Rata anuală a inflaţiei din România a urcat la 14,5 % în mai – Cronica serii

1. Rata anuală a inflaţiei din România a urcat la 14,5 % în mai, de la 13,8% în aprilie, indică datele transmise vineri de INS. Cea mai mare scumpire, de peste 86% se înregistrează la gaze naturale. În ceea ce priveşte produsele alimentare cele mai mari scumpiri sunt la cartofi (50%) şi la ulei (44%). (News.ro)

2. România are nevoie o reformă fiscală, potrivit lui Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI. Referindu-se la impozitul pe venit a atras atenția asupra excepțiilor pe anumite sectoare, în sensul că nu toată lumea plătește la fel. (Hotnews)

3. În trimestrul I al anului, investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 24,416 miliarde lei, în creştere cu 1,2%, comparativ cu trimestrul I 2021, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Potrivit celui mai recent Eurobarometru, aproape 80% dintre respondenții din România susțin introducerea monedei euro, cel mai ridicat procent în rândul statelor UE care nu au adoptat încă moneda comună. Toate statele care s-au angajat juridic să adopte euro, cu excepția României, îndeplinesc criteriul privind finanțele publice. De altfel, România este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Ericsson, producătorul suedez de echipamente de telecomunicații, a anunțat că este investigat, din nou, de autoritățile americane. Ericsson a admis, în februarie, că ar fi putut oferi bani grupării teroriste ISIS pentru a-și securiza transporturile din Irak. Compania a anunțat că „nu știe” unde au ajuns anumite sume de bani, existând suspiciuni că banii ar fi ajuns la teroriștii Statului Islamic. Ericsson are deja încheiat un acord de $1 miliard cu autoritățile americane după ce a fost prinsă dând mița în Orientul Mijlociu/Asia. În România, producătorul suedez a primit, în aprilie, avizul CSAT-ului pentru a deveni furnizor de echipamente 5G. (Bloomberg)

5. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în finalul Summit-ului B9 de la Bucureşti, în declaraţia de presă comună cu preşedintele Poloniei, că este necesar ca Alianţa să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul său iar regiunea Mării Negre are o importanţă strategică pentru securitatea NATO. (News.ro)

6. Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – au adoptat vineri la summitul B9 din București o declarație comună care reflectă poziția dinaintea summitului NATO de la finalul lunii iunie de la Madrid: Federaţia Rusă este cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii euroatlantice . (Hotnews)

7. Câștigul salarial mediu brut a fost de 6.443 lei, în aprilie, cu 42 de lei (+0,7%) mai mare decât în luna martie, iar câștigul salarial mediu net a fost 3.967 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 30 de lei (+0,8%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

8. Inflația din SUA a ajuns, luna trecută, la 8,6%, cel mai ridicat nivel inregistrat din decembrie 1981 până în prezent. Prețurile la energie au crescut cu 34,6%, ritm anual, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu 11,9%, ritm anual, cel mai ridicat nivel din 1979. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Toyota lansează un sistem de stocare a energiei pentru zone rezidențiale. O-Uchi Kyuden System are o capacitate de 8,7kWh și o putere de 5,5kWh și se dorește a fi atât un sistem de rezervă pentru penele de energie, cât și pentru uzul zilnic. Acesta poate fi alimentat de la rețea, de la panouri solare și de la mașini electrice cu încărcare bidirecțională. (TNW)

9. China ”nu va ezita să declanşeze un război”, dacă Taiwanul îşi declară independenţa, a ameninţat ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe vineri, într-o reuniune, în Singapore, cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin, consacrată acestui subiect. ”Dacă cineva îndrăzneşte să despartă Taiwanul de China, armata chineză nu va ezita o clipă să declanşeze un război, indiferent care ar fi costul”, a completat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării. (News.ro)

10. Fostul ministrul Elena Udrea, condamnată definitiv în dosarul Gala Bute, va fi extrădată în România. Decizia magistraţilor bulgari este definitivă. Udrea a afirmat, după pronunţarea sentinţei, că nu există justiţie pentru ea nici în România, nici în Bulgaria şi acuză judecătorii că au răspuns la ”presiuni”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Arafat: Peste 300 de focare de COVID-19 sunt în ţară în prezent – Cronica serii
Aproximativ 750.000 de angajați, din cei 1 milion care au beneficiat de șomaj tehnic plătit de la buget, au revenit la muncă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău