Raluca Turcan: PNL a decis să susţină anularea pensiilor speciale – Cronica serii

RIP Paul Volcker

1. Vicepremierul Raluca Turcan a anuntat că PNL a decis să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor, precizând că România cheltuie 9 miliarde de euro anual cu aceste pensii speciale. (News.ro)

2. Fostul președinte Ion Iliescu, care nu a mai apărut în spațiul public de doi ani și jumătate, a acordat un interviu agenției guvernamentale de presă din Rusia, TASS, în care a vorbit, printre altele, despre importanța normalizării relațiilor dintre cele două țări. (Link)

3. Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că Guvernul va sesiza în cursul zilei de marţi Parlamentul cu privire la asumarea răspunderii pe trei pachete de legi. Este vorba de prorogarea unor termene în justiţie, abrogarea OUG 51/ 2019 privind transportul public, pentru reintroducerea transportului elevilor în sistemul de servicii publice şi Legea plafoanelor, necesară pentru aprobarea bugetului pe 2020. (News.ro)

4. Primăria Capitalei va începe aplicarea vinietei Oxigen din luna martie, lunile ianuarie și februarie fiind pentru informarea cetățenilor și conștientizare, a anunțat primarul Gabriela Firea. (Hotnews)

5. Alianța USR-PLUS va avea candidați comuni pentru toate primăriile din țară, iar modul de desemnare și calendarul vor fi decise în cel mult două săptămâni, au anunțat reprezentanții Alianței. Pentru Primăria Capitalei, competiția este între Vlad Voiculescu, din partea PLUS, și Nicușor Dan, independent susținut de USR București. Nicușor Dan a fost chemat din nou să se reînscrie în USR. (Hotnews)

6. Românii au cheltuit anul trecut, pentru alimente şi băuturi răcoritoare, cel mai mult din Uniunea Europeană, 27,8% din totalul cheltuielilor de consum. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Instituțiile guvernamentale chineze trebuie să înlocuiască în următorii 3 ani toate PC-urile și componentele software de origini străine cu produse chinezești. Este prima directivă publică cunoscută pe care China o dă în acest sens și are potențialul de a afecta numeroase companii americane, precum Microsoft, Dell și HP. Analiștii estimează că vor trebui înlocuite între 20 și 30 de milioane de echipamente. (AFR)

7. Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 3.116 lei, în urcare faţă de luna precedentă cu 34 lei (+1,1%). (Profit.ro)

8. Din cauza dopingului, Rusia a fost interzisă de la competițiile importante din sport pentru următorii 4 ani, inclusiv Jocurile Olimpice și Cupa Mondială de fotbal. Rusia va ataca această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, instituție care va avea ultimul cuvânt. (WSJ)

9. Disney a devenit primul studio de film care încasează $10 miliarde din box office într-un an. Compania a ajuns la acest nivel datorită încasarilor generate de animația Frozen II. Rezultatul va fi îmbunățit de ultimul Star Wars, „The Rise of Skywalker”, care va fi lansat săptămâna viitoare la nivel mondial. (Link)

10. O companie aeriană din Indonesia și-a suspendat CEO-ul după ce acesta a încercat să evite plata taxelor pentru o motocicletă Harley Davidson. Motocicleta a fost îmbarcată într-un avion al companiei, în Franța. (Reuters)

Fotografia serii – Proteste în Franța, imaginea fiind surprinsă la Marseille. Guillaume Horcajuelo/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Nu există un scenariu care să prevadă revenirea la starea de urgenţă – Cronica serii
Comisia Europeană va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc. Puțin amenință că va opri complet livrările de gaze, petrol și cărbune – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău