Raport Agenția Internațională a Energiei: Europa se confruntă cu un „risc fără precedent” la adresa livrărilor de gaze naturale în cursul acestei ierni – Cronica de Business

1. Jose Fernandez, numărul 2 în ierarhia Departamentului, imediat după secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că banca guvernamentală americană Exim Bank US nu a aprobat încă finanțarea, în valoare potențială de miliarde de dolari, a proiectelor nucleare civile românești, pentru care există și un acord de cooperare între București și Washington, însă a dat asigurări că Guvernul Statele Unite rămâne ″profund angajat″ în aceste proiecte și dorește ca aprobarea finanțării să fie cât mai repede posibil. (Profit.ro)

2. Europa se confruntă cu un „risc fără precedent” la adresa livrărilor de gaze naturale în cursul acestei ierni, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conductă, și ar putea fi obligată să concureze cu Asia pentru gazele lichefiate scumpe care sunt transportate prin intermediul navelor, avertizează Agenția Internațională a Energiei.. Într-un raport trimestrial, IEA susține că țările membre ale Uniunii Europene vor trebui să reducă consumul de gaze cu 13% pe parcursul iernii, în cazul în care Rusia oprește complet livrările în contextul războiului din Ucraina. (Profit.ro)

3. Guvernul Marii Britanii a anunțat luni dimineața că nu va continua proiectul reducerii cu 45% a impozitului pe venit, eliminând un element cheie al planului anunțat la sfârșitul lunii trecute care a declanșat tulburări pe piețele financiare ale țării și o intervenție a Băncii Centrale a Angliei. (WSJ)

4. India a anunțat lansarea unui proiect de $1200 miliarde pentru atragerea companiilor care vor să-și mute producția în această țară, în special din China. Proiectul înglobează 16 ministere și își propune să fie o singură soluție pentru investitori astfel încât aceștia să primească răspunsuri rapide și să fie evitată birocrația. (Bloomberg)

5. Tencent nu mai este cea mai valoroasă companie din China, după ce acțiunile sale au scăzut cu 64% din ianuarie 2021, ștergând o capitalizare de piață de $623 de miliarde. Pierderea este cea mai mare, pentru o companie listată pe bursă, la nivel global. Producătorul de băuturi alcoolice Kweichow Moutai a devenit cea mai valoroasă companie chineză. Vineri, Tencent era evaluată cu $5,4 miliarde mai puțin decât Kweichow Moutai. (Bloomberg)

6. OPEC+ ia în considerare, la reuniunea de miercuri, să reducă producția cu până la un milion de barili de petrol pe zi, pentru a compensa cererea în scădere care generează o reducere a prețului. (WSJ)

7. Oficialii Comisiei Europene au avansat termenul de 8 noiembrie ca dată până la care își vor da sau nu acordul pentru pentru achiziția Activision de către Microsoft, o tranzație de $69 miliarde. (Reuters)

8. Tesla a anunțat că a livrat clienților 343.830 de vehicule în trimestrul încheiată la finalul lunii septembrie, în creștere față de aproximativ 255.000, câte a livrat în trimestrul anterior. Livrările au crescut cu aproximativ 42% față de al treilea trimestru al anului trecut anul trecut, când Tesla a predat 241.000 de vehicule. (WSJ)

9. Intel anunță că divizia de mașini cu conducere autonomă Mobileye se va lista pe bursa din SUA. Mobileye a raportat un venit de $854 milioane în primul semestru din acest an, în creștere cu 21% față de primul semestru al anului trecut. (Reuters)

10. Grupul RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, cumpără divizia de energie curată a Con Edison, pentru $6,8 miliarde, extinzându-şi prezenţa pe a doua mare piaţă de energie regenerabilă din lume. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 85% din membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România estimează că inflaţia va depăşi 8% în 2022 – Cronica de Business
Chinezii din Guangzhou au cheltuit $2,7 milioane la Hermes într-o singură zi – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău