Introducerea „taxei de solidaritate” pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro a fost discutată în şedinţa de luni a coaliţiei – Cronica de Business

1. Introducerea „taxei de solidaritate” pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro a fost discutată în şedinţa de luni a coaliţiei, dar în timp ce aceasta este propusă de UDMR şi agreată de PSD, liberalii nu doresc ca măsura să fie una permanentă. (News.ro)

2. Într-o mișcare neașteptată, Samsung Electronics a înlocuit CEO-ul a trei divizii importante și a unit divizia de mobile cu cea de electronice de larg consum. Samsung funcționează, din 2017, cu trei CEO, fiecare conducând un număr de divizii. (WSJ)

3. Orange, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Franţa, şi compania britanică Vodafone din Marea Britanie ar fi discutat despre o fuziune pe bază de egalitate, de la jumătatea anului 2020 şi începutul lui 2021. Proiectul a fost abandonat din cauza opoziţiei statului francez. (News.ro)

Bonus: Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 4%, ca urmare a reducerii îngrijorărilor legate de impactul economic al variantei omicron a coronavirusului. Bursa americană a închis pe creștere, iar bursele din Japonia și Hong Kong au deschis sesiunea de azi pe plus.

4. Banca Centrală a Chinei a eliberat $188 de miliarde băncilor comerciale după ce a operat a doua tăiere, din acest an, a rezervelor obligatorii pe care acestea trebuie să le aibă. (Reuters)

5. CEO-ul companiei petroliere saudite Aramco, cea mai mare din lume, a avertizat că ar putea avea loc tulburările sociale dacă investițiile în combustibili fosili vor fi stopate prea repede. (CNBC)

6. Comenzile pentru produsele „Made în Germany”, inclusiv pentru mașini, s-au prăbușit în condițiile în care cererea externă scade. Comenzile pentru industria germană au scăzut cu 6,9% în octombrie, după o creștere de 1,3% luna precedentă. (Reuters)

7. Administrația Biden analizează modalitățile de reducere a corupției de pe piața imobiliară din SUA, ca parte a unui efort mai amplu de a elimina activitățile financiare ilicite. Casa Albă acordă o atenție deosebită tranzacțiilor imobiliare care implica numerar despre care oficialii au avertizat că au fost efectuate, de multe ori, prin intermediul unor companii fantomă pentru a spăla bani. (FT)

Din Cronica diminetii: Consiliul UE autorizează începerea negocierilor pentru introducerea salariului minim la nivelul întregii Uniuni. Acordul la propunerea Comisiei, a venit ca urmare a reuniunii miniștrilor europeni ai muncii și politicilor sociale, marcând demararea oficială a procesului de negocieri cu Parlamentul European. (Hotnews)

8. Vânzările retailerului elen de jucării și decorațiuni Jumbo pe piața românească și-au adâncit puternic declinul în luna noiembrie, pe fondul restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, după o scădere de 1,6% în octombrie, vânzările Jumbo în România s-au prăbușit în noiembrie cu 20%. (Profit.ro)

9. Autoritățile de reglementare din SUA investighează înțelegerea dintre compania care va opera rețeaua socială a lui fostului președinte Donald Trump și un vehicol de achiziții cu scop special, înțelegere care ar facilita listarea pe bursă a firmei fostului președinte. (WSJ)

10. Plajele din Cancun, cea mai populară stațiune turistică din Mexic, sunt supravegheate de 1500 de membri ai Gărzii Naționale, după ce confruntările armate între bandele rivale s-au intentificat riscând să compromită sezonul turistic de iarnă. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Coty preia afacerea lui Kylie Jenner, membră a familiei Kardashian – Cronica de Business
Dacia, pe urmele celor de la Skoda – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău