Rata anuală a inflației a ajuns la 15,1% – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%, anunță INS. De la începutul anului, creșterea medie a prețurilor a fost de 10,0%. Conform INS, în ceea ce privește produsele alimentare, cele mai mari creșteri de prețuri sunt la ulei, cartofi și făină. Gazele s-au scumpit de asemenea puternic, în condițiile în care tarifele au fost mai mari cu 89,5% în luna iunie a acestui an față de iunie 2021. (Profit.ro)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, marţi, că media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu, încă din 2023, când elevii care acum intră în clasa a opta vor da examentul de evaluare naţională. În plus, elevii care vor începe în septembrie anul acesta clasa a şaptea vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu. Astfel, din 2024, acele licee care vor demonstra calitatea educaţiei vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din locuri, 10% din locuri urmând a fi ocupate prin procesul normal de admitere la evaluarea naţională. Examenul de admitere în liceu va trebui şi va fi finalizat înainte de a fi demarată evaluarea naţională, a mai spus ministrul. (News.ro)

3. La nivelul tuturor celor 27 de state UE aproape 15,8 milioane de copii sunt supuși riscului de sărăcie, a constatat un nou raport. Cea mai mare proporție a copiilor supuși riscului de sărăcie a fost înregistrată în România (30,1%) și Bulgaria (28,3%), Irlanda situându-se la polul opus cu aproximativ 15%. (G4Media)

4. Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că România va avea suficient gaz în depozitele naţionale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. Ciucă a precizat că, în acest moment, depozitele de gaz metan ale ţării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că „ţara noastră a acţionat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre”. (Digi24)

Din Cronica de Business: Aproape 4,5 milioane de familii din Marea Britanie au probleme financiare grave, numărul fiind mai mare decât în orice moment din ultimii doi ani de pandemie. Conform Financial Fairness Trust, 36% dintre gospodăriile britanice se confruntă cu dificultăți. (Bloomberg)

5. Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat marți într-o conferință de presă la București că în acest moment se află în România circa 3.000 de militari americani, iar președintele Joe Biden a anunțat trimiterea în România de noi trupe – o brigadă gata de luptă, cu militari veniți prin rotație. (G4Media)

6. Câștigul salarial mediu net s-a ridicat în luna mai la 3.928 lei, în scădere față de luna precedentă cu 39 lei (1%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.120 lei). (Profit.ro)

7. 4.044 de noi cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în România în ultimele 24 de ore, un record al ultimelor luni. Mai mult de 1.300 de persoane bolnave de COVID-19 sunt internate în spitale, 90 dintre ele la Terapie Intensivă. (Hotnews)

8. Ungaria şi România poartă discuţii cu privire la creştere capacităţii interconectorului de gaze transfrontalier, până la peste trei miliarde de metri cubi pe an, a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Amazon dezvoltă vaccinuri împotriva cancerului la sân și a melanomului (o formă de cancer de piele) împreună cu Fred Hutchinson Cancer Center. Deja s-a ajuns la faza de recrutare a pacienților pentru teste clinice, ce au primit aprobare de la Food and Drug Administration. (Business Insider)

9. Președinţii rus Vladimir Putin, turc Recep Tayyip Erdogan şi iranian Ebrahim Raisi urmează să participe, pe 19 iulie, la Teheran, la un summit privind situaţia din Siria. Va fi prima vizită a lui Putin în străinătate după ce lansat invazia Ucranei, la sfârşitul lui februarie. (News.ro)

10. Din cauza deficitului de personal și al cererii în creștere, aeroportul Heathrow din Londra va limita numărul de pasageri zilnici până în septembrie. Heathrow, care este unul dintre cele mai importante hubul internaționale aeriene, va limita numărul de pasageri la 100.000 pe zi și a cerut companiilor aeriene să nu mai vândă bilete pentru această vară. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern – Cronica serii
Rata anuală a inflației a urcat la 8,53% în februarie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău