Rafila: Peste 50% din populația României este vaccinată pentru că nu mai suntem mai mult de 16 milioane de locuitori în țară – Cronica dimineții

1. România este singura țară din Estul Europei care a înregistrat progrese în ceea ce privește drepturile omului, în perioada pandemiei. Concluzia apare într-o analiză Varieties of Democracy (V-Dem) Institute care mai arătă că țările est-europene au aplicat abuziv dezinformarea și măsurile discriminatorii, cea mai frecventă încălcare fiind restricțiile aplicate mass-mediei. (TheGuardian)

2. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că peste jumătate din populația României este vaccinată, pentru că nu ar fi mai mult de 16 milioane de locuitori în țară. (G4Media)

3. Institutul Național de Sănătate Publică a elaborat 3 posibile scenarii – optimist, mediu și pesimist – pentru evoluția valului 5 al pandemiei de COVID-19 în România. Vârful valului 5 va fi atins, potrivit estimărilor INSP, în luna februarie, cu un număr maxim de cazuri zilnice de 25.000, în scenariul cel mai pesimist. (Hotnews)

4. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, întrebat fiind dacă mai poate fi aprobat certificatul verde până la finalul acestui an, că nu crede că se mai poate aproba, deoarece Parlamentul a intrat în vacanţă. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Publicația Travel and Leisure a publicat un ghid cu cele mai bune 50 de destinații de vacanță pentru anul 2022, care ia în calcul inclusiv restricțiile de călătorie impuse până acum în lume. Pe listă figurează destinații exotice precum Alaska, Antarctica sau Bahamas, dar și destinații mult mai accesibile precum Budapesta sau Pico (Portugalia). (Travel and Leisure)

5. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că durata izolării şi a carantinei în România va fi de zece zile, nu de 14 zile cum este în prezent, la fel cum este în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. (News.ro)

6. Deși Omicron reușește să evite anticorpii, răspunsul imunitar al celulelor T, a doua “linie” de apărare a organismului, rămâne solid pentru această variantă. Concluzia apare într-un nou studiu care nu este încă revizuit științific. (Link)

7. Zăcămintele noi de petrol descoperite anul acesta totalizează echivalentul a 4,7 miliarde de barili. Este cea mai slabă performanță din ultimii 75 de ani. (Quarz)

8. Franţa a stabilit miercuri un nou record de contaminări cu Covid-19, depăşind pentru prima dată pragul de 200.000 de cazuri în 24 de ore, potrivit cifrelor publicate de ministrul Sănătăţii. (Hotnews)

9. Stand News, ultima publicație pro democrație din Hong Kong, a anunțat că se închide și își concediază toți angajații, după ce 200 de polițiști le-au percheziționat sediul și au arestat 7 persoane, inclusiv redactorul șef. Cei 7 sunt acuzați de răzvătrire. Poliția a blocat fonduri și active în valoare de aproape $8 milioane. (Bloomberg)

10. Ghislaine Maxwell, fosta prietenă a lui Jeffrey Epstein, riscă până la 40 de ani de închisoare după ce un juriu din SUA a găsit-o vinovată de trafic de sex cu persoane minore. Ea este vinovată că îi furniza lui Epstein tinere minore pentru sex. (CNBC)

Fotografia dimineții vine dintr-o piață din Kabul, Afganistan. Mohd Rasfan/AFP/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – RIP John McCain
Cronica diminetii – vanzarile auto in .ro la cea mai buna luna Iulie din ultimii 10 ani

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău