Reprezentant OMS: ”Nu există niciun motiv de îndoială” privind protecția oferită de vaccinurile actuale împotriva Omicron – Cronica dimineții

1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că a propus eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, purtarea măştii să nu mai fi obligatorie în spaţiile deschise, cu unele excepţii, iar accesul în mall-uri şi magazinele mari să fie permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală. Măsurile propuse prin hotărârea CNSU prin care se prelungeşte starea de alertă trebuie adoptate prin Hotărâre de Guvern şi ar putea suferi modificări. (News.ro)

2. Benzina și motorina se vor scumpi, de la 1 ianuarie, după ce Guvernul a majorat nivelul accizelor care vor fi practicate în 2022. (G4Media)

3. Guvernul estimează în prezent că măsurile de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă vor avea un cost bugetar total de circa 4 miliarde de lei, potrivit unor surse apropiate procesului de elaborare a bugetului de stat pe 2022. (Profit.ro)

4. România are a noua cea mai mică datorie publică dintre cele 27 de ţări membre UE. Potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS), privind valoarea estimată a PIB aferent trimestrului III 2021, la sfârşitul lunii septembrie 2021, indicatorul datorie guvernamentală reprezintă 48,5% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. (News.ro)

Din Cronica de Business: CEO-ul companiei petroliere saudite Aramco, cea mai mare din lume, a avertizat că ar putea avea loc tulburările sociale dacă investițiile în combustibili fosili vor fi stopate prea repede. (CNBC)

5. Obligația montării până la finele acestui an a repartitoarelor de căldură, în apartamentele din blocurile racordate la sistemul de încălzire centralizat, a fost amânată cu un an, respectiv până la 31 decembrie 2022. (Profit.ro)

6. “Nu există niciun motiv să ne îndoim” de faptul că vaccinurile actuale protejează pacienții infectați cu Omicron împotriva formelor severe de Covid-19, a declarat marți, Michael Ryan, reprezentant al OMS. (Hotnews)

7. Fostul preşedinte PNL Valeriu Stoica a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că nu crede că Florin Cîţu va putea să reziste ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, până în 2024, aşa cum şi-a propus, el afirmând că cel mai probabil un Congres extraordinar va avea loc anul viitor. El a arătat şi cine ar putea să se poziţioneze ca viitor preşedinte, nominalizându-l pe Dan Motreanu, care ar atât susţinere în partid, dar este şi perceput ca un liberal autentic. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Mai mulți foști angajați Tesla susțin că producătorul american ar fi slăbit securitatea sistemului Autopilot pentru ca acesta să se potrivească viziunii lui Elon Musk. Foștii angajați spun că Musk a mințit de mai multe ori în legătură cu abilitățile reale ale sistemului automatizat. (NYTimes)

8. Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin au purtat marţi două ore de discuţii virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputate, pe fondul temerilor occidentale că Moscova este gata să-şi invadeze vecinul din sud. (News.ro)

9. Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat marţi seară că, potrivit propunerilor CNSU, în noaptea de Revelion se vor putea organiza petreceri în aer liber fără limită de participanți sau oră de închidere, singura condiție fiind purtarea măștii. Și restaurantele pot rămâne deschise toată noaptea, însă cu grad de ocupare de 50%. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: La 37 de ani, spadasina Ana Maria Popescu, campioană şi vicecampioană olimpică, şi-a anunţat retragerea din activitate. News.ro

10. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât reabilitarea judecătorească a fostului premier Adrian Năstase, în cazul celor două condamnări pe care le-a suferit, decizia magistraţilor nefiind însă definitivă. (News.ro)

Fotografia dimineții – Garda Națională patrulând pe o plajă din Cancún, Mexico. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Parlamentarii britanici au votat ieșirea din UE la 31 ianuarie – Cronica dimineții
România stă cel mai prost, din toată Europa, la reprezentarea femeilor în guvern – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău