Rata anuală a inflației a scăzut în mai la 5,1%, în ritm anual – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației a scăzut în mai la 5,1% pe an, de la 5,9% în aprilie, mai rapid decât în prognoza băncii centrale, pe fondul ieftinirii gazelor și legumelor. Prețurile au scăzut ușor față de aprilie. Este cel mai redus nivel din ultimii aproape 3 ani. (Profit.ro)

2. În trimestrul I 2024, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 34,647 miliarde lei, în creștere cu 6,7%, comparativ cu trimestrul I 2023, anunță Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Românii au fost şi în 2023 europenii cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială. Aproape o treime (32%) dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2023, arată datele publicate miercuri de Eurostat. (G4Media)

4. Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei, în condițiile în care veniturile s-au cifrat la 109,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 111,9 miliarde de lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Finanțelor. (Profit.ro)

Stirea Hope.ro: Anul viitor, capacitatea globală a hidrocentralelor va fi depășită de capacitatea de stocare a bateriilor, susține fondatorul Fluence, Marek Kubic. În 2020, hidrocentralele erau responsabile de 90% din capacitatea totală a acestora și a bateriilor. Proporția dintre cele două a scăzut rapid în ultimii ani, iar anul acesta este așteptată fie 56% în dreptul hidrocentralelor și 44% la baterii.

5. Activistul Radu Hossu şi-a anunţat miercuri candidatura pentru preşedinţia USR, după demisia lui Cătălin Drulă, în urma rezultatelor slabe la alegerile din 9 iunie. Hossu afirmă că rezultatele naţionale de la Europarlamentare pur şi simplu l-au convins că pentru a reuşi o schimbare, trebuie să intre în ringul de luptă. (News.ro)

6. Comisia Europeană a anunțat rezultatele provizorii ale anchetei deschisă în 2023 pe tema mașinilor electrice importate din China, iar concluzia este că aceste companii beneficiază de subvenții care afectează producătorii de mașini electrice din UE. Din iulie, mașinile electrice din China vor fi taxate cu ponderi între 17% și 38%, însă vorbim despre taxe provizorii ce s-ar putea transforma spre final de an în taxe definitive. (Hotnews)

7. Ungaria nu va participa la viitoarele eforturi ale NATO de a-şi consolida ajutorul pentru Ucraina, dar nici nu se va opune ca ceilalţi parteneri din Alianţă să facă acest lucru, a anunţat miercuri, la Budapesta, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma unei discuţii cu prim-ministrul Viktor Orban. (Digi24)

8. Camera inferioară a parlamentului elvețian a votat miercuri în favoarea respingerii deciziei istorice luată de CEDO în luna aprilie, când a ordonat Elveției să ia mai multe măsuri pentru a combate schimbările climatice. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Guvernul brazilian a contractat OpenAI pentru accelerarea examinării proceselor, încercând să reducă, astfel, cheltuielile judiciare. AI-ul companiei americane va semnala guvernului când este necesar să acționeze înaintea deciziei finale, evidențiind tendințele și opțiunile. (Reuters)

9. Un tribunal din Statele Unite a găsit vinovată multinațională Chiquita Brands International pentru finanțarea unui grup paramilitar columbian. Grupul, United Self-Defence Forces of Columbia (AUC), a fost desemnat de SUA ca organizație teroristă la acea vreme (anii ’90 – 2000). În urma unui proces civil introdus de opt familii columbiene ale căror rude au fost ucise de AUC, Chiquita a fost obligată să plătească $38,3 milioane daune familiilor. Este pentru prima dată când un juriu american condamnă o mare corporație din SUA pentru complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului într-o altă țară. (BBC)

10. Diana Șoșoacă, aleasă europarlamentar la alegerile de duminică, a participat marți la Ambasada Rusiei la un eveniment organizat de noul ambasador Vladimir Lipaev. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul cere populației să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară – Cronica serii
Veniturile totale înregistrate de companiile româneşti s-au ridicat anul trecut la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani – Cronica serii