Grecia le dă bani tinerilor dacă se vaccinează – Cronica serii

1. Proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează eliberarea certificatelor digitale COVID, de la data de 1 iulie, a fost transmis Guvernului de către Ministerul Sănătății și ar urma să fie aprobat în ședința de marți a Executivului. Din prima zi a lunii viitoare, cei care doresc să călătorească între țările UE trebuie să descarce acest certificat. Certificatul digital va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane: cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală și cele care au un test PCR negativ. (Hotnews)

2. În contextul valului de caniculã care a afectat întreaga țarã la sfârșitul sãptãmânii trecute, vineri, la nivelul Sistemului Electroenergetic Național a fost înregistrat cel mai mare consum de energie electricã din sezonul verii, de la începutul anilor 2000 până în prezent. (Profit.ro)

3. Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA Romania a crescut în luna mai la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, anunţă asociaţia. Analiştii nu estimează o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. De asemenea, se aşteaptă o depreciere a leului, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat fiind de 5,0183 lei pentru un euro. (News.ro)

4. Noua lege privind cumpărarea de vechime în muncă nu se aplică pentru pensionarea anticipată, ci doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, deci oamenii nu pot cumpăra ani-vechime doar ca să iasă mai devreme la pensie, a declarat, luni, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu. (G4Media)

Din Sinteza Săptămânii: 17 din 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei au probleme de siguranță la incendii în ultimii 4 ani, inspectorii au găsit 5 nereguli la căminul în care o femeie a fost lăsată să agonize cu răni infectate, iar pentru concursul managerului de la Spitalul de Copii Iași întrebările sunt servite în plic cu 5 zile înainte.

5. România nu este pe deplin mulţumită de compromisul asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), însă acest acord trebuie încheiat cât mai curând pentru a putea finaliza programele naţionale strategice, a afirmat, luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Statele membre UE au dat undă verde, luni, reformării PAC, după trei ani de negocieri privind reglementările prin care agricultura europeană devine mai verde şi sprijină fermele mai mici. (Digi24)

6. Raportul de curs valutar dolar-leu și euro-leu poate atinge 4,20 în decembrie și 4,30 în martie anul viitor, respectiv 4,99 lei/euro la final de an, cu spargerea nivelului simbolic de 5 lei pentru un euro în primăvara anului viitor. Estimarea este a unui case de brokeraj prezentă și pe piața din România. În plus, după un avans al economiei de 5,7% în 2021, estimările vizează un salt mai temperat, de 5,1% în 2022 și unul de 4,5% în 2023. (Profit.ro)

7. Ludovic Orban a anunţat că niciun parlamentar PNL nu va vota moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîţu şi a subliniat că în interiorul coaliţiei a fost luată decizia ca aleşii puterii să participe la dezbateri, însă să nu voteze moţiunea. „Am încredere în parlamentarii USR că nu vor vota moţiunea de cenzură”, a adăugat liderul liberalilor, după ce Dan Barna a afirmat luni că USR PLUS va participa la vot şi va vota împotriva moţiunii de cenzură. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: China, ca putere cibernetică, se află la cel puțin la 10 ani distanță de SUA, arată un nou studiu, care susține că abilitățile cibernetice ale Chinei sunt prezentate cu multă exagerare. Securitatea și capacitatea de analiză a informațiilor ar fi punctele slabe ale ciberneticii chineze. (FT)

8. DNA mai are înregistrate 95 de dosare de corupție vizând achiziții în pandemia de COVID, cu sume exorbitante, de măști, izolete și diverse materiale sanitare, a declarat luni șeful DNA, Crin Bologa. (Hotnews)

9. O sumă record de aproape $350 de miliarde a fost strânsă cu prilejul ofertelor publice inițiale demarate în primele șase luni ale acestui an, arată datele colectate de Bloomberg. S-a depășit astfel precedentul record de $282 miliarde de dolari înregistrat în a doua jumătate a anului trecut. (Profit.ro)

10. Guvernul Greciei a anunțat că tinerii vor primi o recompensă în bani încă de la prima doză, dacă aleg să se vaccineze împotriva Covid-19. Potrivit premierului Kyriakos Mitsotakis, decizia are ca scop creșterea ratei de imunizare în rândul populației tinere, înainte de debutul oficial al sezonului de vară. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Deputat PSD: Decizia Guvernului de a majora taxele şi impozitele riscă să se transforme într-un bumerang la adresa economiei – Cronica serii
Statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău