Putin: Rusia va cere garanții de securitate pentru a lua în considerare pacea cu Ucraina – Cronica dimineții

1. Salariile din sectorul bugetar au rămas și anul trecut peste nivelul celor din privat, însă diferența a continuat să se reducă și a ajuns la 7,1%, cel mai redus nivel începând din 2015. (Profit.ro)

2. Comisia Europeană ar fi blocat cererea 3 de plată din PNRR trimisă de guvern în 15 decembrie 2023, în valoare de 2,7 miliarde de euro, au declarat surse guvernamentale. Cele mai mari probleme sunt cu reforma companiilor de stat, cu pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi și cu numirile la vârful companiilor din energie. (G4Media)

3. Aproape 200 de staţii de carburant din reţeaua OMV – Petrom au fost controlate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în toată ţara, în două zile. Pentru neregulile găsite au fost date amenzi în valoare de 340.000 de lei, iar 11 staţii au fost închise temporar. (News.ro)

4. Deputații români de centru din Parlamentul European nu o vor susține pe președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat, a declarat Cătălin Drulă, USR, acuzând-o pe aceasta că închide ochii la corupția de la București. (Libertatea)

5. Mai mulți copii au fost uciși în Fâșia Gaza în patru luni de război decât în patru ani de conflict în întreaga lume, a declarat marți șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Atletico Madrid – Inter Milano (0-1 în tur) și Borussia Dortmund – PSV Eindhoven (1-1 în tur) se joacă miercuri, în optimile de finală din Liga Campionilor. Ambele partide încep de la ora 22:00.

6. Preşedintele în exerciţiu Joe Biden şi fostul preşedinte Donald Trump au obţinut amândoi, marţi, nominalizarea din partea partidelor lor, dând startul primei revanşe a alegerilor prezidenţiale americane din ultimii aproape 70 de ani. (News.ro)

7. Pentru prima oara in ultimele trei luni, SUA vor acorda un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de $300 de milioane de dolari. Ajutorul include în special rachete antiaeriene, muniţie şi obuze de artilerie şi răspunde „la anumite nevoi urgente ale Ucrainei”, a subliniat Jake Sullivan, consilier al preşedintelui american Joe Biden. „Acesta este un ajutor relativ modest, menit să ofere Ucrainei minimul necesar pentru o perioadă scurtă de timp”. Ajutorul este acordat datorită unei reevaluări contabile din partea Pentagonului. (Digi24)

8. Vladimir Putin a declarat că Rusia va cere garanții de securitate pentru a lua în considerare pacea cu Ucraina, spunând că „realitățile de pe teren” ar trebui să stea la baza oricăror negocieri. Într-un interviu pentru RIA Novosti, publicat miercuri dimineață, Putin a reiterat dorința Rusiei de a rezolva acest conflict prin “mijloace pașnice”. Guvernul Ucrainei a respins anterior orice acord care implică concesii teritoriale. Întrebat dacă este posibil un „acord echitabil” cu Occidentul, Putin a răspuns: „Nu am încredere în nimeni, dar avem nevoie de asigurări”. (Bloomberg)

9. Statele Unite au aprobat marți vânzarea de rachete către Polonia, în valoare de $3,5 miliarde, o tranzacție anunțată cu puțin timp înainte ca președintele Joe Biden să se întâlnească cu premierul polonez Donald Tusk la Casa Albă. (Hotnews)

10. Medicamentele care blochează pubertatea nu vor mai fi prescrise minorilor sub 18 ani în Anglia în afara studiilor clinice reglementate, a anunțat marți Serviciul Național de Sănătate. (Forbes)

Fotografia dimineții – Poliția a reținut-o pe activista de mediu Greta Thunberg în timpul unui protest desfășurat la parlamentul suedez. Samuel Steen/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – deficitul bugetului de stat a crescut de aproape 4 ori
Biden: Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul SUA și al aliaţilor europeni – Cronica dimineții