Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu a validat propunerea INSP privind carantinarea zonei metropolitane Bucureşti – Cronica serii

1. Liderul PNL, premierul Florin Cîţu a anunţat vineri, după şedinţa conducerii liberale, că USR e parte a unei minorități parlamentare alături de PSD şi AUR. Conform lui Cîţu, PNL solicită premierului desemnat Dacian Cioloş să facă întâi discuţii cu cele două partide, iar dacă demersurile nu vor reuşi, PNL va negocia cu toate partidele responsabile, exceptând AUR. Întâlnirea între Dacian Cioloş şi liderii PNL şi UDMR programată pentru vineri a fost anulată. (News.ro)

2. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nu a validat propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) privind carantinarea zonei metropolitane Bucureşti. Totodată, s-a dispus intensificarea controalelor privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, analizarea situaţiei epidemiologice din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi propunerea de noi măsuri. (News.ro)

3. Premierul desemnat, liderul USR Dacian Cioloş, a declarat vineri că USR rămâne în continuare determinat să propună până la inceputul săptămânii vitoare un Guvern în Parlament. ”Nu putem sta să pansăm tot felul de ego-uri rănite”, a afirmat Cioloş. (News.ro)

Din Cronica de Business: Companiile de technologie din Europa Centrală și de Est sunt evaluate la €186 miliarde, de aproape 19 mai mult decât în 2010, conform unui raport realizat de Google for Startups, Atomico și Dealroom. (Link)

4. Adrian Oros își va retrage demisia din funcția de ministru al Agriculturii. El a spus că ”am fost sunat aseară de premierul Cîțu, să revin asupra demisiei până la formarea unui nou guvern. E vorba de o perioadă scurtă sper, și nu vreau să provoc disfuncționalități în sistem. Fermierii nu trebuie să fie afectați de criza politică. Am sperat că vor numi pe altcineva, și activitatea să continue fără șocuri inutile”. (G4Media)

5. Liderul social-democraților germani (SPD), cel al partidului Verzilor și cel al Liber-Democraţilor (FDP) vor recomanda trecerea la discuții formale pentru formarea unei coaliții care să guverneze Germania, convenind o foaie de parcurs pentru negocieri, a anunțat vineri candidatul SPD la poziția de cancelar, Olaf Scholz. (Reuters)

6. Americanii au cheltuit peste așteptări luna trecută. Vânzările cu amănuntul au crescut, luna trecută, cu 0,7%, comparativ cu august, în condițiile în care estimările erau pentru un declin de 0,2%. Comparativ cu septembrie 2020, vânzările au crescut cu 13,9%. (CNBC)

Din Cronica de Tehnologie: Israel este, de departe, țara cea mai frecvent vizată de atacurile cu ransomware, susține Google, care a analizat peste 80 de milioane de sample-uri din 140 de țări. Cea mai activă grupare de la începutul lui 2020 este GandCrab, căreia îi aparțin 78,5% din sample-urile analizate. (ZDNet)

7. Aproape 40% din familiile americane au declarat că s-au confruntat cu dificultăți financiare serioase în ultimele luni ale pandemiei Covid-19, invocând probleme precum plata facturilor la utilități sau returnarea sumelor cheltuite de pe cardurile de credit, potrivit unui sondaj recent. Aproximativ o cincime dintre aceastea și-au epuizat toate economiile. (WSJ)

8. Înmatriculările de automobile din Europa au continua să scadă în luna septembrie, cu un procent foarte mare, din cauza crizei de semiconductori care i-a împiedicat pe constructori să asigure stocurile necesare dealerilor. România a înregistrat o scădere mai mică decât media pieței și rămâne în zona medie a clasamentului european, având un rezultat pozitiv după nouă luni. (Profit.ro)

Bonus: Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă vineri dimineaţă în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Peste 85.000 de persoane s-au închinat la raclă în cele şapte zile de pelerinaj. (News.ro)

9. Prețul zincului industrial a crescut cu 13% în doar o săptămână, atingând un maxim al ultimilor 14 ani. Producătorul olandez de zinc Nyrstar a redus producția cu până la 50%, dând vina pe costurile ridicate ale energiei electrice, acesta fiind motivul creșterii. (

10. Centrul plutitor din Mahmudia pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi, la inaugurarea căruia șapte persoane au tăiat panglica în același timp, printre ele aflându-se și ministrul Muncii, Raluca Turcan, a început să ia apă și s-a scufundat pe o parte. Inaugurarea a avut loc în urmă cu mai puțin de o lună. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Mircea Geoană: România este mai inegal dezvoltată decât înainte de integrarea europeană – Cronica serii
Cronica serii – Concert Metallica anul viitor, pe Arena Nationala

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău