Puțin peste 1% din pastilele de iodură de potasiu cumpărate de autorități au fost distribuite până acum populației – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. 383.889 de pastile de iodură de potasiu dintre cele 30 de milioane cumpărate de autorități, adică 1,27%, au fost distribuite până acum românilor în cadrul campaniei gratuite intens promovate de ministrul Alexandru Rafila, arată datele oficiale. (Hotnews)

2. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a cerut joi ca blocul comunitar să plafoneze prețul exporturilor de gaze rusești către Europa. „Cred cu tărie că avem nevoie de o plafonare a prețului tuturor importurilor de gaze rusești, la un nivel care să le facă în continuare atractiv să exporte în Europa”, a declarat Simson, înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai energiei care va avea loc vineri și care va dezbate diverse opțiuni pentru a controla prețurile ridicate ale gazelor. (G4Media)

3. Președintele rus Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care forțele sale armate le controlează, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (Reuters)

4. NATO a anuntat ca scurgerile de gaz din conductele Nord Stream au fost rezultatul unor acte de sabotaj, iar atacurile asupra infrastructurii membrilor NATO vor avea un răspuns colectiv din partea alianței. (WSJ)

Din Cronica de Business: Banca Centrală a Angliei a lansat o intervenție de urgență pentru a restabili ordinea pe piețele de obligațiuni, după ce planul guvernului de reducere a taxelor a dus la creșterea costurilor de împrumut și a declanșat o prăbușire a instrumentelor financiare complexe deținute de fondurile de pensii. BOE a anunțat miercuri că va cumpăra obligațiuni guvernamentale britanice „oricât va fi necesar” pentru a calma piețele. (WSJ)

5. O a patra scurgere de gaze naturale a fost identificată în Marea Baltică din gazoductele Nord Stream, vizate de un presupus sabotaj, a anunţat Paza de Coastă suedeză. (News.ro)

6. Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană dacă țara va continua să refuze să se alăture sancțiunilor pe care blocul european le-a impus Rusiei pentru invadarea Ucrainei. (Digi24)

7. Ungaria anunță că nu va susține noul pachet de sancțiuni pe care Uniunea Europeană îl va impune Rusiei după organizare referendumurilor-farsă pentru anexarea regiunilor ucrainene ocupate. Conform șefului de cabinet al premierului ungar, guvernul de la Budapesta se opune sancțiunilor în domeniul energiei. (G4Media)

8. Germania prelungește funcționarea centralelor electrice pe bază de cărbune până la 31 martie 2024. Guvernul de la Berlin a aprobat și restabilirea capacităților pe bază de cărbune brun până la 30 ianuarie 2023, totul cu scopul de a majora aprovizionarea. Oficialii germani spun că utilizarea suplimentară a cărbunelui este menită să ajute la economisirea gazelor. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Comisia Europeană a lansat o propunere legislativă care facilitează tragerea la răspundere a producătorilor de produse bazate pe inteligență artificială, în cazul în care acestea produc daune ori afectează sănătatea sau intimitatea indivizilor. AI Liability Directive are în vedere drone, roboți și alte produse ce folosesc AI. (Reuters)

9. Netflix derulează în America de Sud un nou test prin care încearcă să scoată mai mulți bani de la cei care împart același cont. Utilizatorii care folosesc serviciul pentru mai multă vreme la altă adresă decât cea de domiciliu trebuie să plătească pentru un alt cont. Acest nou test a generat proteste pe rețelele sociale în Argentina, însă, se pare că nu a dus, deocamdată, la un exod în masă al celor nemulțumiți. (Rest of the World)

10. Fostul premier Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul intentat României în cazul condamnării sale la 4 ani de închisoare, în dosarul Zambaccian. Soții Năstase au reclamat la CEDO că le-au fost încălcate mai multe drepturi în judecarea dosarului la instanța supremă, printre care dreptul la un proces corect. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul total al contractelor individuale de muncă suspendate a înregistrat azi, pentru prima dată în ultimele două săptămâni, o scădere față de ziua precedentă – Cronica serii
A fost adoptată Legea pensiilor – Cronica de seară

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău