România în 2012 – Cronica 30

Politic:

1. Au loc proteste în București în sprijinul lui Raed Arafat, ca urmare a unor propuneri controversate ale guvernului de a reforma sistemul sanitar.

2. Saga premierilor: Emil Boc demisionează după scandalul legat de sistemul de sănătate și este înlocuit temporar de Cătălin Predoiu, ministrul justiției. Traian Băsescu îl desemnează pe Mihai Răzvan Ungureanu, în acel moment șeful SIE, drept noul premier. Câteva luni mai târziu, Ungureanu este demis prin moțiune de cenzură. Victor Ponta vine la șefia guvernului.

3. Traian Băsescu este suspendat. Are loc un referendum pentru demiterea sa, cu o prezență de 46%. Dintre voturile exprimate, 87,5% sunt pentru demitere, iar 11,1% împotrivă. Curtea Constituțională nu validează referendumul, iar Băsescu revine în funcție.

4. Adrian Năstase este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu excutare pentru dosarul “Trofeul Calității”. Fostul premier are o tentativă nereușită de sinucidere.

Economic:

5. Inflația este 3,3%.

Cultural:

6. Prometeus, o lucrare de Constantin Brâncuși, este vândută la licitație în New York pentru $12,6 milioane.

7. Lady Gaga are concert la București.

8. Red Hot Chili Peppers au concert în România.

Sport:

9. Are loc la București finala UEFA Europa League.

10. Horia Tecau și Bethanie Mattek-Sands câștigă Australian Open la dublu mixt.

Diverse:

11. Cinci români fură tablouri semnate de artiști precum Pablo Picasso, Henri Matisse și Paul Gauguin din Rotterdam, prejudiciul fiind estimat la €18 milioane. Picturile nu au fost niciodată recuperate iar hoții, între timp condamnați la închisoare, au spus că le-au ars de teamă să nu fie descoperiți.

12. Este lansat în orbită Goliat, primul satelit al României.

13. Decedează actorul Emil Hossu.

(Foto: O varianta a sculpturii Prometeus de Constantin Brâncuși; Foto: Sotheby’s)

Ți-ar mai putea plăcea
România în 2014 – Cronica 30
România în 2018 – Cronica 30

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău