Recensământ: România a pierdut peste un milion de locuitori față de acum 10 ani – Cronica dimineții

1. Institutul Naţional de Statistică a publicat primele date provizorii pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021. Acestea arată că populaţia rezidentă a României era de 19.053.800 de persoane, la finalul lui 2021, din care: 9.808.300 (reprezentând 51,5%) de sex feminin şi 9.941.200 (reprezentând 52,2%) în mediul urban. Faţă de populaţia rezidentă înregistrată la recensământul precedent (RPL2011), România a pierdut 1.067.800 de locuitori. Din 42 de judeţe (inclusiv municipiul Bucureşti), 39 au pierdut din numărul de locuitori. (News.ro)

2. Benzina s-ar putea scumpi cu 36 de bani, iar motorina cu 38 de bani pe litru de la 1 ianuarie numai din motive fiscale, Ministerul de Finanțe susținând că accizele la benzină și motorină sunt cele minime cuprinse într-o Directivă UE și nu cele mai reduse, din Legea 370 publicată pe 20 decembrie în Monitorul Oficial. Această decizie, coroborată cu cea a Guvernului de a nu mai prelungi perioada de aplicare a reducerii de 50 de bani pe litru convenită cu companii, poate conduce la majorarea semnificativă a prețurilor în prima zi a anului viitor, mai ales că cei mai importanți distribuitori de carburanți vor fi obligați să achite și „contribuția de solidaritate” de 60% impusă de guvern. (Profit.ro)

3. Potrivit unui sondaj recent, 51% dintre români nu cred că 2023 va fi un an bun, văzându-l chiar mai prost decât cel care se încheie. 24% dintre cei care au răspuns la sondaj sunt optimiști și spun că 2023 va fi unul bun. Potrivit cercetării sociologice realizate de IRES, cei mai optimiști sunt respondenţii cu nivel redus de educaţie. (Digi24)

4. Hidroelectrica a majorat, doar marginal, oferta de furnizare energie pentru clienții casnici, de la un preț de furnizare de 0,25 lei/Kwh la unul de 0,28 lei/KWh, fiind de departe cea mai avantajoasă ofertă de pe piață. Comparativ cu facturile din acest an, cele de anul viitor vor fi mai ridicate cu doar 35 de bani la o factură de 100 KWh (cu TVA inclus). Oferta, cu o perioadă contractuală de 12 luni, este destinată clienților casnici și valabilă pentru contractele încheiate în perioada 01.01.2023 – 30.06.2023. Termenul de plată este de 45 zile de la emiterea facturii. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Noul serial documentar “Madoff: The Monster of Wall Street” va avea premiera pe Netflix miercuri, 4 ianuarie 2023. Producția în 4 episoade prezintă modul în care Bernie Madoff a conceput o schemă Ponzi de 64 de miliarde de dolari, cea mai mare din istorie. Documentarul include mărturii ale angajaților, anchetatorilor și victimelor, dar și imagini în premieră cu mărturia făcută de Madoff la tribunal.

5. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că Vladimir Putin nu a renunţat la planurile sale de a controla Ucraina şi a avertizat că toată lumea trebuie „să se pregătească pentru o perioadă lungă” de război. Într-un interviu acordat agenţiei de presă germane dpa, Stoltenberg a declarat că nu există „niciun indiciu că preşedintele Putin şi-a schimbat obiectivul general al acestui război”, care este „de a controla Ucraina”. Rusia a mobilizat „multe trupe noi” şi a „demonstrat că este dispusă să suporte pierderi dureroase”, a arătat el. Stoltenberg le-a cerut aliaţilor să ofere Ucrainei ajutor militar „pentru a-l convinge pe preşedintele Putin că nu îşi va atinge obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei”. (News.ro)

6. Ambasadorul Chinei în Statele Unite, Qin Gang, a fost numit vineri ministru de externe, a anunțat televiziunea de stat. El îl înlocuiește pe Wang Yi, care a fost imaginea diplomației chineze din 2013. Qin Gang, în vârstă de 56 de ani, se află la Washington din 2021, cu ambiția de a readuce relația bilaterală cu Statele Unite „pe calea cea bună”. (Hotnews)

7. China şi Rusia ar trebui să-şi „consolideze coordonarea strategică” şi să „injecteze mai multă stabilitate în lume”, a declarat vineri preşedintele chinez Xi Jinping într-o discuţie prin videoconferinţă cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenţia oficială de presă a Chinei, Xinhua. China este „gata să lucreze” cu Rusia şi „cu toate forţele progresiste” pentru a „se opune hegemoniei şi politicii de putere, pentru a se opune unilateralismului, protecţionismului şi intimidării, precum şi pentru a proteja suveranitatea, securitatea, echitatea şi justiţia internaţională, a declarat Xi. (News.ro)

8. Bursa americană a închis în scădere sesiunea de vineri, 2022 fiind cel mai slab an pentru acțiunile companiilor listate din 2008 până în prezent. Toți cei trei indici au terminat pe minus, cel mai mare declin înregistrându-se pentru Nasdaq, 33%. S&P 500 a scăzut cu 19%, iar Dow Jones cu 8,8%. (WSJ)

Din Cronica Sportivă: Cristiano Ronaldo a semnat cu formația Al-Nasr, din Arabia Saudită. Lusitanul a acceptat un acord pe două sezoane și jumătate și va încasa un salariu de $200 de milioane anual, fiind de departe cel mai bine plătit fotbalist al planetei.

9. Franța va cere călătorilor care vin din China, inclusiv celor care zboară cu escală, un test Covid-19 negativ realizat cu mai puțin de 48 de ore înainte de îmbarcare. În avioanele care vin din China, masca de protecție va fi obligatorie. (Reuters)

10. Financial Times și-a publicat lista de previziuni pentru noul an. Jurnaliștii publicației financiare consideră, printre altele, ca un armistițiu în Ucraina nu se va realiza în 2023, că Biden va candida pentru un al doilea mandat, că Donald Trump va fi pus sub acuzare, că Rezerva Federală nu va opera reduceri ale dobânzii de referință, China nu va invada Taiwanul iar Erdogan va câștiga alegerile din Turcia. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Finanţelor: Salariul minim ”cu siguranţă” va fi 3.000 de lei – Cronica dimineții
Începând cu 1 ianuarie compensarea preţului la carburanţi nu va mai funcţiona – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău