Rata inflației a scăzut în martie – Cronica serii

1. Rata anuală a inflației a scăzut în martie la 14,5% de la 15,5% în februarie, în special pe fondul unui efect de bază. Inflația lunară rămâne ridicată. Banca centrală aștepta o scădere mai semnificativă a inflației anuale în cea mai recentă prognoză. (Profit.ro)

2. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României afirmă că masa de Paște este mai scumpă în medie cu aproape un sfert față de anul trecut, iar cele mai mari scumpiri se înregistrează la zahăr – 61%, unt – 38% și ouă – 34%. (G4Media)

3. Câștigul salarial mediu net a urcat în februarie la 4.270 lei, cu 14,8% peste cel înregistrat în luna similară din 2022, conform datelor publicate miercuri de INS. Indicele câştigului salarial real (raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum) a fost însă de 99,4% în luna februarie 2023, comparativ cu aceeași lună de anul trecut, ceea ce înseamnă că majorările salariale nu au acoperit total impactul inflației. (Cursdeguvernare)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este de mult în administraţie şi a văzut tot felul de măsuri alandala, cu tăieri de salarii, cu tăieri pe cheltuieli curente, toate prost gândit. “Să nu vă aşteptaţi să salut tăieri care se fac din pix, din biroul unui ministru”, a mai spus preşedintele, afirmând că le-a transmis celor din coaliţie că îşi doreşte un plan judicios, făcut cu cap, adică tăiem de acolo de unde se poate tăia fără a pune ceva în dificultate. (News.ro)

5. Salvaţi Copiii România şi Asociaţia Elevilor din Constanţa au solicitat ca proiectul de lege privind educaţia naţională să prevadă înființarea în fiecare școală a unui grup de acţiune anti-bullying cu rolul de prevenire, identificare şi soluţionare a faptelor de bullying. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Spania a interzis fumatul pe încă 28 de plaje din Majorca, Ibiza și Menorca, după o decizie similară luată anul trecut în cazul plajelor din Barcelona. Măsura a fost adoptată atât pentru a elimina mucurile de țigară de pe plajă și din mare, cât și pentru a proteja sănătatea persoanelor nefumătoare. (Schengen Visa Info)

6. PSD și Gabriela Firea au cele mai mari cote electorale în București, potrivit unui sondaj intern al PNL. Încrederea în Gabriela Firea este mai mare decât a oricărui liberal testat, actualul ministru PSD fiind cotat cu 37% la acest capitol, urmată de Robert Negoiță, cu 36% și Nicușor Dan, cu 25%. (Hotnews)

7. Investițiile directe ale nerezidenților în România au urcat cu 4% în primele două luni din 2023, la 1,98 miliarde de euro, comparativ cu 1,903 miliarde euro în perioada similară din 2022, conform Băncii Naționale a României. (Profit.ro)

8. Președintele Klaus Iohannis a emis, joi, decretul de numire a Alinei Albu în funcția de procuror-șef al DIICOT pe o perioadă de trei ani. Albu a primit aviz negativ de la CSM. (G4Media)

9. Omul din spatele scurgerii masive de secrete guvernamentale americane este un tânăr carismatic, pasionat de arme, care a lucrat la o bază militară şi a împărtăşit documente strict secrete cu un grup de prieteni online, mulţi adolescenţi, pe care şi i-a făcut în toiul izolării impuse de pandemie, a aflat The Washington Post, care a stat de vorbă cu doi dintre membrii acestui grup. (News.ro)

10. Statele Unite au considerat că secretarul general al ONU, António Guterres, a fost prea înţelegător cu interesele Rusiei atunci când a renegociat acordul privind cerealele din Marea Neagră, potrivit unor documente care provin din scurgerea de informaţii de la Pentagon şi care sugerează că Washingtonul l-a spionat pe şeful ONU şi pe adjuncta acestuia. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Niciun județ din Moldova, Oltenia sau Muntenia nu este pe primele locuri in topul național al vaccinării anti-Covid – Cronica serii
ANAF vrea să ofere 3% bonus celor care-și plătesc taxele la timp – Cronica serii