Record absolut de persoane vaccinate, peste 86.000 cu prima doză – Cronica serii

1. Peste 128.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, dintre care mai multe de 86.000 cu prima doză, potrivit datelor furnizate de CNCAV. Este cel mai mare număr de persoane vaccinate într-o zi de la debutul campaniei de vaccinare. (G4Media)

2. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, vineri, noile măsuri care vor fi luate în contextul pandemiei de COVID-19, între acestea fiind interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, închiderea barurilor şi cluburilor, interzicerea organizării de evenimente private şi spectacole. Accesul la toate activităţile va fi permis, pentru 30 de zile, doar celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Alte măsuri vizează telemunca şi obligativitatea purtării măştii de protecţie, în toate spaţiile, inclusiv la locul de muncă. Măsurile prevăzute în hotărâre produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administraţiei publice centrale. (News.ro)

3. Toate evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive) vor fi interzise pentru 30 de zile. De asemenea, în același interval competițiile sportive în România vor putea fi organizate doar fără spectatori. Noile reguli adoptate vineri de către autorități vizează și desfășurarea mitingurilor – cel mult 100 de persoane și doar dacă sunt vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală. (Hotnews)

Din Cronica de Business: O analiză arată că rata creditelor neperformante ar putea trece de 10%. Creşterea semnificativă a preţurilor pune presiune tot mai mare pe banii românilor şi printre cei mai afectaţi de efectele inflaţiei se află mare parte din cei 1,43 milioane de români care au credite la bancă. (News.ro)

4. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat vineri o hotărâre prin care propune ca angajații la stat și cei din clădiri de birouri private să poată avea acces la job doar cu Certificatul verde – adică dacă fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării. Pentru a introduce această restricție existentă deja în țări precum Franța, Italia sau Germania, e nevoie de o lege votată de Parlament și promulgată de președintele Iohannis. (G4Media)

5. Preşedintele Klaus Iohanis a declarat, vineri, la Bruxelles, că Guvernul trebuie să se apuce de treabă şi este normal să caute o majoritate în Parlamentul României. Şeful statului a vorbit şi despre fosta coaliţie din care făcea parte USR şi a spus că zilele trecute s-a văzut care au fost „crizatorii”, acuzându-i pe cei de la USR că nu au reuşit să realizeze reformele din justiţie. (News.ro)

6. Uniunea Salvaţi România i-a dat replica lui Klaus Iohannis, spunând că el, alături de Florin Cîțu și echipa câştigătoare sunt adevărații „crizatori” despre care a vorbit șeful statului la Bruxelles. (Digi24)

7. Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech a demonstrat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani, a anunţat vineri producătorul american. (Reuters)

Din Cronica de Tehnologie: Procesorul M1 Max, de pe noul MacBook Pro de 16 inch, va avea un mod special pentru aplicațiile care necesită resurse importante. High Power Mode, spune Apple, este gândit nu pentru a fi folosit în permanență, ci doar pentru cazurile în care se lucrează cu fișiere mari ori pentru sarcini complexe. (MacRumors)

8. Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană (UE) au ovaţionat-o în picioare pe Angela Merkel, şefa Guvernului german, la cel de-al 107-lea şi ultimul summit european al acesteia, în cei 16 ani de când se află la putere. (News.ro)

9. Luxemburg este prima țară din Europa care legalizează creșterea canabisului în locuințe și grădini, dar și consumul. (TheGuardian)

10. Cel puțin 34.000 de femei poloneze au suferit întreruperi de sarcină ilegale sau au călătorit în alte țări pentru această procedură, de la interzicerea avortului în Polonia, în urmă cu un an. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că „revenirea la normalitate” va începe cu data de 1 iunie – Cronica serii
Cronica serii – Ambasadele a 12 state au spus că sunt îngrijorate de integritatea sistemului judiciar, premierul Dancilă cere respect

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău