Rata inflației a crescut la 5%, în iulie. Energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar gazele cu 20% – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației a ajuns la 5% în iulie, de la 3,9% în iunie, ca urmare a scumpirii abrupte a gazelor naturale, electricității și combustibililor. Prețurile de consum au crescut cu 1% față de iunie și cu 4,4% de la începutul anului. Energia electrică s-a scumpit din nou, cu un avans de 4,2% față de iunie și de aproape 25% față de anul trecut. Gazele naturale au crescut ca medie de preț cu 20,5% față de iunie, aceeași rată de creștere fiind și față de anul anterior. (Profit.ro)

2. Câştigul salarial mediu nominal net s-a ridicat, în luna iunie, la 3.541 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 49 lei (+1,4%), iar comparativ cu luna iunie a anului precedent, a crescut cu 7,4%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. În luna iulie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 59.326 de imobile, cu 4.545 mai multe față de luna iunie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna iulie este cu 9.173 mai mare față de perioada similară a anului 2020. (Profit.ro)

4. Un număr de 47% dintre salariaţii participanţi la un studiu realizat de BestJobs iau în considerare să renunţe la statutul de angajaţi şi să devină freelanceri, potrivit unui comunicat remis miercuri de platforma de recrutare. (G4Media)

5. O scurgere de petrol în apele de pe coasta rusă a Mării Negre survenită în weekend s-a extins pe o suprafață de circa 80 de kilometri pătrați și este de 400 de ori mai mare decât s-a estimat inițial. Anunțul a fost făcut de cercetători de la Academia de Științe a Rusiei (RAN), pe baza unor imagini din satelit. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: TikTok a fost cea mai descărcată aplicație la nivel global în 2020. A fost pentru prima oară, din 2018, când o aplicație deținută de Facebook nu a fost pe primul loc. (Nikkei)

6. La Universitatea Oxford a început deja un studiu clinic pe voluntari privind eficiența vaccinării intranazale cu serul AstraZeneca, după ce un studiu recent pe animale a arătat că sprayul nazal a protejat hamsterii și maimuțele împotriva unei forme grave de boală și a redus cantitatea de virus din nas. (Hotnews)

7. Inflația anuală din SUA s-a menținut la 5,4% și în iulie, după ce a înregistrat același nivel în iunie. Este cea mai mare creștere, pentru un interval de 12 luni, înregistrată din 2008 până în prezent. (WSJ)

8. Casa Albă a cerut OPEC să crească producția de petrol și gaze în condițiile în care cererea este din ce în ce mai mare, pe măsură ce economia mondială își revine. Prețul mediu al unui galon de benzină, în SUA, a ajuns $3,186, cu aproximativ $1 peste cel de acum un an. (CNBC)

9. Facebook a eliminat mai multe sute de conturi care făceau parte dintr-o rețea, cu origini în Rusia, de dezinformare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Campania de dezinformarea, care încerca să scadă încrederea în vaccinuri, viza utilizatori din Statele Unite, India și America Latină. (BBC)

10. Premierul Florin Cîţu a precizat, întrebat dacă în trecut a fost închis două zile în SUA şi a plătit o amendă, că a făcut o greşeală în urmă cu 20 de ani, dar este interesant că informaţia apare de abia acum când are loc competiţia internă a PNL. Un document din martie 2000, prezentat de flux24.ro, arată că actualul premier Florin Cîţu ar fi fost încarcerat 2 zile în SUA, pentru condus sub influenţa alcoolului sau drogurilor, întrucât legislaţia americană nu face diferenţă între ele. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Clasament preliminar: România a avut, în ultimul trimestru, cea mai mare creștere economică din UE – Cronica serii
Cronica serii – Dacian Cioloș îl atacă pe președintele Iohannis la Timişoara

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău