia serii – Protest în Australia împotriva schimbărilor climatice la care au participat și femei însărcinate:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană a revizuit în urcare estimările privind creșterea economiei României – Cronica serii
Cronica serii – O adolescentă suedeză de 16 ani nominalizată la premiul Nobel pentru Pace

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău