Rata deceselor cauzate de cancer a scăzut cu 2,4%, în Statele Unite, între 2017 și 2018 – Cronica Știrilor Pozitive

1. Rata deceselor cauzate de cancer a scăzut cu 2,4%, în Statele Unite, între 2017 și 2018. Este cel mai mare procent înregistrat la nivelul unui an și se datorează în principal tratamentelor cu rata mare de succes pentru cancerul la plămâni. (WSJ)

2. Creșterea economică a României ar urma să accelereze anul următor la 6,2%, de la 3,4% anul acesta, susținută de granturile și împrumuturile la care statele membre UE vor avea acces prin programul Next Generation EU, de redresare în urma pandemiei de Covid-19, estimează agenția de evaluare financiară Fitch. Avansul economic al României ar fi al doilea cel mai accelerat dintre cele 11 state membre UE din regiune, după Ungaria, unde este prognozat la 6,9%. (Profit.ro)

3. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București a reușit în aceste zile să se organizeze astfel încât să poată face curățenie generală, finalizată cu dezinfecție termino-terminală a secției AȚI COVID, precum și a unității mobile ATI-COVID, în care în ultimele luni activitatea a fost la nivel maxim. (Ziare)

4. Pacienții care trebuie să se scaneze regulat pentru depistarea cancerului la colon o pot face acasă, prin intermediul unor kituri de testare. Procedura este deja implementată cu succes în Statele Unite. (NYTimes)

5. Oamenii de știință au creat un catalizator care transformă CO2 în combustibil pentru avion. Călătoria aeriană este unul dintre cei mai poluanți factori care contribuie la încălzirea globală, generând aproape un miliard de tone de CO2 pe an. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au dezvoltat un nou catalizator low-cost care poate converti direct CO2 în combustibil pentru avioane. Planurile sunt deja în desfășurare pentru construirea unei fabrici pilot care va converti CO2 în combustibil pentru avioane pe aeroportul Rotterdam din Olanda. (SingularityHub)

6. Adidas a produs anul trecut 15 milioane de perechi de pantofi sport din plasticul colectat din oceane și mari. Compania a anunțat dezvoltarea unui produs din plante, care să înlocuiască pielea naturală a animalelor în producție. (BusinessInsider)

7. Ministrul Transporturilor a anunţat că doreşte realizarea a trei proiecte: Autostrada Braşov – Făgăraş, o autostradă spre sudul litoralului şi continuarea magistralei de metrou M5 care să traverseze Bucureştiul de la est la vest. (News.ro)

8. Președintele ales Joe Biden a anunțat proiectul planului de susținere, în valoare de $1900 miliarde. Institulat Planul de Salvare al Americanilor, proiectul prevede, printre altele, plată directă, de către guvern, a $1400 pentru aproape fiecare cetățean, suplimentar față de cei $600, aprobați în decembrie de guvernul Trump, creșterea salariului minim la $15 pe oră și extinderea până în septembrie a perioadei în care evacuările din case sunt interzise din motive de neplată rate/chirii. (CNBC)

9. Republica Dominicană a interzis căsătoriile care implică un copil. Până la interzicere, fetele care împliniseră 15 ani aveau voie să se căsătorească. Țara are cel mai ridicat procent, din America Latină și Caraibe, al fetelor care s-au căsătorit până în 18 ani, 36%. Familiile care își obligă copiii să se căsătorească risca acum 5 ani de închisoare, iar căsătoria va fi anulată. (Link)

10. Filipine a schimbat legislația care permitea relații sexuale cu un copil, crescând vârsta consimțământului, de la 12 la 16 ani. Țara este una dintre cele mai afectate de abuzuri sexuale, 500 de adolescente rămând zilnic însărcinate sau dând naștere unui copil. (Link)

11. Patru din cele mai mari economii emergente din Asia de Sud-Est, Bangladesh, Indonesia, Filipine și Vietnam, au anulat anul trecut proiecte energetice pe bază de cărbune care aveau o capacitate de 45 GW. (Link)

12. Investițiile în startup-uri au ajuns la aproximativ $300 de miliarde anul trecut, în creștere cu 4% față de 2019. O treime din investiții, $198 de miliarde, au fost făcute în ultima etapă dinaintea dezvoltării. (Crunchbase)

13. Produsele de unică folosință din plastic au fost interzice în Mexico City, capitala Mexicului, oraș cu o populație de 9 milioane de locuitori. (DW)

14. România are de acum un avion unic în Europa, de o importanță strategică pentru țara noastră. Avionul de ultimă generație are la bord aparatură esențială pentru coordonarea zborurilor pe teritoriul țării. Calibrarea zborurilor poate fi făcută acum direct prin satelit, cu o precizie de 2 centimetri, față de un metru, cât era până acum. (Digi24)

15. Pompierii vasluieni au intervenit, duminică, la salvarea a patru lebede de pe o baltă înghețată din zona de sud a municipiului Bârlad. (Digi24)

Din Cronica de Carte:

16. Volumul ”Copilăria lui Kaspar Hauser”, de Bogdan-Alexandru Stănescu, a apărut în limba franceză la Editions Phébus, în traducerea lui Nicolas Cavaillès (Link)

17. La Biblioteca Județeană din Brașov, funcționează primul pachetomat al unei biblioteci din România. Cititorii pot să-și aleagă online ce titlu doresc și să-și ia cartea direct din acesta, fără să intre în contact cu angajații (TVR);

18. Numărul librăriilor independente din Marea Britanie și Irlanda a crescut, în ciuda pandemiei, fiind prima creștere din ultimii șapte ani. Astfel, în acest moment, există 967 de librării de acest gen, cele mai multe din 2013 (The Guardian)

19. OverDrive, un distribuitor de cărți electronice digital utilizat de multe biblioteci din lume, a anunțat cifrele pentru anul 2020: cititorii din întreaga lume au împrumutat  anul trecut aproximativ 430 de milioane de cărți electronice, cărți audio și reviste digitale, o creștere de 33% față de 2019 (Publishers Weekly)

20. La vârsta de șase ani, o fată din Louisiana, Alyssa McClelland, a scris și a publicat prima ei carte, ”My Big Curly Fro”. Acum, la vârsta de șapte ani, și-a publicat a doua carte, ”Seasoned with Love”, despre ingredientele adăugate la rețetele de mâncare, dar și despre ingredientele vieții (California News Times)

21. Alana Weisberg, o adolescentă din SUA, a pornit un site intitulat Bookworm Global, pentru a-și împărtăși dragostea pentru citit și pentru a dărui cărți copiilor în timpul pandemiei. Ultima sa ispravă a fost de a dona 2.000 de cărți unor copii din comunitățile sărace (ABC)

22. Librăriile japoneze au fost ajutate enorm în 2020 de vânzările foarte mari de benzi desenate, așa-numitele manga. Piața cărților japoneze a ajuns în 2020 la 1,24 trilioane de yeni (11,9 miliarde dolari), în creștere față de anul precedent pentru prima dată în patru ani (Japan Forward)

23. Dædalus, jurnalul Academiei Americane de Arte și Științe, va fi oferit de acum cititorilor gratuit, pe pagina de internet, fiind puse la dispoziția acestora 150 de volume, publicate între 1955 și 2021 (ActuaLitte)

24. Un număr total de 1,3 milioane de cărți au fost donate școlilor din Italia prin intermediul acțiunii #ioleggoperché, proiectul național de donație de carte pentru bibliotecile școlare, promovat de Asociația Editorilor din Italia. Doar în 2020 au fost donate 300.000 de cărți (200.000 de către oameni obișnuiți și 100.000 de edituri) (ActuaLitte

25. Biblioteca publică din New York are un nou serviciu de robot telefonic: cei care sună la numărul 917-ASK-NYPL (917-275-6975) și apasă #6 în opțiunea de meniu vor auzi un bibliotecar care citește o carte pentru copii. În fiecare săptămână, va exista o nouă poveste, existând și trei opțiuni privind limba, respectiv engleză, spaniolă și mandarină (NYPL)

Fotografia dimineții – Un curcubeu surprins deasupra orașului Elâzığ, din Turcia. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Prima școală ”smart” din mediul rural din România, din Ciugud, județul Alba, se pregătește de începerea cursurilor – Cronica Știrilor Pozitive
Prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al NATO este o româncă – Cronica Știrilor Pozitive
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău